Proslava titule protiv starijeg brata u moru kontroverzi: Dinamo blizu treće zvezdice!

Vreme čitanja: 4min | uto. 08.05.18. | 10:48

Modri bi pobedom na stadionu Lokomotive mogli i matematički da obezbede prvo mesto u HNL-u

Zagrebački Dinamo danas gostuje bratskoj Lokomotivi i ukoliko upiše pobedu osvojiće 29. titulu u istoriji. Plavi su do sada osvojili 18 prvenstava Hrvatske, četiri prvenstva SFRJ, a ukoliko Dinamu u obzir uzmemo 1911. godinu kao godinu osnivanja, kada je osnovan Građanski, od režima prisilno ugašeni klub na čijim je temeljima Dinamo nastao 1945, sabiranju bi trebalo dodati pet titula Kraljevine Jugoslavije, ali i jednu titulu Nezavisne države Hrvatske 1943. godine, zvaničnog prvenstva priznatog od od strane FIFA.

Ukoliko, međutim, niste poklonici teorije da je Dinamo pravni naslednik Građanskog, to znači da će sastav Nikole Jurčevića  verovatno osvojiti 23. titulu države, odnosno 19. titulu u Hrvatskoj.

Izabrane vesti

Dinamo tri kola pre kraja ima sedam bodova više od Rijeke i osam od Hajduka. Iako se nalazi u očajnoj formi, Dinamo je u poslednje četiri utakmice savladao Hajduk u gostima (2:1), ali i izgubio od Osijeka i Rijeke na Maksimiru (1:0), te je iščupao bod protiv Slavena u Koprivnici (2:2), a Lokomotiva u odličnoj (četiri pobede i remi u poslednjih pet utakmica), Modri bi danas, dva kola pre kraja prvenstva, mogli da se domognu titule.

Reći će mnogi prekasno, budući da je Dinamo u prolećni deo ušao sa 12 poena suficita ispred Hajduka, a u jednom trenutku, uoči derbija na Poljudu, činilo se da bi Dinamo mogao da prospe stečenu prednost i da bi Hajduk mogao da mu se približi na "minus dva". Međutim, pobeda u najvažnijoj utakmici je upisana i Jurčevićevoj ekipi, delimično i zbog očajne forme Hajduka i Rijeke, samo jedan osvojen bod u sledeće dve utakmice nije ugrozio status.
"Naši motivi su ogromni, najveći što mogu da budu, jer nakon teške, iscrpljujuće i turbulentne sezone, možemo postati prvaci dva kola pre kraja. Imamo dosta problema u sastavljanju ekipe, imaćemo 12-13 igrača na raspolaganju. Uprkos tome, ne tražimo alibi, već opštu mobilizaciju. Jer, verujemo u pobedu i slavlje posle utakmice", rekao je Jurčević.

Ne treba zaboraviti da je Lokomotiva ovog proleća prvi put u istoriji nanela poraz Dinamu na Maksimiru. I to kakav - 4:1! Posle toga je ostavku podneo trener Mario Cvitanović koji je, istini za volju, Dinamu doneo titulu ostavivši nasledniku nenadoknadivu prednost.

Ipak, još jedno "čudo svih čuda" nije toliko realno. Iako Goran Tomić kao trener silno želi još jednom da iznenadi i demantuje javnost - u Lokomotivi igra šest sadašnjih i nekoliko bivših igrača Dinama, koji će biti motivisani da dokažu vrednost - pitanje je kako će reagovati vrh, odnosno uprava Lokomotive koja ne bi smela da se zamera upravi (i savetnicima) krovnog kluba, koji ih je i stvorio.

Za Dinamo je svakako bolje što će titulu osvojiti na gostovanju, a ne na domaćem terenu. Atmosfera oko Maksimira je dugi niz godina loša, a u ovom trenutku izgleda još gore, uprkos tome što je Dinamo na milimetar od osvajanja pehara.

Svakako mali broj navijača Dinama je u popriličnom padu, između ostalog i zbog bojkota Bed Blu Bojsa, koji ne dolaze na domaće utakmice zbog kontroverzne zabrane maloletnicim licima da dolaze bez roditelja, a delimično jer "običan" narod ne želi da gleda najskuplju ekipu u državi koja na domaćem terenu redovno prima porcije od Hajduka, Rijeke, Osijeka, pa čak i Lokomotive...

Dinamo je prošlu godinu završio u minusu od 15.000.000 evra i ako se u 2018. ne zaradi novac, klub će se naći u velikim finansijskim problemima. Uprava klupa takođe ima dve opcije: ili da zadrži tim, dodatno ga pojača i kvalifikuje se u grupnu fazu evropskog takmičenja (i tamo napravi rezultat), što je znatno rizičniji put, pogotovo sa aktuelnim kadrom, ili rasprodati sve što valja i tako anulira dug iz prošle godine.

Borna Sosa je navodno već prodad Štutgartu, Ante Ćorić je na pragu prelaska u Romu. Tražen je i Filip Benković, kao i povređeni Nikola Moro. Ukratko, uprava će rasprodati sve što može kako bi se spasila.

Postavlja se pitanje, kako je moguće da je Dinamo, koji je u poslednjih desetak godina zaradio više od 300.000.000 evra od prodaje igrača, više od 60.000.000 od UEFA nagrada i više od 30.000.000 od Grada Zagreba - ukupno oko 400.000.000 - u situaciji da (ponovo) mora da prodaje sve što ima kako bi preživeo?

Nema novca od marketinga i prodaje ulaznica, tvrde u upravi kluba. Klub nije nikoga prodao u proteklih godinu dana i nije uspeo da se plasira u Evrope prošlog leta. Savetnik kluba sumnjiči se da su iz njega izvukli oko 45.000.000 evra?! Poslednju tvrdnju uprava ne spominje, čak je javno rečeno da neće smatrati da je klup oštećen, čak i ako savetnike osude na osiječkom sudu.

Klubu ne polazi za rukom ni pokušaj privatizacije, kojeg svojim delovanjem stopira nedavno osnovana grupa "Dinamo - to smo mi" i državne institucije.

U svakom slučaju, Dinamo će danas osvojiti titulu. Međutim, atmosfera u i oko kluba je sve samo ne bajna, a budućnost Modrih i te kako neizvesna.

Igrači i uprava Dinama će danas verovatno otvoriti šampanjac pred nekoliko hiljada ljudi u Kranjčevićevoj, od kojih će barem trećina, smeštena na istočnoj tribini, skandirati protiv aktuelne uprave i neće se veseliti osvojenoj tituli, a na zvaničnoj proslavi, u poslednjem kolu protiv Intera na Maksimiru, atmosfera bi mogla da bude još sumornija...

HRVATSKA 1 - 34. KOLO

Utorak
18.00: (8,50) Lokomotiva Zagreb (4,50) Dinamo Zagreb (1,35)
20.00: (1,18) Rijeka (6,50) Inter Zaprešić (13,0)

Sreda
20.00: (5,60) Istra 1961 (3,90) Hajduk (1,55)
20.00: (1,40) Osijek (4,40) Cibalija (7,25)

Četvrtak
18.00: (2,55) Rudeš (3,15) Slaven (2,70)

* Kvote su podložne promenama

Foto: Shutterstock


tagovi

HNLHrvatska 1sportsko klađenjeNikola JurčevićDinamo ZagrebLokomotiva Zagreb

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara