""
""

Real bez Ronalda, Barsa bez odbrane - spektakl na Mestalji! (ANKETA)

Vreme čitanja: 5min | sre. 16.04.14. | 15:45

Samo tri nedelje posle spektakularnog prvenstvenog derbija, Real Madrid i Barselona ponovo se sastaju večeras, na neutralnom terenu u Valensiji u borbi za pehar Kupa kralja

Posle nedavnog spektakularnog prvenstvenog duela na Santijago Bernabeu, koji je doneo sedam golova, tri penala, mnoštvo uzbuđenja i preokreta i sve ono što fudbal čini „najvažnijom sporednom stvari na svetu“, Real Madrid i Barselona će večeras ponovo odmeriti snage, ovoga puta na neutralnom terenu, u finalu 111. izdanja Kupa kralja: Real Madrid – Barselona (21.30 – TV Sportklub).

Izabrane vesti

Veliko finale na Mestalji i jednima i drugima dolazi u pauzi maratonske prvenstvene trke, u trenutku kada umor i povrede počinju da proređuju redove i kada samo najjači opstaju. Madriđani će biti bez Kedire, Marsela i Arbeloe, ali svakako da je najveći udarac odsustvo prve zvezde Kristijana Ronalda koji je povredio tetivu kolena. Njegovu poziciju na levoj strani će zauzeti Di Marija koji je u dosadašnjem delu sezone imao nešto povučeniju ulogu u kojoj će ga večeras zameniti Isko. Odsustvo  standardnih bekova će nadomestiti Karvahal i Koentrao. Najviše se očekuje od Bejla i Benzeme koji igra u životnoj formi.

Na drugoj strani Barsa je još ranije ostala bez prvog golmana Valdesa (i ovako verovatno ne bi branio u kupu), ali i standardnog štopera Đerara Pikea. Problem je i što se Pujol i Bartra nisu poptuno oporavili od povreda. Oni su jutros trenirali sa ekipom, ali veliko je pitanje da li će makar jedan od njih večeras istrčati na teren Mestalje. Tata Martino će neposredno pred meč posle konsultacija sa igračima i stručnim štabom odlučiti šta da radi sa Bartrom i Pujolom. Ako nijedan od njih dvojice ne bude u stanju da zaigra, Martino ima i rezervni plan. A to je da igra sa tri igrača u poslednjoj liniji, a da Alves i dobiju ofanzivnije uloge i visoko pritisnu Madriđane. U tom slučaju, poslednji bedem ispred Pinta bi činili Maskerano, Buskets i Adrijano. Od toga će zavisiti i formacija celog tima. U slučaju da jedan od njih stisne zube i nađe se u prvoj postavi, Barsa će napasti Real sa Nejmarom, Mesijem i Aleksisom u špicu. Fabregas gotovo sigurno neće dobiti šansu od prvog minuta.

Duel na Mestalji biće okršaj za trofej, ali i prestiž na terenu i klupi. Sa tri gola u poslednjem derbiju, Lionel Mesi je već postao najbolji strelac u istoriji Klasika (sa pet golova je i prvi strelac Kupa kralja), dok Ronaldo zbog povrede moći da uzvrati udarac i kao pre tri godine u finalu na Mestalji, bude čovek odluke. Te 2011. šahovsku simultanku su povlačili Pep Gvardiola i Žoze Murinjo, a sada su njihove uloge preuzeli Tata Martino i Karlo Ančeloti. Argentinac i Italijan su dva puta već odmerili snage i oba puta je uspešniji bio Južnoamerikanac (2:1 i 4:3).

Real je u nešto boljoj situaciji i pod manjim pritiskom uoči večerašnjeg finala, jer su i dalje u igri za titule u Ligi šampiona i Primeri, ali isto tako ih niko u ta dva takmičenja ne gleda kao prve favorite. Zato bi Kup kralja mogao da bude “vrabac u ruci” za Real ove sezone. Takođe, i treći poraz od Barselone u sezoni bi opasno uzdrmao temelje Anćelotijevog rada. To bi bilo previše…

Barsi je trijumf u kupu još neophodniji. U Primeri su tek treći i ne zavise samo od sebe. Ispadanje iz Lige šampiona i poraz od Granade su otvorili seriju kritika na račun katalonske ekipe. Tatu Martina su mnogi prežalili. U ovom momentu, trener je možda i najmanje bitna stvar u Barsinom zbijanju redova. Uz dužno poštovanje, ali neće večeras epilog na Mestalji zavisiti od Martina i njegovih odluka, već od mentalnog sklopa ekipe koja je osvojila sve što se moglo osvojiti i koja večeras treba da dokaže da “nije gotova” kao što mnogi pričaju. Martino se mnogo ne pita, stvari u svoje ruke moraju da uzmu Mesi, Ćavi, Inijesta, Alves… Ako i treći put u sezoni pobede Real Madrid, onda nije pošteno reći da su prezasićeni, demotivisani, potrošeni ili pročitani.

Sedmi put u istoriji najmasovnijeg takmičenja na španskom tlu, u kojem su ove godine učestvovale 83 ekipe, odigrano 97 utakmica i postignuto 236 golova (2,43 po meču), o trofeju će odlučivati dva velikana, a dosadašnji bilans u velikim finalima je potpuno izjednačen: Kraljevski klub je slavio 1936, 1974. i 2011. dok su Katalonci podigli pehar 1968, 1983. i 1990. Biće to ujedno 10. finale koje će se igrati u Valensiji, gradu u kojem su oba rivala po dva puta trijumfovala.

Najveći praznik španskog fudbala, po mnogima trenutno i najglamurozniji sportski spektakl na planeti, popularni El klasiko, kroz istoriju je igran na čak 13 različitih stadiona. U ukupnom skoru, u svim takmičenjima, Real ima jednu pobedu više od velikog rivala (90:89), ali su Katalonci ubedljiviji u kup takmičenju, kako po broju trijumfa (15:11), tako i osvojenim trofejima (26:18). Oba rivala su se prosto prošetala do završne svečanosti na Mestalji zabeleživši po sedam pobeda i jedan remi. Posebno je impresivan učinak Madriđana koji na osam utakmica, za 720 minuta, nisu primili nijedan gol.

Ponajviše zaslugom sjajnog čuvara mreže Ikera Kasiljasa koji je ove godine u „preraspodeli posla“ s Dijegom Lopezom, bio zadužen za Kup kralja i Ligu šampiona. Na drugoj strani, Barsa je bila znatno efikasnija s prosekom od preko tri postignuta pogotka po susretu. 

I jednima i drugima je ovo možda najveća šansa za trofej u sezoni. Istina, Barsa je osvojila Superkup Španije, ali to nije ono što se kod španskih velikana računa kao pravi trofej. Zna se koja tri fronta su bitna.

REAL MADRID – BARSELONA (21.30)
Stadion: Mestalja u Valensiji. Kapacitet: 50.488. Sudija: Migel Matija Lahoz

REAL MADRID: Kasiljas – Karvahal, S. Ramos, Pepe, Koentrao –Ćabi Alonso, Modrić, Isko – Di Marija, Benzema, Bejl

BARSELONA: Pinto – Alves, Bartra (Pujol), Maskerano, Alba – Buskets, Ćavi, Inijesta – Sančez, Mesi, Nejmar

(FOTO: Action images)


tagovi

ŠpanijaReal MadridPrimeraKup kraljaKristijano RonaldoKarles PujolEvropa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara