"Slavlje Jorandžija"
"Slavlje Jorandžija"

Radnička revolucija: Atletiko posle 18 godina na krovu Španije! (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sub. 17.05.14. | 19:52

Aleksis Sančez je Barseloni doneo prednost na Kamp Nou, ali je nebeski skok Dijega Godina odlučio šampionsku trku u Primeri

Slavlje JorandžijaDavid je ponovo pobedio Golijata! Ovaj put – dvojicu, iako je večeras za protivnika imao "samo" Barselonu. Madriski revolucionari iz Atletika su, ipak, još jednom pokazali da neće klečati ni pred kim. Ni pred kraljevskim Realom, a još manje pred Kataloncima. Remi od 1:1 na prepunom Kamp Nou zahvaljujući nebeskom skoku Dijega Godina doneo je Jorgandžijama jubilarnu, 10. titulu šampiona Španije!

Tutulu kojoj se pred početak sezone niko nije nadao, jer je delovalo nezamislivim da se bundžije sa Visente Kalderona umešaju u trku Realovih "galaktikosa" i Barsine šampionske dinastije. Ali, Dijego Simeone i njegovi ratnici još jednom su iskezali zube, igrali "u meso" i izvojevali možda i najvažniji remi u 111 godina dugoj klupskoj istoriji.

Izabrane vesti

Prvi put posle sezone 1995/1995, kada je Čolo Simeone vukao konce na terenu, a Radomir Antić sedeo na klupi, Atletiko je osvojio Primeru!

Podvig koji dobija na težini kada se zna da su gosti već u 15. minutu ostali bez rovitog Dijega Koste, najboljeg strelca tima, a u 23. i bez Arde Turana, mozga madridske ekipe. Simeone je u neverici vrteo glavom. Situacija je delovala bezizlazno, a kada je u 34. minutu iz naizgled bezopasne akcije sevnula desnica Aleksisa Sančeza koja je prohujala pored Tiba Kurtoe činilo se da je sve gotovo.


Ali, ne bi Atletiko bio to što jeste da se predaje na prvu loptu. Početak drugog poluvremena označio je frontalni juriš Madriđana na nesigurnu odbranu domaćih, koja je ubrzo posustala pod presingom. 

Stativa Davida Vilje nagovestila je tako nešto, da bi glavna nagrada stigla u 49. minutu kada je Gabi odmenio Kokea u ulozi izvođača kornera, gađao u trepavicu Dijega Godina, a Urugvajac iskoristio nepažnju Barsinih defanzivaca, skočio nebu pod oblake i neodbranjivo gađao iza leđa u tom trenutku nemoćnog, a u pojedinim momentima i komičnog golmana Pinta.

Nije tu bio kraj drami pošto je bilo jasno da Atletiko neće moći da izdrži takav ritam sve vreme. Ali, Barselona nije više ona ekipa koja je do pre samo godinu dana preskakala čak i najjače protivnike.

Doduše, Lionel Mesi, Atletikova noćna mora, jeste zatresla mrežu Kurtoe, ali je taj gol opravdanog poništen zbog ofsajda, dok je Dani Alves strelom sa 20 metara gađao pod samu prečku, samo da bi se Belgijanac među stativama gostiju izvio koliko je visok i loptu izbio u korner.

Premalo od tima sa šampionskim ambicijama. Premalo kada je napsram Barselone bila četa junaka, koja je grizla za svaku loptu. I tako cele godine.

A tek sledi finale Lige šampiona sa Realom... Večeras ih je sa Nou Kampa ispratio aplauz navijača Barselone, koji su sportski priznali da su trofej predali u prave ruke. Šta će biti 24. maja u Lisabonu?

PRIMERA – 38. kolo:

Real Madrid – Espanjol 3:1 (0:0)
/Bejl 64. Morata 86, 91 – Pici 90/

Barselona – Atletiko Madrid 1:1 (1:0)
/Aleksis Sančez 34 – Dijego Godin 49/

22.00: Valensija – Selta

Nedelja:

12.00: Real Sosijedad – Viljareal
18.00: Rajo Valjekano – Hetafe
18.00: Almerija – Atletik Bilbao
18.00: Valjadolid – Granada
18.00: Osasuna – Betis
21.00: Sevilja – Elče

Petak:

Malaga – Levante 1:0 (0:0)
/Portiljo 60/

(FOTO: Action Images)


tagovi

PrimeraŠpanijaGabiDijego GodinEvropaAtletiko MadridAleksis Sančez

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara