Džordž Rasel (© AFP)
Džordž Rasel (© AFP)

Rasel osvojio pol-poziciju u Kanadi

Vreme čitanja: 2min | ned. 09.06.24. | 09:49

Drugoplasirani Verstapen zabeležio identično vreme

Vozač Mercedesa Džordž Rasel osvojio je pol- poziciju za Veliku nagradu Kanade, pobedivši Maksa Verstapena koji je imao identično vreme kao Britanac. Ipak, pošto je Rasel taj krug zabeležio pre svetskog šampiona, njemu je pripala čast da sutrašnju trku krene sa prvog mesta. Lando Noris (Meklaren) je kvalifikacije završio na trećoj poziciji.

Treninzi održani uoči kvalifikacija nisu mogli da nam pruže pravu sliku o tome ko se najbolje pripremio za vikend u Kanadi, a za to je umnogome bila zaslužna kiša koja je bila prisutna tokom prva treninga. Međutim, upravo je Raselova ekipa Mercedesa pokazala napredak u odnosu na prethodne trkačke vikende, dok je Verstapen imao određene probleme sa bolidom koje je tim uspeo da reši preko noći.

Izabrane vesti

Prve brze krugove u prvom delom kvalifikacija postavili su vozači Red Bula, a Verstapen je ovu sesiju završio na prvoj poziciji. Pratili su ga odlični Juki Cunoda koji je uoči kvalifikacija potpisao novi ugovor sa ekipom RB za 2025. godinu, ali i drugi vozač Mercedesa Luis Hamilton.

Serhio Peres, vozač koji je pre samo nekoliko dana potpisao novi dvogodišnji ugovor sa ekipom Red Bula, ispao je već u prvom delu kvalifikacija čime se treći trkački vikend zaredom ne nalazi među prvih deset vozača na startu trke.

Iz Q1 su ispali: 16. Serhio Peres, 17. Valteri Botas, 18. Esteban Okon, 19. Niko Hulkenberg, 20. Gvanju Džou.

Drugi deo kvalifikacija je takođe protekao bez padavina, ali je bilo bitno da se vozači već u prvim merenim krugovima što više potrude kako bi osigurali prolazak. Međutim, iako se kiša nije pojavila, borba za plasman među prvih deset bila je izuzetno zanimljiva. Osim što je Mercedes ponovo pokazivao da može da se nađe među vodećima, tu je ponovo bio i Cunoda. Takođe, dok je aktuelni šampion jedva izvukao prolaz u Q3, u dalji tok takmičenja nije prošao dvojac Ferarija.

Iz Q2 su ispali: 11. Šarl Lekler, 12. Karlos Sains, 13. Logan Sardžent, 14. Kevin Magnusen, 15. Pjer Gasli

Ni kiša koja je bila najavljivana za Q3 deo kvalifikacija nije pala na stazi "Žil Vilnev" u Montrealu. Tako je većina vozača imala dva pokušaja sa zabeleži najbrže vreme, a Rasel je u svom prvom pokušaju došao do vremena 1:12.000. Svoj jedini krug Verstapen je vozio pred istek vremena, a kroz liniju cilja prošao je sa identičnim vremenom kao Rasel zbog čega je mogao samo do druge pozicije. Raselov iskusniji timski kolega Hamilton, napravio je manju grešku u svom poslednjem brzom krugu zbog koje mu je vreme bilo dovoljno tek za sedmo mesto.

Poredak prvih deset pred trku u Montrealu: Džordž Rasel, Maks Verstapen, Lando Noris, Oskar Pjastri, Danijel Rikardo, Fernando Alonso, Luis Hamilton, Juki Cunoda, Lens Strol, Aleks Albon

Trka za Veliku nagradu Kanade na programu je u nedelju od 20 časova.

Piše: Maja Nakaradić



tagovi

Formula 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara