"Uspešna žena u svetu muškaraca - nije to mala stvar"
"Uspešna žena u svetu muškaraca - nije to mala stvar"

Prva dama svetskog fudbala – Abramovičeva desna ruka, žena koja je vratila Murinja na Stamford

Vreme čitanja: 2min | sre. 22.10.14. | 17:20

O Marini Granovskoj retko ste mogli da čitate u novinskim stupcima. A baš je ona u London dovela Dijega Kostu, Fernanda Toresa…

Uspešna žena u svetu muškaraca - nije to mala stvarVlasnica Sautemptona Katarina Liber možda je najbogatija žena u fudbalu, potpredsednica Vest Hema Karen Brejdi verovatno je najpoznatija, ali kada je uticaj u pitanju - Marina Granovska je bez sumnje ispred njih, a i većine muškaraca u izrazito muškom svetu.

I nema razloga da se sramite ako za njeno ime prvi put čujete. Stara je to ruska škola koju je naučila još devedesetih godina prošlog veka radeći u Sibnjeftu odakle ju je vlasnik Čelsija Roman Abramovič i doveo kada je prodao svoj udeo u energetskom gigantu. Nije baš da svi novopečeni bogataši iz Rusije čeznu za medijskom pažnjom i rijaliti programima.

Izabrane vesti

Abramovič i Granovska više vole da u miru rade i – obrću pare! Sada će, međutim, desna ruka ruskog milijardera morati da nauči da se nosi i sa pritiskom javnosti. Ron Gurlaj napušta mesto izvršnog direktora Plavaca. Naslednik? Još ga nema, pošto će Gurlajove obaveze, zvanično je potvrđeno u Londonu, preći u nadležnost predsednika Brusa Baka i Marine Granovske.

Ostrvski mediji šturo saopštenje Čelsija tumače malo drugačije: Granovska je izvršni direktor, samo nema titulu. Ali ona se pita. I nije to od juče. Njen uticaj na Stamfordu raste već neko vreme. Upravo je ona isposlovala i dolazak i odlazak Fernanda Toresa, a ovog leta za 32.000.000 funti kupila Dijega Kostu. Kada se leta 2013. u Premijer ligu vratio Žoze Murinjo opet je ona bila izaslanik Romana Abramoviča sa kojim sarađuje već punih 17 godina.

Marina GranovskajaUostalom, ako želite da dođete do Abramoviča, lično morate to da uradite preko Marine. Žene koja je dogovorila i razmenu igrača sa Viteseom, žene sa kojom poslednjih godina moraju da se nose belosvetski menadžeri kada pokušavaju da Čelsiju prodaju svoju robu. Granovska je Totenhemu ispred nosa ukrala Vilijana, Granovska je dovela Dembu Baa, Granovska je pregovarala sa kapitenom Džonom Terijem o novom ugovoru.

Jedan bivši šef struke Čelsija Granovsku je opisao kao deo Abramovičevog najužeg "ganga" – koji pored nje čine još jedan nekadašnji trener Bobi Kempbel, skaut Pijet de Vizer i menadžer Vlado Lemić – ali engleski mediji nemaju dilemu kada tvrde da je u hijerarhiji baš gospođa (ili gospođica?) Marina na samom vrhu. Iznad nje samo je Roman Abramovič.

"Prva dama fudbala", tako ju je opisala pomenuta Karen Brejdi.

(FOTO: chelseafc.com)


tagovi

ČelsiEngleskaEvropaLiga šampionaMarina GranovskajaPremijer liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara