"Bez vatrenih navijača na Olimpiku"
"Bez vatrenih navijača na Olimpiku"

Rimski derbi tišine: Emocija je nestala…

Vreme čitanja: 4min | ned. 03.04.16. | 11:17

Fudbaleri Rome i Lacija na teren legendarnog rimskog Olimpika istrčaće nešto pre 15 časova, ali sa severne i južne tribune neće dobiti onaj vetar u leđa, koji je nosio gotovo sve pethodne generacije u 86 godina dugoj istoriji ovog okršaja

Bez vatrenih navijača na Olimpiku

Rim, grad kulture i bogate istorije, oduvek je bio poznat kao neprikosnoveni čuvar tradicije, ali je u ovom trenutku uspeo da zanemari jednu, koja je u sportskom smislu važna kao mnoge istorijske znamenitosti Večnog grada. Čuveni rimski derbi, za mnoge jedan od najvećih na Starom kontinentu, danas će doživeti pravo istorijsko poniženje. Fudbaleri Lacija i Rome na teren legendarnog rimskog Olimpika istrčaće nešto pre 15 časova, ali sa severne i južne tribune neće dobiti onaj vetar u leđa, koji je nosio gotovo sve pethodne generacije u 86 godina dugoj istoriji ovog okršaja.

Izabrane vesti

„Krvarenje je nezaustavljivo, derbi je je u komi”, tim rečima rimski mediji su opisali dešavanja uoči 146. prvenstvenog praznika glavnog grada Italije. Ovo će biti derbi tišine. Na Rominom jugu neće biti prepoznatljivog dekora, fantastične koreografije i zastava sa likom Frančeska Totija, a na Lacijevom severu danas neće stajati krila carskog Orla, koja bi svakom igraču u nebeskoplavom dresu stavila do znanja da je današnji dan zapravo jedino važan u kompletnom delu sezone.

Spremite se za najtmurniji rimski derbi u istoriji

Vatrene pristalice dva tima odlučne su da svoj bojkot, zbog manje-više sličnih razloga, isteraju do kraja, kako bi gradskim čelnicima i klupskim upravama pokazali da se fudbal između ostalog igra i zbog navijača. Gradski oci su uporni su u nameri da nekako stanu na kraj vandalima, pa su stavili barikade unutar tribina i ogradama podelili sektore, što najvatreniji romanisti ne žele da prihvate, pa su praktično još od početka sezone stupili u „štrajk“. Inicijalna kapisla za lacijale predstavljala je nedavna oštra izjava predsednika Lacija Klaudija Lotita, koji je rekao da na rimskom severu sede dileri droge i makroi, pa njegov klub do kraja sezone neće imati podršku najradikalnije struje svojih navijača.

POGLEDAJTE KVOTE ZA OVAJ MEČ

Na njihov poziv odazvao se i veliki broj „običnih“ prisalica dva kluba. Čak i onima, koji ne mare za to šta skandiraju dve frakcije, bilo bi mučno da gledaju derbi u pozorišnoj atmosferi. A dovoljan motiv nije predstavljala ni činjenica da bi ovaj rimski derbi mogao da bude poslednji za Frančeska Totija i Miroslava Klosea, dva asa koja su obeležila istoriju evropskog fudbala u poslednje dve decenije.

Ljubav umire posle 23 godine - Toti nudio da igra i za džabe, Roma odbila?

Klose i Toti

Tek po 6.000 kupljenih ulaznica sa obe strane, uz 11.000 Lacijevih navijača sa pretplatnim kartama, na tribine Olimpika danas će dovesti manje od 25.000 zaljubljenika u najvažniju sporednu stvar na svetu. Da se rimski fudbal nalazi u potpunom kolapsu potvrđuje i činjenica da su Lacio i Roma ove sezone zajedno „izgubili“ preko 340.000 navijača. Na 15 utakmica Rome u Večnom gradu ove sezone bilo je 171.500 navijača manje nego prethodne, a na Lacijevim 171.200.

Lučano Spaleti i Stefano Pioli u nikad specifičnijim uslovima nisu kovali plan za derbi. Obojica su izbegli da komentarišu odluke navijača, posebno jer je Spaletiju posle jedne konferencije za štampu indirektno poručeno da to više ne čini. Trener Rome je još jednom morao da pojašnjava razloge zbog čega za Frančeska Totija ni ovoga puta neće biti mesta u timu. Temperamentni strateg Vučice ponovo je takvu odluku probao da pripiše taktičkim razlozima.
“Ja kao navijač bi takođe voleo da ga vidim na terenu, dao bih mu ugovor na još šest godina, ali kao trener moram da uzmem u obzir i druge stvari. Kada ima loptu u nogama, on može da uradi sa njom šta god želi, ali fudbal ima i drugi pravac. Timu nedostaje doprinos igrača u prostoru i defanzivnim zadacima”, rekao je Spaleti.

Rim više nikada neće biti isti...

Sa druge strane, prosto je neverovatno kako je Stefano Pioli uprkos očajnim rezultatima uspeo da sačuva trenersku poziciju. Lacio je ovu sezonu započeo kvalifikacijama za Ligu šampiona, a sada je praktično ostao bez mogućnosti da se kvalifikuje u evropska takmičenja.
“Ovde se radi o ponosu. Derbi je derbi, pobeda ne bi značila i poništavanje sezone, ali bi je učino manje gorkom. Mi poštujemo Romu, ali želimo da je poobedimo. Svaka lopta može da bude odlučujuća”, rekao je Pioli koji na ovom meču neće moći da računa na povređene Dušana Bastu i Sergeja Milinković Savića.

Bez vatrenih navijača na tribinama i sudijama ove utakmice biće nešto lakše da donose odluke. Privilegija da sudi Derbi dela Kapitale pripala je Luki Bantiju, koji već ima dovoljno iskustva u ovako važnim mečevima.

LACIO – ROMA (15.00, TV ARENA SPORT 4)

Stadion: Olimpiko
Kapacitet: 70.634
Sudija: Luka Banti

LACIO (4-1-4-1): Marketi - Maurisio, Biševac, Hud, Brafhajd – Bilja - Kandreva, Kataldi, Parolo, F. Anderson - Matri.

ROMA (4-3-1-2): Ščensni - Florenci, Manolas, Ridiger, Dinj - Pjanić, Kejta, Najngolan – Peroti - El Šaravi, Salah.

(FOTO: Action images)


tagovi

Stefano PioliSerija ARomarimski derbiLučano SpaletiLacioItalijaFrančesko TotiEvropa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara