"Marka otkrila granične vrednosti u Primeri"
"Marka otkrila granične vrednosti u Primeri"

“Seleri kep” u Primeri: Kolika je granica za Real i Barsu, kolika za Elče i Eibar?

Vreme čitanja: 2min | sre. 17.09.14. | 11:48

Dva titana na plate igrača smeju da potroše 30 puta više novca od timova koji se bore za opstanak

Marka otkrila granične vrednosti u PrimeriNedavno smo pisali o problemima sa kojima se suočavao madridski Atletiko, koji je morao da pošalje Tobija Aldervirelda i Emilijana Insuu na pozajmice kako bi oslobodio prostor za dovođenje Alesija Ćerćija. Da podsetimo, problem je nastao jer prema propisima na Pirinejima svaki klub na plate sme da izdvoji najviše 70 odsto od projektovane zarade. Odluku o ograničenju na kraju donosi uprava lige, a ugledna Marka se dokopala cifra koje su upravo ispostavljene klubovima za naredni period.

Da se odmah razumemo – ovo nisu iznosi koje klubovi zaista plaćaju (u nekim slučajevima i jesu), već granica preko koje ne smeju. Sve skupa na plate igrača ove sezone neće smeti da ode više od 1.284.700.000 evra.

Izabrane vesti

Očekivano, daleko ispred svih su giganti Real i Barselona. Katalonci na zarade igrača smeju da potroše 347,9 miliona evra, Madriđani 328 miliona. Ništa čudno, s obzirom na to da se dresovi dva najveća španska kluba prodaju širom planete, a isto važi i za njihove utakmice.

U drugoj kategoriji su Atletiko, Sevilja i Valensija s tim da je jaz između njih i dva velikana ogroman – 220 miliona u najboljem slučaju! Madridski Atletiko, naime, mora da se zaustavi na koti 105, Sevilja može da ide do 78,6, a Valensija do 73 miliona evra.

Grupu timova koji su ograničeni na ispod 50 miliona evra predvodi Atletik Bilbao (49,9), a prilično se dobro kotiraju i Viljareal (44,2), Real Sosijedad (38,9), pa i Espanjol (32,2).

Međutim, čak devet timova je limitirano na ispod 20 miliona evra. Imajte to na umu kad sledeći put budu igrali sa Realom ili Barselonom.

(GRAFIKA: marca.com)


tagovi

AlmerijaAtletik BilbaoAtletiko MadridEibarElčeEspanjolEvropafinansijski fer-plejGranadaHetafeKordobaLevanteLFPMalagaPrimeraRajo ValjekanoReal MadridReal SosijedadSeltaSeviljaŠpanijaValensijaViljareal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara