"Šareni"
"Šareni"

ŠARENI PIŠE: Partizanova teška nedelja, Zvezdino evroligaško odrastanje

Vreme čitanja: 5min | sub. 23.11.13. | 10:35

Večitima nema šta mnogo da se zameri protiv Barselone i Lokomotive. Još ima nade za oba naša tima da se domognu Top 16 faze Evrolige

ŠareniPartizan se protiv Barselone borio koliko je mogao u datom trenutku. Povrede, umor i potrošenost napravile su srpskom šampionu nepremostivu prepreku. Barselona nije imala milosti, pa je najviše zahvaljujući svojoj odbrani po kojoj postaje čuvena ove sezone, uspela da popravi kiks poritv Nantera na svom terenu.

Crvena zvezda je propustila šansu da ukrade Lokomotivi čitav plen i sa kamatom naplati čak i nepotrebno čekanje na aerodromu u Krasnodaru. Viđen je gotovo identičan scenario kao i na prvom meču ova dva tima. Nekoliko ishitrenih grešaka i loš odabir rešenja u napadu pred sam kraj duela, deo su evroligaškog odrastanja crveno-belih.

Međutim još uvek ima nade za oba naša tima da se domognu Top 16 faze Evrolige.

Sa jedne strane u goste je stigao čuveni španski tim, kao i uvek veliki izazov i motiv. Zatim saznanje da je katalonski klub klub u prethodnih osam utakmica u Beogradu dobio samo dva puta, kao i to da su u poslednje četiri sezone mečevi Partizana i Barselone bili veoma neizvesni. To su bile činjenice ohrabrenja za Partizan, pred još jednom od mnogobrojnih „nemogućih misija“. A sa druge strane „papir“ je najavio skoro do kraja oporavljenu i opasno uigranu Barsu, upozorio na fizički dominantnog gosta sa većim fondom igrača, kao i na umor crno belih.

U šestom kolu Evrolige Barselona je čini se nikada lakše pobedila Patizan u Pioniru. Za to postoje objektivni razlozi - umor i potrošenost crno belih kao i nedovoljna oporavljenost i povrede ključnih igrača srpskog šampiona. Ne može se imati većih zamerki na Partizan u datom momentu. I da su kompletni i u naponu snage, crno-beli bi izuzetno teško mogli da izađu na kraj sa renomiranim protivnikom, po mnogima jednim od glavnih kandidata za fajnal-for.

Dok je Partizan u prvom poluvremenu imao snage i vodio egal bitku sa slavnim rivalom, dotle su stvari izgledale sasvim solidno za crno-bele. Ali kako je u nastavku samo na tren došlo do krize u igri domaćih, sevnula je serija gostiju od 14-0, i realno sve je već tada bilo rešeno. Barsa se oslobodila pritiska koji je stizao sa terena, ali i prepunih tribina, i uspela da kompenzuje neočekivani poraz od Nantera na svom parketu.

Da bi smanjio napor svojih ključnih igrača, koji su pre samo nekoliko dana proveli najviše minuta na terenu u derbiju ABA lige protiv Crvene zvezde, Partizan je u dobrom delu meča posegao za alternativnom odbranom, zonom 1-3-1, ali je Barsa bila spremna na taj izazov. Pre svega odlične kretnje bez lopte stvarale su šanse Katalonaca za veoma lake poene. Na to se nadovezala odlična odbrana uz sjajnu kontrolu reketa i Partizanove igre „pick&rolla“ i crno- belima nije bilo spasa. Nedostatak klasičnog plejmejkera kod Partizana reflektovao se sa čak 10 asistencija manje od protivnika, i duplo više izgubljenih lopti 14-7, i to je bio najveći problem srpskog tima u ovom duelu.

Izabrane vesti

Barselona je iskoristila veći broj igrača u rotaciji, a prvu pravu priliku dobio je i odlični Amerikanac Džejkob Pulen, koji je i bio faktor iznenađenja u korist gostiju. Samo Ćavi Paskval zna zašto je tako dobar igrač do sada dobijao šansu „na kašičicu“, ali to je njegov problem. Verovatno da će uz konstantnog Pulena, i od povreda definitivno oporavljenih Olesona i Lorbeka, Barsa zaista biti jedan od najboljih timova u ovom takmičenju.

Teško vreme je iza Partizana, a još teže pred njim jer ga već u nedelju očekuje gostovanje Radničkom u Kargujevcu u okviru devete runde ABA lige, a onda u sedam dana i dve najvažnije utakmice za prolaz u Top 16 fazu Evrolige, protiv Nantera u Francuskoj i Budiveljnika u Beogradu.

Slična situacija kao iz meča prvog kola grupe D Evrolige, koji su u Kombank Areni odigrali Crvena zvezda i Lokomotiva, samo ovoga puta mesto radnje bilo je oko 1800 kilometara istočnije. Zvezda je na gostovanju u Krasnodaru propustila šansu da naplati i uzme ono što joj je iz prvog duela protiv ruskog tima i pripadalo.

Skoro 35 minuta Zvezda ne samo da je bila ravnopravan rival, već je i vodila i bila blizu brejka. Delovalo je da Zvezda ima konce igre u svojim rukama i samo se čekalo da šut stane košarkaše domaćeg tima. Iako je to staro nepisano košarkaško pravilo, ovoga puta se nije desilo.

U režiji trenera Jevgenija Pašutina parna Lokomotiva je postajala elektronska zahvaljujući odličnom šutiranju trojki, čak 12-20!!! Ali su i pored toga „mašinovođe“ jedva izvukle živu glavu. Lokomotiva je skupa igračka, ekipa prepuna zvučnih imena, sasvim solidno sastavljen roster, ali izgleda od igrača koji kao po pravilu svaki put na ivicu nerava dovode svoje navijače. Pravi prikaz ruske raskalašnosti, to jest kako ulupati gomilu dolara i opet tokom skoro svakog meča biti u bunilu prouzrokovanom neizvesnošću.

Sve što su postizali trojkama igrači Kubanja upropaštavali su olako izgubljenim loptama. Crvena zvezda im se na tom polju revanširala, i to u nevreme- u poslednjoj četvrtini. Kada je Simonović hrabro odgovorio Lokomotivi na njihov način, trojkama, Zvezda je, ukupno gledano, odgovorila domaćinu i u izgubljenim loptama te lošim odabirom rešenja u napadu. Do tada je to bila rovovska bitka, sa po jednom ozbiljnom serijom koševa na svakoj strani, 11-0 za Crvenu zvezdu i 10-0 za Lokomotivu, sa razlikom što je serija Beograđana bila na samom početku, a domaćina pred kraj ove utakmice.

Lokomotiva je timskom odbranom uspela da zaustavi Bobana Marjanovića, a još jednom je stigla potvrda da kada Nelson nije na visokom nivou Zvezda ima problema. Ipak i pored toga ostali igrači su rasporedili taj deo tereta, ali nedostajalo je snage za završni direkt, kroše ili aperkat pravo u bradu protivnika.

Teško je pobediti neki tim kada tako dobro šutira za tri poena. Jednostavno sve što dobro uradite bude neutralisano novom protivničkom trojkom. Kako bi rekli klinci - to ubija u pojam! I pored odličnog šuta za tri poena Lokomotiva je bila na pragu poraza, a da se to dogodilo Pašutin bi komotno mogao čitav tim da potrpa u klupski autobus i krene u neki sibirski kazamat.

To nikako ne umanjuje znanje, želju i borbenost, koju je pokazao srpski tim, koji je svojom dobrom igrom u većem delu meča nameravao da domaćinu kupi kartu za pomenuto putovanje.

Kao ni Partizanu, ni Zvezdi se nema mnogo toga zameriti na ovoj predstavi. Pojedine ishitrene greške su jednostavno stvari koje se mogu dogoditi, jer sve je to deo evroligaškog odrastanja. Lokomotiva jeste pobegla dalje, ali u kompoziciji koja vodi ka Top 16 fazi, ima još slobodnih vagona u koje se može uskočiti u poslednjem trenutku.


tagovi

FK Crvena zvezdaEvroligaFK Partizanšareni piše

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara