"Elneni na sajtu Arsenala"
"Elneni na sajtu Arsenala"

Sa loptom u krevet, sa molitvom u London: Ko je novo pojačanje Arsenala? (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | čet. 14.01.16. | 16:27

Mohamed Elneni ima zanimljivu životnu priču iza sebe

Elneni na sajtu ArsenalaTrend je zaživeo posle arapskog proleća. U Egiptu je, doduše, start masovnog egzodusa u Evropu označila tragedija na stadionu u Port Saidu na kome su februara 2012. godine stradala 74 navijača. Egipatske vlasti odgovorile su ukidanjem fudbala na godinu dana. Fudbaleri su mogli da igraju isključivo za nacionalne selekcije. U takvoj situaciji Bazel se najbolje snašao. Uostalom, nije slučajno već u martu organizovao prijateljski susret sa U23 reprezentacijom Egipta. Ubrzo su na Sant Jakobs stadionu završili Mohamed Salah, pa Mohamed Elneni, zatim i Ahmed Hamudi... I dok je Salah najveća zvezda, Elneni je posle transfera u Arsenal za otprilike 10.000.000 evra najaktuelnija tema.

Ne čudi stoga što su ostrvski mediji preplavljeni tekstovima o mogućnostima 23-godišnjeg zadnjeg veznog. U glas svi tvrde: "Igrač kakav je bio potreban Arsenu Vengeru". Govore to zbog toga što je Elneni prototip timskog igrača, momak bez grama sujete i za razliku od većine Arsenalovih prvotimaca čovek koji ne umire za lepotom fudbala, već je spreman da znojem natopi teren kao hrt jureći za protivnicima.

Izabrane vesti

Daleko od toga da ne zna lopte, mada je to moglo da se vidi tek pošto je Salah, njegov saigrač iz egipatskog El Mokavlona, kasnije saigrač i staratelj iz Bazela, otišao u Čelsi. Neumorni Elneni više nije mogao sebi da dozvoli da loptu uporno vraća nazad ili je šalje u stranu i razmišlja samo o tome kako da pokvari napad protivnika. Morao je da loptu iznosi napred. Očeve neuobičane lekcije iz detinjstva tek tada su se isplatile.Mohamed Elneni

Elneni senior je, naime, bio trener mlađih kategorija u Baladejetu u rodnom Mohamedovom gradu El-Mahala El-Kubra. Životni san mu je bio da mu naslednik postane profesinalac u Evropi. Ideja da je za tako nešto neophodno da Mohamed postane jedno sa loptom.
"Sećam se da je zahtevao da u krevet legnem sa loptom. Govorio je da moram da stvorim vezu sa njom. Počeo je da me trenira još dok mi je bilo tri godine", prisećao se kasnije Elneni, a podsetio Dejvid Hinter u autorskom tekstu za Gardijan.

Nije spavanje sa loptom nije jedino što je upamtio iz dečačkih dana. Škola nije bila primarna, već fuca sa drugarima na ulicama Egipta. "Igrao sam po deset sati dnevno. Mislim da sam tu naučio da trčim bez predaha".

I zaista, Elneni ima kapacitet da trči poput maratonca. U prošloj sezoni Lige šampiona pokrio je više kvadratnih metara no bilo ko drugi. Isti slučaj i ove sezone u Ligi Evrope. Ali nije obično smetalo. Pasovi su mu precizni, lopta mirna kad je u nogama. Veliki napredak u odnosu na januar 2013. kada je stigao na probu u Bazel. Iako o tim danima kaže: "Jedino stalno osećanje bio je strah".

Uspeo je da ga prebrodi, izborio se za šestomesečnu pozajmicu, kasnije i za četvorogodišnji ugovor (Bazel je platio obeštećenje od svega 800.000 evra), iako je bio u Salahovoj senci. Ne samo u strogo fudbalskom smislu. Salah je bio direktan, samouveren, pričljiv. Elneni je govorio samo arapski, pa je Salah bio prevodilac i glumio mu starijeg brata ujedno. Kad je otišao Elneni je morao sam da se snađe. I uradio je šta je trebalo. I kad je sazrevanje u pitanju i kad je sam teren tema. Poznat je po tome što ima fantastičan osećaj za tajming, zna da čita igru, kad da krene u duel, kada da stane na loptu. O njegovim radnim navikama svi pričaju samo u superlativu. Živi u soliteru koji je okviru Sent Jakob Parka, na posao ide - liftom.

Jedan od dokaza koliki profesionalac bio je i okršaj sa Makabijem iz Tel Aviva u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona 2013. godine. Na egipatske fudbalere Bazela je vršen pritisak iz domovine. Salah je poklekao, isprva pretio da neće putovati u Izrael, kasnije se predomislio, ali se nije rukovao sa Makabijevim igračima. Elneni, posvećeni musliman, koji se moli pet puta na dan, na gostovanja nosi prostirku za molitvu i strogo poštuje ramadanski post, prihvatio je da je pre svega fudbaler. Pognuo je glavu, ali je obavio posao - rukovao se.

Sada je vreme da pokaže da može da igra u možda najzahtevnijoj ligi na svetu. Doduše, već je po Evropi igrao protiv Liverpula, Čelsija i Totenhema. Taj okršaj sa Liverpulom pamtiće doveka. Tada je prvi put otac doputovao iz Egipta da ga vidi na evropskoj sceni. Bazel je na Enfildu slavio sa 1:0 i prošao u osminu finala. Pre dva meseca otac je odgledao i drugu Elnenijevu utakmicu u dresu Bazela. Elneni je bio strelac protiv Fjorentine. U Londonu se nadaju da će imati još pregršt takvih uspomena.

Pratite MOZZART Sport i na našoj novoj Fejsbuk stranici

(FOTO: www.arsenal.com; Action Images)


tagovi

Švajcarska 1Premijer ligaMohamed ElneniEvropaEngleskaEgipatBazelArsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara