"Robert Prosinečki"
"Robert Prosinečki"

Prosinečki: Neću gledati meč Srbija - Hrvatska, ne zanima me

Vreme čitanja: 3min | pet. 30.08.13. | 10:25

Bivši trener Crvene zvezde se u intervjuu za Večernji list požalio na to što mu se životni put svodi na pitanja Hrvat ili Srbin, Zagreb ili Beograd... Objasnio je kako najviše uživa u kafi i crvenom marlboru i zašto ne voli Džonija Štulića

Robert Prosinečki

Sedam dana ostalo je do utakmice Srbija - Hrvatska u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Brazilu. Tvrdoglavost Siniše Mihajlovića koja je dovela do toga da Orlovi već negde na polovini puta ispadnu iz trke za odlazak u Južnu Ameriku prouzrokovala je priličnu melanholiju u Srbiji pred događaj koji bi se, da je situacija drugačija, nazivao "utakmicom decenije". Prodaja ulaznica ide veoma loše, pitanje je da li će se Marakana popuniti, a tek poneko, onako usput, pomene dolazak Hrvata u Beograd.

Izabrane vesti

Malo zapadnije je drugačije: Vatreni će se do kraja kvalifikacija s Belgijom boriti za prvo mesto, a dobar rezultat u Beogradu mnogo bi im značio.

Tim povodom, Večernji list pozvao je Roberta Prosinečkog, legendarnog igrača i trenera Crvene zvezde i čoveka koji je mnogo da hrvatskoj reprezentaciji, prvo kao igrač, a potom i kao član stručnog štaba Slavena Bilića. Veliki Žuti iz turskog Kajzerija, stiče se utisak, nije bio raspoložen za razgovor na ovu temu...
"Neću gledati tu utakmicu, ne zanima me preterano", skresao je Prosinečki novinaru Večernjeg lista.

Jasno je i zbog čega je tako reagovao: dosta mu je balkanskih podela koje je najbolje osetio na svojoj koži, s obzirom na to da je Hrvat koji je najveće uspehe napravio u Beogradu.
"Nesrećan sam jer se moj životni put svodi isključivo na pitanje Hrvat ili Srbin, Zagreb ili Beograd. I sada kada živim tu u Kajzeriju, u kojem ni izbliza nema fudbalske euforije, osećam veliki respekt. Tako sam se osećao kao igrač u Realu, Barseloni i, na primer, u Portsmutu. Tamo sam baš uživao. Zato moram da priznam da mi je izvan Hrvatske i Srbije, kad je o tome reč, mnogo lakše, prijatnije, nema tog pritiska. Pre svega, ja sam čovek fudbala, bio sam opsesivno zaljubljen u loptu, uživao sam u igri, a danas isto tako veselo odlazim na svaki trening Kajzerija."

Prosinečki je dodao:
"Poštujem vere i nacije, ali time moja porodica i ja nikad nismo bili opterećeni. Ali na našim prostorima to je uvek bilo važno."

MARLBORO, ĐENKA, RADOVAN TREĆI..

Robert Prosinečki

Svestan da od Robija više ništa neće izvući na tu temu, novinar Večernjeg lista prešao je na vedrije teme, i saznao u čemu Prosinečki najviše uživa...
"U kafi uživam. To obožavam, a ovde je kafa broj jedan. I crvenom marlboru, naravno."

Robi alkohol ne pije, ni kap otkad je imao problema s herpesom koji mu je napao centar za ravnotežu.
"U Turskoj se može živeti bez alkohola. Uopšte nemam potrebu da popijem nešto iako sam voleo viski i čašu dobrog vina. Jedino sam tada pušio beli, a ne crveni marlboro. Ali to nije to."

Kada se opusti među prijateljima, kada je atmosfera dobra, Prosinečki voli da prepričava dijaloge iz filma "Maratonci trče počasni krug" ili iz "Balkanskog špijuna".
"Meni je Đenka najbolja faca. A sjajna je i rečenica Bate Stojkovića: 'Za male pare ste se prodali'."

Ali nijedan film mu nije bolji od legendarne predstave koju je do savršenstva doveo Zoran Radmilović - "Radovan III".
"Uvek sam voleo igrače koji imaju vic i duh, nisam voleo štrebere. Tako je i Radmilović tu predstavu svaki put svojim gegovima i novim rečenicama zapravo činio boljom."

Robi tvrdi da nikada nije voleo narodnjake, ili kako ih u Hrvatskoj zovu - "cajke".
"To nikada nisam slušao, ali neću reći da nisam bio u klubovima s takvom muzikom."

Žuti je odrastao uz muzički "novi talas", to voli, ali ne voli Branimira Džonija Štulića.
"Kažu da je on bio socijalno angažovan kroz svoje stihove. Bili smo tada tinejdžeri, ali nikada nisam voleo prepotentne i nerealne ljude. Štulić je uvek težio da bude iznad svoje Azre i svojih pesama. I to mi se nije svidelo."

Za kraj, Prosinečki je priznao da je ovog leta odbio ponudu Bešiktaša u koji je kasnije stigao Slaven Bilić jer "nije osetio da ta ekipa ima hemiju", i napravio paralelu između Zvezde i Kajzerija...
"Kada sam potpisao za Kajzeri, osetio sam ozbiljnost svojih poslodavaca, ak ada sam video klub, trening centar kakav nema ni madridski Real, osetio sam mir. Setio sam se Beograda, kluba koji ima veliku ljubav navijača, ali kojem nedostaju osnovne stvari. U turski fudbal se u ovom trenutku ulaže novac, dovode se igrači, sve je stabilno i na vreme. Nijedan španski klub, osim Reala i Barselone, nema novca kao Kajzeri", naveo je Prosinečki.

(Foto: MN PRESS)


tagovi

FK Crvena zvezdaEvropaHrvatskaKajzerisporreprezentativni fudbalRobert ProsinečkiSrbijaSrbija - HrvatskaSuper ligSuperligaTurska

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara