""
""

ŠARENI PIŠE: Partizanova kasna uteha ili početak velike serije? Zvezdi sreća ponovo okrenula leđa

Vreme čitanja: 5min | sub. 07.12.13. | 11:00

Ključ Partizanove pobede nad ukrajinskim timom od 76:61 bio je u odličnoj kolektivnoj odbrani, sprečavanju unutrašnje igre protivnika kao i zaustavljanju njihovog najboljeg košarkaša Darijuša Lavrinoviča na prihvatljivom broju datih poena. Kao i neki prethodni mečevi i ovaj duel Crvene zvezde kao da je bio preslikan...

Nagradno pitanje za sve moglo bi da bude- pobeda Partizana nad Budiveljnikom je kasna uteha ili početak senzacionalne serije!?

Odgovor znaju samo košarkaši crno-belih, a da bi ga saznali i mi moraćemo da sačekamo još dva kola.

Izabrane vesti

Ključ Partizanove pobede nad ukrajinskim timom od 76:61 bio je u odličnoj kolektivnoj odbrani, sprečavanju unutrašnje igre protivnika kao i zaustavljanju njihovog najboljeg košarkaša Darijuša Lavrinoviča na prihvatljivom broju datih poena.

Uz to, crno-beli su imali odgovor na gotovo svaku promenu odbrane Budiveljnika i na sve njihove defanzivne trikove, jer je očigledno mladim igračima srpskog šampiona bio dovoljan jedan meč protiv ovog rivala pa da nauče lekciju.

Visok novi odbrane domaćina nadograđivan je odličnim kontrama, rešenjima u ranoj fazi napada, uz puno "lakih" poena.

Sve to bilo je dovoljno da se Partizan u jednom trenutku popne i na 26 poena razlike, a kada su zagospodarili Kombank arenom u velikom plusu, gostima nije bilo spasa.

Igra Partizana naravno puno zavisi od učinka stranaca. Žofri Lovernj, gospodar vazdušnih duela, ovoga puta pored osam skokova bio je i najefikasniji sa 18 poena, dok se Tarens Kinzi potrudio da nas podseti koliko je košarka u stvari jednostavna igra, birajući u napadu najednostavnija rešenja koja su kao po pravilu davala rezultat.

Ipak da se stane u odbranu "srpske strane priče" kao i uvek najviše su se potrudili Dragan Milosavljević i Bogdan Bogdanović.

Sva je prilika da Partizanov bekovski dvojac izrasta u veoma pristojan, čak i odličan, reprezentativni tandem u najavi.

Bogdanovićev učinak na ovoj utakmici je izuzetan- 15 poena, 10 asistencija, šest skokova i pet ukradenih lopti! Za respekt!

Evidentno je da se Bogdanović odlično snašao na poziciji plejmejkera, koju je zbog povrede Vestermana prinuđen da igra, jer mu očigledno prija da što više ima loptu u svom posedu.

To sa druge strane ostavlja dosta prostora za Milosavljevića, koji odlično koristi upravo Bogdanovićevo razumevanje kao i asistencije, pa i zbog toga jer je u rotaciji na njihovoj poziciji manja gužva.

Jedini problem za pomenute bekove može biti eventualna potrošenost usled prevelike minutaže, što će olakšati dolazak Milenka Tepića, posebno jer su sva trojica igrači sličnog profila.

Bolju rotaciju na spoljnim pozicijama omogućiće i Jovan Novak, mladi srpski reprezentativac do 19 godina, plejmejker koji će Vršac zameniti Beogradom.

Partizan je ispunio jedan od glavnih zadataka, a to je da ne bude nadskočen, pa je odnosom 44 - 27 u skokovima odlično kotrolisao prostor ispod koša.

Uz to već pomenuta dobra odbrana domaćina u reketu naterala je Budiveljnik na veliki broj pokušaja za tri poena. Takav izbor isplatio se Partizanu jer su gosti pogodili samo dve trojke iz 23 pokušaja!

Pošto se pobednik ovog meča već znao gotovo polovinom treće četvrtine u preostalom vremenu 15.200 gledalaca u Areni imalo je priliku da vidi "Partizanove leteće kućne košarkaške čarolije". Egzibicije i zakucavanja Daloa, Kinzija i Milosavljevića u saradnji sa Bogdanovićem, ispratile su nosioca evroligaške A licence kući sa priličnim minusom.

Gledano sada iz ove perspektive jasno je da Partizan ima za čim da žali – za onih nekoliko propuštenih prilika u kojima su neizvesne završnice, pa čak i po jedna lopta, odlučivali o pobednika.

Ovim trijumfom Partizan i dalje zadržava teoretske šanse za prolaz u Top 16, ali pri tom jednim okom crno- beli moraju pratiti Nanter i čekati kikseve francuskog šampiona jer od toga mnogo zavisi.

Kao i neki prethodni mečevi i ovaj duel Crvene zvezde kao da je bio preslikan.

I ova utakmica izgubljena je u poslednjim trenutcima prvenstveno zbog ishitrenih grešaka i neefikasnosti.

Velika šteta – mogu da kažu u Zvezdi. I u pravu su, ali to neće promeniti činjenicu da je srpski predstavnik na dva kola pre kraja takmičenja po grupama Evrolige ostao bez šansi da se plasira u TOP 16.

Zvezda može biti ponosna na ovu sezonu u najkvalitetnijem evropskom klupskom takmičenju, ali ima za čim da žali. Nekoliko propuštenih prilika da se pobedi i uzme ono zaluženo, otišle su olako u nepovrat.

Panatinaikos je na svom parketu dobio ovu tešku rovovsku bitku (69:63) sa tužnim krajem po goste iz Beograda.

Trebalo je puno borbe i snage da bi se sa šestrostrukim šampionom Evrolige odigrala ovakva egal utakmica u njihovoj OAKA areni.

Bila je ovo "klasična PAO utakmica" sa mnogo promašaja, nerezonskih šuteva i izgubljenih lopti.

Na kraju taj segment igre bio je lošiji na Zvezdinom kontu 21 – 16 u "prodatim" loptama.

Sa čak sedam izgubljenih lopti prednjačio je onaj od koga se očekivalo da odigra najbolje. Blejk Šilb jeste jednom minijaturom od pet poena u poslednjoj deonici otvorio Zvezdi vrata pobede, ali je na ovom duelu bio među lošijima.

Dok se od nekih drugih košarkaša ne očekuje da briljiraju u najvažnijem meču sezone u Evroligi, od Šilba se traži da bude ključni faktor.

Jedinu prelaznu ocenu od stranaca dobija Demarkus Nelson koji je pored 16 poena imao po pet skokova i asistencija.

Međutim i u asistencijama je Zvezda bila slabija od PAO 17-13.

Zvezda je uspela da neutrališe igru domaćina u kojoj do beskonačnosti i natrag “vrti pik'n'rol“, ali pored toga trebalo je iskoristiti više skokova (36 – 31).

Ali to nije učinjeno, kao što gosti nisu na bolji način iskoristili ni povredu, do tada odličnog, Jonasa Mačijulisa.

Ključni detalj- na četiri minuta do kraja Zvezda je imala prednost 61:59, ali je za preostalo vreme  uspela da ubaci samo još dva poena!

Zvezda nije bila dovoljno strpljiva i zrela u odlučujućim momentima!

Možda je Šilb zaslužio veći odmor na klupi za rezerve (odigrao 36 minuta), možda se Blažič predugo "hladio" (igrao samo osam minuta), možda se pred kraj moglo više igrati na Bobana Marjanovića koji je ostao zaboravljen... Ali, sve to spada pod "možda"! Možda je to pitanje za struku?

A pitanje je kako bi se i tada ovaj meč završio, pa i bez ove potrebe za naknadnim pametovanjem.

Ovako i posle ove utakmice ostale osećaj da je sreća okrenula leđa. Rekao sam već ranije da se i ona mora zaslužiti, ali Zvezda nije bila lošija od Panatinaikosa, a to se može reći čak i na kraju posle ovih plus šest razlike za domaćina.

Jednostavno nijanse su u pitanju, a ovoga puta snažnije su bile one zeleno- bele.

PAO sada ima dve pobede više, pa čak i usled dve eventualne pobede crveno- belih u poslednja dva kola, te dva poraza Atinjana, ovi timovi bi se izjednačili po učinku, ali Panatinaikos ima bolji međusobni skor sa Zvezdom.

Crvenoj zvezdi ostaje da ponosno odigra preostala dva meča (Laboral i Ljetuvos) i eventualnim pobedama pokaže da joj je mesto u Evroligi.

(FOTO: MN Press)


tagovi

FK Crvena zvezdaEvroligaFK Partizanšareni pišeSrbija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara