"Navijači Dortmunda"
"Navijači Dortmunda"

Protiv modernog fudbala: Dortmund vs skorojevići iz Lajpciga!

Vreme čitanja: 3min | pet. 09.09.16. | 09:49

Navijači kluba sa Vestfalena bojkotuju nedeljno gostovanje u Bundesligi

Navijači Dortmunda

Navijači Dortmunda, koji masovno prate klub na gostovanjima, odlučili su da se ne pojave na nedeljnoj utakmici u Lajpcigu, već da prate direktan radio prenos na svom starom stadionu Rote Erde. 

Izabrane vesti

Razlog - bojkot protivničkog kluba! 

Novajlija u Bundesligi igra svoj prvi meč u eliti otkako je osnovan 2009. godine od strane austrijskog proizvođača energetskog pića Red Bula. Kao klub koji je brzo porastao, mnogi vide Lajpcig kao budućeg takmaca Bajernu, koji godinama već dominira u Nemačkoj, ali se to ne dopada navijačima ostalih klubova. Mnogi kritikuju Lajpcig, tvrdeći da je on samo marketinški trik Red Bula, mada se zaboravlja da već godinama u Nemačkoj uspešno obitavaju klubovi kao što su Volfzburg ili Bajer Leverkuzen, iza kojih stoje fabrika automobila i farmaceutski gigant.

Ipak, vratimo se na Dortmund. Njihovi navijači su objavili na svojim stranicama da neće putovati u Lajpcig u nedelju.
„Način na koji je uređen Red Bul Lajpcig u suprotnosti je sa svim aspektima fudbala za koje se naš klub zalaže“, saopštili su fanovi Milionera.   

I zaista, dok članstvo u Dortmundu košta 62 evra godišnje i pritom kao navijač imate pravo glasa i učestvovanja u odlučivanju, u Lajpcigu je sasvim drugačija priča. "Zlatno" članstvo košta neverovatnih 1.000 evra godišnje i još nemate pravo glasa. A čak i nakon što im je Fudbalski savez Nemačke naložio da hitno otvore klub za članstvo, kako bi dobili licencu za takmičenje, nisu se pretgli u Lajpcigu da to odrade iskreno, pa imaju samo 17 članova, za sada uglavnom zaposlene u Red Bulu.  

Bojkot navijača Dortmunda je u nemačkim medijima već dobio ime „novi klasni rat“, kako se označava odnos dva kluba. Mnogi su ustali protiv Lajpciga ove jeseni, pa tako imamo i slučaj navijača Dinama iz Drezdena koji su u kup utakmici bacili glavu bika na teren. U prvom kolu, na utakmici između Hofenhajma i Lajpciga (2:2), navijači domaćina, koji se smatra jednim od skorojevića u nemačkom fudbalu, raširili su transparent: "Hoćemo nazad na tron, da budemo najomraženiji u Nemačkoj".

Najnoviji vid bojkota usledio je od strane Dortmunda koji je čak zabranio Lajpcigu da štampa tradicionalne "šalove prijateljstva" u bojama oba tima, nešto za šta se ne sećamo da je neki klub uradio prethodnih godina. Umesto gostovanja, ljubitelji Milionera okupiće se u nedelju na starom stadionu ovog kluba, kako bi podržali rezervni tim u utakmici regionalne lige, a slušaće i radio prenos iz Lajpciga.

U Lajpcigu, s druge strane, nisu zabrinuti zbog bojkota i kažu da su karte za gostujuću tribinu rasprodate za tačno 23 minuta.
„Mogli smo da prodamo i duplo više karata da ih imamo na raspolaganju“, sopštio je sportski direktor Ralf Rangnik.

Inače, Lajpcig i Red Bul trpe ogroman pritisak prethodnih dana, a napali su ih čak i navijači Salcburga iz Austrije koji tvrde da im je Diter Matešic pretvorio klub u smehoteku odlukom da prebaci osmoricu fudbalera u Lajpcig prošle sezone.

(FOTO: Action Images)


tagovi

Red BulNemackanavijačiBorusija Dortmundbojkot

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara