""
""

Rezime grupne faze Evropskog prvenstva: Najveći gubitnik je Slovačka, novi sistem je - komplikovan

Vreme čitanja: 3min | ned. 25.06.17. | 20:02

Saznali smo imena polufinalista, ali hajde da napravimo kratak osvrt na ono što je iza nas...

(Od specijalnog izveštača MOZZART Sporta iz Poljske)

Izabrane vesti

Poznati su parovi polufinala Evropskog prvenstva za mlade u Poljskoj. U Krakovu će igrati Španija i Italija, dok će snage u drugom polufinalu odmeriti Engleska i Nemačka u mestu po imenu Tihi. Oba meča su na programu 27. juna. Ali, pre nego što pređemo na samu završnicu, osvrnimo se ukratko na ono što je ostalo iza nas - grupnu fazu.

Ovo EP je prvo koje je imalo 12 učesnika, sa specifičnim sistemom takmičenja gde je ukupno gledano najbolji drugoplasirani tim išao u polufinale. To je donelo dobre stvari kao što su neizvesnost i praktično šansa za sve skoro do poslednjeg sudijskog zvižduka, ali i probleme sa "matematikom" i scene iz meča Italije i Nemačke u poslednjih desetak minuta.

Prođimo kroz grupe i sagledajmo učinak reprezentacija i kakve su im šanse bile pred poslednje kolo...

GRUPA A

ENGLESKA (7 poena) - Trijumfom nad Poljskom u poslednjem meču Gordi Albion je prošao direktno u polufinale.

SLOVAČKA (6 poena) - Najveći gubitnik šampionata. Čekali su Slovaci poslednji dan, imali su šest bodova i gol razliku +3. Ipak, Nemci su poraženi samo s 0:1 od Italije i sa šest bodova i gol razlikom +4 su postali polufinalista turnira.

ŠVEDSKA - Samo dva osvojena boda kao branilac titule. Razočaranje, svakako.

POLJSKA - Samo jedan bod kao domaćin. Milika i Zjelinskog nije bilo zbog zabrane njihovog kluba - Napolija, ali opet težak neuspeh.

GRUPA B

ŠPANIJA (9 bodova) - Jedini tim sa maksimalnim učinkom. Prva reprezentacija koja se kvalifikovala u polufinale. Prvi favorit turnira sa velikim zvezdama u sastavu.

PORTUGALIJA (6 bodova) - Došli su na turnir sa velikim ambicijama, borili su se do kraja za drugo mesto, ali su bili dva gola daleko od Nemačke po gol razlici, i jedan manje od Slovačke.

SRBIJA  (1 bod) - Neuspeh za Orliće. Nisu mogli iz grupe, nisu ispunili očekivanja. Igre nisu bile toliko loše koliko realizacija i rezultat. Šteta za promašene šanse.

MAKEDONIJA (1 bod) - Debitantski nastup Makedonaca. Dali su prvi gol u istoriji Evropskih šampionata, osvojili prvi bod i ispisali istoriju. Oni će biti zadovoljni.

GRUPA C

ITALIJA (6 bodova) - Pobedila Nemačku (6 bodova) s 1:0 i tako izborila prvo mesto u grupi zbog boljeg međusobnog skora.

NEMAČKA (6 bodova) - Završila kao najbolji drugoplasirani tim i igraće u polufinalu uprkos porazu od Azurina. Imali su gol razliku za jedan bolju od Slovačke. Da je gol-razlika bila ista između ove  dve reprezentacije, Slovaci bi išli dalje jer su dali jedan gol više, a to je bio kriterijum koji se gledao sledeći.

DANSKA (3 boda) - Pred poslednje kolo ova skandinavska zemlja nije imala šanse za prolazak.

ČEŠKA REPUBLIKA (3 boda)  - Mogli su Česi da završe i prvi u grupi da su im rezultati išli na ruku. Poraženi su od Danaca s 2:4 i završili poslednji.

POLUFINALE EVROPSKOG PRVENSTVA (27. JUN)

18.00: Engleska - Nemačka (Tihi)
21.00:  Španija - Italija (Krakov)


tagovi

reprezentativni fudbalpoljska 2017

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara