Ander Erera
Ander Erera

Šampioni ne igraju kukavički - Ererin projektil u 90. skrenuo titulu ka Portu (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | ned. 15.04.18. | 21:05

Muk na Lužu

Mnogo tenzije, mnogo galame, ali ne i mnogo dobrog fudbala u velikom derbiju prvenstva Portugalije. Rui Vitorija se nije usudio na rizik u možda i odlučujućoj trci u Primeiri. Želeo je da u šahovskoj partiji umrtvi O Klasiko, da titulu natenane gravira u malim utakmicama. Ovu veliku, najveću, trebalo je samo preživeti. Pogrešna pretpostavka u svojoj osnovi. Crv sumnje se uvukao u glave šampionske ekipe Benfike samim tim što im trener nije naredio juriš. Najveći uvek jurišaju. Benfika to večeras nije radila. I surovo je kažnjena. U 90. minutu utakmice, bukvalno ni iz čega, Ektor Erera je raspalio po lopti i sa ivice kaznenog prostora gađao u sam rogalj gola Bruna Varele za Portovih 1:0 usred Luža.

Nije baš ni da je Porto igrao previše blistav fudbal. Naprotiv. I Serž Konseisao kao da se ćutke saglasio sa kolegom sa protivničke klupe. Da mi ne zapinjemo previše, da konačnu odluku odložimo za neke druge, manje stresne utakmice. Večeras smo zato na Lužu posmatrali šahovsku partiju dva taktički besprekorno doterana, ali ne i previše hrabra tima. Partiju kao stvorenu za Ljubomira Fejsu, čoveka čiji je osnovni zadatak na terenu da razara igru protivnika. Portovu je maltene pretvorio u prašinu i bez sumnje bio na putu  proglašenja za  najboljeg igrača utakmica.

Izabrane vesti

Jedinog konkurenta imao bi u Ikeru Kasiljasu. Fejsa je defanzivnom perfekcijom dozvolio ofanzivnijim saigračima, Franku Červiju, Andriji Živkoviću, Piciju i Rafi Silvi, da nešto smelije napadaju. I jesu, ali nisu se oni baš preterano okuražili, iako su bili mobilniji od protivnika, nešto opasniji po gol. Avaj, sve što su uspeli i da šutnu u okvir protivničkog gola Kasiljas je hvatao. Mada ni on nije bio baš testiran do limita.

I onda kad smo mislili da će se zevanje nekako spontano pretvoriti u hrkanje, urlik Ektora Erere! Muljali su gosti, muljali, verovatno da ni sami nisu znali šta bi. Jednostavno, namesti se nekad. Benfikina krivica. Ona je šampion. Njena je odgovornost.

Prvi poraz lisabonskih Orlova posle 46 domaćih utakmica na Lužu. Taj poslednji joj je još februara 2016. godine naneo baš - Porto. Ovaj sada deluje mnogo opasniji. Jer četiri kola pre kraja Zmajevi imaju dva boda više od Benfike. I gostovanje u Gimaraišu kao najteži ispit do kraja sezone. Benfika ima i Sporting. Na strani.

Portugal 1, 30. kolo:

Petak:

Pasoš Fereira - Braga 1:5 (0:2)
/Filipe 57 - Eduardo 17, 20, Orta 62, Barbosa 72, Souza 90/

Subota:

Aves - Feirense 1:0 (1:0)
/Balde 7/

Portimonense - Estoril 0:1 (0:1)
/Haliče 42/

Boavista - Šaves 3:3 (2:1)
/Karaka 25, Santos 42, 77 - Davidson 11, Eustakio 80, Platini 88/

Gimarais - Setubal 1:1 (1:1)
/Urtado 9 - Fernandes 30/

Nedelja:

Maritimo - Moreirense 1:1 (0:0)
/Žoel 80 - Toze 69/

Benfika - Porto 0:1 (0:0)
/Erera 90/

21.15: (6,25) Belenenseš (3,90) Sporting (1,50)

Ponedeljak
21.00: (1,65) Rio Ave (3,60) Tondela (5,10)

*** kvote su podložne promenama

(FOTO: Action Images)


tagovi

Ander Erera

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara