"Galijani"
"Galijani"

ŠA-BA-NI

Vreme čitanja: 8min | ned. 10.02.13. | 13:28

Siva eminencija Milana Adrijano Galijani, čovek koji je 26 godina „u materiji“ i koji bi i žednog preveo preko vode, još jednom је pokazao kakav je mag svog posla. Više niko ne priča o slaboj sezoni Rosonera, poroznoj odbrani i lošoj formi, već su sve oči uprte u najzanimljivji napadački triling današnjice – Šaravi, Baloteli i Nijang

GalijaniOd sezone koja je mirisala na najgoru u poslednjih 15 godina, Milan je preko noći izašao na put da od takve sezone napravi spektakl. Jedan transfer bio je dovoljan da razmrda navijače Rosonera, ali i odnos cele javnosti prema gigantu sa San Sira.

Vidi se rukopis Milanove sive eminencije Adrijana Galijanija. Čovek koji je 26 godina „u materiji“ i koji bi i žednog preveo preko vode, još jednom је pokazao kakav je mag svog posla. Više niko ne priča o slaboj sezoni Milana, poroznoj odbrani, lošoj formi, treneru Alegriju koji je dugo na tankom ledu, već su sve oči uprte u najzanimljivji napadački triling današnjice.

Izabrane vesti

Dolazak Marija Balotelija je lansirao Milan u vrh fudbalskih tema na Apeninima. Iskusni lisac fudbalske pijace je stvorio napadački tridente o kojem priča cela Italija. Triling za koji ni Galijani, a ni sam Bog, verovatno ne zna šta može da uradi. Tercet dijamantskog talenta, životinjske snage, nepredvidivog temperamenta i koji frizurama više podseća na pank bend, nego na budućnost fudbala!

Stvorena je troglava aždaja: ŠA-BA-NI! Napadački trozubac od supertalentovanih Stefana El Šaravija, Marija Balotelija i M’Bajea Nijanga. Momci koji zajedno nemaju ni 60 godina, a trebalo bi da predstavljaju okosnicu Milana u narednih 10, a možda i više.
“Vratili smo se! Znamo kakvog smo igrača doveli i znamo šta nas očekuje. Rešili smo problem napada za narednih desetak godina. Njih trojica me podsećaju na ono što radi Barselona”, rekao je prezadovoljni Galijani.

Potez tipičan za Milan, za njegovu „alfu“ Silvija Berluskonija i „omegu“ Adrijana Galijanija. Glamur i šou pre svega!

Ove sezone Milan je došao u situaciju potpuno atipičnu za vladavinu Berluskonija u klubu. Posle dve i po decenije, više nije imao istinske zvezde! Don Silvio je godinama pravio spektakl i dovodio asove svetskog formata, ali je sada bio osuđen na prosek. Prodati su najbolji poput Ibrahimovića i Tijaga Silve, a otišli su i klupske ikone - Inzagi, Sedorf, Nesta

Desetka koju su nosili Gulit, Savićević, Boban, Rui Košta i Sedorf je završila na leđima Boatenga?! Dobar igrač, ali nije to ta klasa. Dovoljan znak da Milan više nije ono što je bio.

Ipak, izgleda da je Galijani imao sasvim ozbiljan plan. Najavio je smenu generacija, kresanje troškova i stvaranje tima koji bi u 2016. trebalo da dostigne vrhunac i da se na tom vrhuncu zadrži par godina. Udarana igla tog novog Milana će biti pomenuti ŠA-BA-NI.

Operacija je krenula pre godinu i po dana. Galijani je iskoristio svoje tesne veze sa Đenovom i uzeo talentovanog Stefana el Šaravija. Momak čudnog prezimena i još čudnije frizure nikada nije bio vunderkind, mediji ga nisu smatrali dečkom koji tako mlad može da se nametne u velikom klubu. Galijani je u ovom slučaju imao strašan nos i napravio je bingo!
El ŠaraviDoveo je El Šaravija u transferu teškom15 miliona evra, ali u celom dilu Milan je platio samo 10 miliona evra i prosledio Đenovi mladog Merkela. Italijan egipatskog porekla sa krestom na glavi je prve sezone skupljao isukustvo i upijao znanje od velikih zvezda u napadu, a ove sezone je eksplodirao! Praktično sam je doneo Milanu više od pola bodova. Maksimalno je iskoristio odlazak Ibre, Kasana, povrede Pata, slabe igre Robinja i postao udarna igla Rosonera.

Ono čime je El Šaravi impresionirao je ponašanje na terenu. Kao da je od Inzagija pokupio malo čuvene lukavosti i prepredenosti, a imponovao je hladnokrvnošću, jer igra kao da iza sebe ima 10 seniorskih sezona. Od dečka takve frizure se očekivalo nešto sasvim drugačije…

Ako je Galijani i imao osećaj i znao da El Šaravi jeste takav potencijal, onda je i isto tako znao od ne može sam. Zato je letos tiho i bez velike pompe doveo 17-godišnjeg Francuza iz Kaena, M’Bajea Nijanga. Momak koji je bio na korak od Arsenala (znamo da Venger ne greši kada su njegovi zemljaci u pitanju) stigao je na San Siro za samo tri miliona evra, a prethodno je bio na probama u Arsenalu, Totenhemu i Evertonu. Ipak, nije imao puno seniorskih utakmica u nogama i predstavljao je nepoznanicu. Posle par meseci adaptacije, istisnuo je Robinja i Krkića iz prve postave i u poslednjih par mečeva je standardan.
Nijang
Nijang
mnogo podseća na Balotelija, osim što nema njegovu tehniku. Ali, fizički atributi, neverovatne atletske sposobnosti i grom iz desne noge su dovoljna osnova da se razvije u dobrog napadača.

Ali, ni to nije bilo dovoljno, jer je Milan igrao toplo-hladno, a San Siro je bio sve prazniji. Klubu je očajnički bila potrebna zvezda u zimskom prelaznom roku. Dva imena su bila u opticaju – Kaka i Baloteli. Ali, para je bilo samo za jednog.

Na kraju je Real stavio rampu i počela je „operacija Baloteli“. Siti je prvo rekao da Mario nije na prodaju, pa je tražio 37 miliona, pa 30, pa 25, a Galijani je od početka nudio 20 miliona. Pregovaračake sposobnosti Milanovog „ujaka Festera“ su još jednom došle do izražaja. Na kraju je dobio Balotelija upravo za cifru koju je nudio na početku – 20 miliona evra. Plus eventualni bonusi koji maksimalno mogu da dostignu tri miliona.

Baloteli je bio isključivo Galijanijeva želja, jer Beruskoni nikada nije bio oduševljen ispadima kontroverznog Super Marija. Možda se bojao da mu ne naruši publicitet, popularnost ili možda da mu skine neku žensku… Ipak, Galijani je još dok je Mario igrao za Inter jasno poručivao da će jednog dana obući dres Rosonera, znajući za njegovu navijačku opredeljnost.

MILANOVE TROJKE

Klupsku istoriju Milana su obeležili ciklusi uspešnih i manje uspešnih generacija. A sinonim uspešnih Milanovih generacija su bili trilinzi.

Najslavniji i jedan od prvih velikih trilinga u istoriji fudbala je bio Milanov GRE-NO-LI trio. Sastavljen od trojice paklenih Šveđana - Gunara Grena, Gunara Nordala i Nilsa Lidholma - koji su žarili 50-ih godina prošlog veka i zajedno postigli 229 prvenstvenih golova za Milan. Nordal je pet puta bio prvi strelac Serije A, a i dan danas je najbolji strelac u istoriji Milana i drugi najbolji strelac Serije A svih vremena.

Potom je stvoren trio Altafini – Skijafino - Rivera koji je Milanu doneo dve titule prvaka Evrope. Na novi tridente se čekalo do dolaska Silvija Berluskonija koji je po preuzimanju Milana dokazao moć dovođenjem holandskih vanzemaljaca Van Bastena, Rajkarda i Gulita, verovatno najboljeg klupskog trija u istoriji italijanskog fudbala. Na njima je sazidana generacija moćnog Milana, popularni „Nevidiljivi“ koji su dominirali evropskim fudbalom i osvojili tri titule šampiona kontinenta.

Od tada su dolazile mnoge zvezde, parvljene razne kombinacije da bi Beruskoni i Galijani nešto slično probali pre par godina stvaranjem brazilskog KA-PA-RO terceta sastavljenog od Kake, Pata i Ronalda. Kasnije je Ronalda zamenio Ronaldinjo, ali se ime nije menjalo.

Bili su zvezde i pravili spektakl, ali nisu osvajali trofeje. Sada je napravljen triling koji nema mnogo veze sa gore pobrojanima.

 


Baloteli je to čak uradio i dok je igrao za Inter u jednoj TV emisiji. Ali, do Milana je morao preko Sitija. U svemu je veliku ulogu odigrao i Mino Rajola, Galijanijev blizak saradnik i Balotelijev menadžer koji je na San Siro dovodio i Ibrahimovića, Van Bomela, Emanuelsona

Dogovor je sklopljen i cela Italija je sa nestrepljenjem očekivala povratak Super Marija, a engleski tabolidi ostali da žale što više nemaju „zlatnu koku“ za dizanje tiraža.

Marketing je odradio svoje i Baloteli je na Apeninima dočekan kao Ronaldo ili Mesi. Navijači su kampovali na aerodromu, zatim ispred restorana gde je večerao sa Galijanijem, a zvanično predstavljanje je uživo prenošeno na „Jutjubu“.

I kada je cela pompa prošla, a marketing Rosonera dobio desetku za odrađen posao, ostalo je ono najvažnije – fudbal!

Baloteli je debitovao posle samo tri dana u meču sa Udinezeom. Trener Alegri nije kočio stvar i uradio je ono što je cela italija nestrpljivo čekala: poslao je na teren od prvog minuta napadački tercet El Šaravi – Baloteli – Nijang.

Baloteli je pokazao zašto mnogi treneri u njemu vide jednog od najboljih na svetu, čije vreme tek dolazi. Protiv Udinezea je odigrao jedan od najboljih mečeva u karijeri. Nikada ranije nije viđen ozbiljniji Mario Baloteli na terenu. Trčao je, trudio se, odigravao, šutirao, čuvao loptu, nije grešio, nije pravio gluposti…
Baloteli
Postigao je dva gola (doduše drugi je bio iz spornog penala) i bacio Rosonere u trans.
"Nemamo Mesija, ali imamo Balotelija! Pozvao me je posle meča čelnik jednog baš velikog evropskog kluba i rekao mi da mu je drago što je video onakav Milan", oduševljeno je klicao Galijani posle meča.

Oglasio se i Berluskoni:
"Zbog Mariove partije nisam mogao da spavam tu noć!"

Kako je tada samo bilo Robertu Manćiniju… Čoveku koji je Balotelija odgajio kao svog sina. Hranio ga hlebom, a ovaj mu vraćao kamenom. Dao mu milijardu prilika, čekao da pokaže sve što zna…

Sudbina je htela da se Baloteli nikada ne oduži Manćiniju, već da to zbog čega je Manćo verovao u njega pokaže u prvoj utakmici posle razlaza. I to u dresu tima koji Manćini baš i ne voli…

Milan je promenio lice i naličje.

Ovo danas nema dodirnih tačaka sa onim Anćelotijevom timom koji je igrao tri finala Lige šampiona. Nekada su tu bili gospoda Maldini, Nesta, Pirlo, Sedorf, Kaka, Ševčenko, Inzagi… Ali, vreme ide i dolaze novi. Milan je izabrao najčudnije primerke nove generacije i rizikovao. El Šaravi, Baloteli i Nijang su ih malo koštali i ostaje da se vidi koliko će im vredeti i koliko će doneti.

I PRANDELI SE OBRADOVAO TRANSFERU

Nekada Vijeri, Inzagi, Toni, Toti, Del Pjero, a danas dvojica talenata sa otkačenim frizurama. Jedan poreklom iz Egipta, jedan iz Gane. To je napad reprezentacije Italije za narednih nekoliko godina.
"Baš mi drago što se Baloteli vratio u Italiju i što će mi biti na oku. Ono što me raduje je njegova mirnoća i posvećenost u igri koju je pokazao na debiju za Milan. Izgleda kao srećan i zadovoljan. Potpuno je promenio ponašanje. Pronašao je zadovoljstvo u igri koje je izgubio u Engleskoj. Svi imamo obavezu da verujemo u njega, jer se igrači poput Balotelija ne pojavljuju tako često i treba ih čuvati i negovati. Velika prednost za reprezentaciju je što će njih dvojica igrati zajedno i u klubu. Imaju enorman potencijal. A, ako osvojimo Mondijal u Brazilu, onda će se i ja ošišati na mohikanu kao oni", rekao je selektor Azura Ćezare Prandeli.

 

Čeka se još da im se priključi čudo od deteta, 15-godišnji Hašim Mastur kojeg smatraju novim Ronaldom, pa da Milanova nova generacija pokaže šta može. Trenutno su samo zanimljivi zbog frizura i neizvesnosti koju donose njihovi temperamenti.

Ako Milan zaista uspe da ukroti Balotelija i izvuče iz njega fudbal, a ne skandale, onda će to biti opasan tim opet sposoban da stane uz rame najvećima i da u bogatu trofejnu vitrine pridoda još srebrnine. Bez obzira na količinu novca koju klubovi imaju, koncepcija i plan su neophodne stvari u modernom fudbalu. Zato su Barselona, Borusija, Bajern ili Mančester Junajted danas uspešniji od Reala, Milana, Intera ili Sitija. Zato je i Bajern doveo Gvardiolu. Zato je Klop godinama stvarao ovo što sada ima.

U Milanu su odlučili da ceo taj dugoročni plan začine rizikom. Galijaniju ostaje da se nada da sa tim rizikom neće proći kao Del Boj.

Piše: Aleksandar Gligorić

 

 

 

 

 

 

 

 


tagovi

Adrijano GalijaniMario BaloteliEl ŠaraviEvropaItalijaMbaje NijangMilanSerija A

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara