""
""

Romini i Juventusovi ružni pačići su izrasli u najlepše italijanske labudove i vratili sjaj velikom Toru (VIDEO)

Vreme čitanja: 6min | sre. 16.04.14. | 19:29

Ćiro Imobile i Alesio Ćerćio su morali težim putem da grade karijere, ali su ove sezone izrasli u Torinovo suvo zlato. Protiv Đenove je do 92. minuta bilo 0:1, a u 93. posle njihova dva evrogola - 2:1

Navikli smo prethodnih godina da Torino bude „jo-jo“ ekipa, tim koji stalno ispada iz Serije A i potom se vraća iz Serije B. Torino je nekadašnji velikan čija je istorija u najslavnijim vremenima surovo prekrojena kada je ceo šampionski tim poginuo u avionskoj nesreći poznatoj pod nadimkom „Tragedia Superga“. Zvali su ih Grande Torino (deset od 11 igrača u prvom timu reprezrentacije Italije) i dalje ih smatraju jednom od najboljih generacija u istoriji fudbala, ali su im, nažalost, životi tragično ugašeni u naponu snage, 4. maja 1949.

Torino se nikada nije oporavio od te nesreće, a do tada je bio popularniji od Juventusa i samo za titulu manje trofejniji od danas moćnog gradskog rivala.

Izabrane vesti

Ostaje nam sam da nagađamo šta bi dalje bilo, u šta bi Torino izrastao da nije bilo tragedije...

Od tada je osvojio samo jednu titulu i četiri kupa, a poslednjih sezona po pravilu balansirao po ivici između Serije A i Serije B. Takva očekivanja su bila i uoči ove sezone, ali Torino je mimo svih prognoza izrastao u jedno od najprijatnijih iznenađenja italijanskog fudbala.

Danas je popularni Toro na sedmom mestu na tabeli, pet bodova manje od petoplasiranog Intera i sanja plasman u Evropu. Rezultat kakvom se ni najzagriženiji navijači Granate nisu nadali. Sve to ponajviše zahvaljući dvojici momaka. Fudbalera čija je sudbina bila da uvek biraju teži put. Bili su ružni pačići, otpaci u omiljenim klubovima. Ove sezone su izrasli u najlepše labudove, Torinove perjanice i verovatno velike adute italijanske reprezentacije na predstojećem Mundijalu.

Ćiro Imobile i Alesio Ćerći.

Zajedno su dali 32 od 49 golova Torina u ovoj sezoni Serije A. Ukupno 65 odsto golova cele ekipe. Čak ni toliko hvaljeni Liverpulov tandem Suarez - Staridž nema takav bilans. Golovi njih dvojice su „samo“ 52 odsto pogodaka Crvenih u sezoni. Dijego Kosta - David Vilja je na 54 odsto Atletikovih prvenstvenih pogodaka. Ispod 50 odsto timskih golova su i tandemi Benzema - Ronaldo, Sančez - Mesi, Miler - Mandžukić... U tom segmentu su Imobile i Ćerći najkorisniji napadački tandem u najjačim ligama Evrope. Duša i srce Torina.

Dovoljno je pogledati samo prethodni prvenstveni meč. Đenova je u Torinu povela u 86. minutu i bila na pragu da i 11. uzastopni meč protiv Bikova završi bez poraza. Ni najhrabriji navijači Torina nisu verovali da će se nešto promeniti. Sve dok u nadoknadi vremena, po ko zna koji put ove sezone, nije bljesnuo par Imobile - Ćerći.

U 92. minutu Imobile se otarasio čuvara, krenuo prema golu, zakoračio u šesnaesterac i onda najlepšom mogućom plasirkom savio kiflu u suprotan ugao gola Đenove. Igrači gostjućeg tima se još nisu opasuljili od šoka izjednačujućeg gola, a u 93. minutu ih je Ćerći na još efektniji način zavio u crno. Sevnula je levica sa 20 metara, pod prečku je uleteo projektil. Za apsolutni trans navijača na stadionu u Torinu! U jednom minutu je opisana cela Torinova sezona i igra ekipe. Dva mlada Italijana su uzeli stvari u svoje ruke.

U tmurnom Torinu, sunce je ove sezone obasjalo dvojicu talentovanih momaka koji su u dosadašnjim karijerema često morali da idu brdima umesto ravnicom. Sve su morali na teži način. Mnogi su se ogrešili o njih, pokušali da im unište dečačke snove, da im upropaste karijere. Sve su izdržali,  izašli jači i danas o njima priča cela Evropa. Imobilea sanja Jirgen Klop, Ćerći je opsesija Dijega Simeonea. Tvoraca dva „seksi tima“, koja oduševljavaju ceo svet. Trenera koji prave igrače, igru i bez velikih ulaganja razvijaju talente u svetske zvezde.

Sudbina je htela da dete Juventusa eksplodira u dresu gradskog rivala. Kao klinac je krišom gledao idola Aleksa Del Pjera na treninzima i upijao znanje. Debitovao je 2009. zamenivši upravo Pinturikija. Ipak, mladi Napolitanac je za Staru damu odigrao samo tri meča, posle čega su usledile pozajmice u Sijeni, Grosetu i na kraju u Peskari. Upravo je Peskara bila prelomni trenutak u karijeri Imobilea. Zdenjek Zeman, majstor za igru na gol više, ali i razvoj mladih talenata, prvo se čudio kako neko može biti napadač sa takvim prezimenom (imobile na italijanskom znači nepokretan).

Ćiro Imobile u dresu TorinaMladi as ga je brzo razuverio brzinom i eksplozivnošću. Zeman je te sezone u Seriji B lansirao triling Imobile - VeratiInsinje, o kojem je Italija pričala o superlativima. Verati je završio u PSŽ, Insinje je postao pojačanje Napolija, samo je Imobile morao težim putem. Kupila ga je Đenova u kojoj nije dobio pravu šansu, na kraju ga je šikanirala i etiketran je kao promašaj.

Posle te sezone, niko u Italiji ga nije hteo. Juventus ga je otkupio od Đenove, ali nije znao šta da radi sa njim. Jedina ponuda koja je stigla bila je iz Torina. Gradski rival je otkupio polovinu ugovora, a prekaljeni trenerski vuk Ventura znao da Imobileove partije kod Zemana nisu bile slučajnost. Mladi Napolitanac je na poverenje i ljubav odgovorio na najbolji moguči način - golovima koji su u većini slučajeva direktno donosili bodove.

Sve je to uradio u tandemu sa Alesiom Ćerćijem. U pojedinim mečevima su delovali kao da mogu da igraju zatvorenih očiju. Znali su kako onaj drugi diše. Kao da su braća blizanci.

Ono što je Imobile iskusio ove sezone, Ćerći je preživeo nešto ranije. Tri godine stariji, prošaoje  Rominu školu i sanjao da poput Totija ili De Rosija postane legenda Vučice. Za prve tri sezone u seniorskom timu, ipak, odigrao je samo četiri prvenstvena meča, usledile su pozajmice Breši, Pizi i Atalanti. Vratio se 2009. u Romu, ali ga je Ranijeri zakucao na klupu i bio je to kraj dečačkih snova. Za četiri miliona evra ga je kupila Fiorentina.

Period u Firenci su obeležile dobre igre, ali i problemi sa navijačima zbog burnog noćnog života. U tom periodu ga je žarko želeo Roberto Manćini u Mančester Sitiju, transfer je bio dogovoren, ali je Ćerći na kraju izabrao da ostane na Artemio Frankiju. Usledili su novi problemi sa navijačima i leta 2012. se preselio u Torino, koji je otkupio polovinu ugovora za samo 2,5 miliona evra.

Na transferu je insistirao trener Ventura koji ga je trenirao u Pizi kao klinca. Znao je šta može da dobije u „Anriju iz Valmontonea“, kako su u detinjstvu tepali Ćerćiju. Napravio je pogodak i Ćerći je prvu sezonu završio sa osam golova i 12 asistencija. To je prošlog leta nateralo i Dijega Simeone da pokuša da dovede Ćerćija, ali se završilo tako što je Torino za 3,8 miliona evra otkupio drugu polovinu ugovora od Fiorentine. Uvidevši Ćerćijev sjajan osećaj za gol, Ventura ga je ove sezone još više približio protivničkom šesnaestercu i napravio ubitačan tandem sa Imobileom.

Alesio ĆerćiĆerći sada košta 20 miliona evra, Imobile 24. Juventus se raspituje da ih kupi za ukupno 34 miliona evra, jer poseduje polovinu Imobileovog ugovora, ali Torino neće pristati da posle Ogbone, još dvojicu miljenika navijača prosledi gradskom rivalu. Štaviše, predsednik Kairo ne želi uopšte da ih proda.
Učiniću sve da ih zadržim! Taj novac nam neće doneti onoliko, koliko bi izgubili njihovim odlaskom“, rekao je prvi čovek Bikova.

Veliki deo ljubitelja fudbala u Italiji se nada da će ih gledati zajedno i u dresu reprezentacije na predstojećem Mundijalu. Ćerći se već ustalio u reprezentaciji, a Imobile je nedavno debitovao. Bio bi greh ako Prandeli ne povede obojicu na Mundijal. Torov tandem bi mogao da budu nagazna mina za sve rivale Azura u Brazilu.

Zato ih evropski klubovi jure već sada zbog bojazni da bi u Brazilu cena mogla drastično da skoči. Imobile je prva želja Jirgena Klopa u Dortmundu.
Borusija Dortmund? Težak je nemački jezik. Sada samo želim da se fokusiram na borbu za mesto u reprezentaciji. Nadam se da ćemo Alesio i ja zaigrati zajedno i u Brazilu“, rekao je Imobile pre par dana.

Ćerći je i dalje na Simeoneovoj listi želja i možda se sledećeg leta konačno ispuni ambicija Atletikovog trenera.

Šta god da se desi ovog leta, Ćiro i Alesio su pokazali da su budućnost italijanskog fudbala  i posle dugo godina vratili osmehe na licima navijača kluba koji nije zaslužio da bude „jo-jo“ ekipa. Sudbina je bila surova prema torinezima 1949. godine, ali ih je sreća pogledala kada su nenadano dobili otpisane talente da uživaju u njihovim majstorijama.

(FOTO: Action images)


tagovi

EvropaTorinoSerija AItalijaĆiro ImobileAlesio Ćerči

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara