""
""

PREDSTAVLJAMO – BELGIJA: Ni odbrana, ni selektor, problem je srpski sindrom...

Vreme čitanja: 5min | sre. 08.06.16. | 10:54

Belgija potajno sanja veliki rezultat u Francuskoj iako niko naglas ne sme to da kaže. E sad, šta bi bio veliki rezultat? Četvrtfinale svakako ne, polufinale tek da se izbegnu kritike. Finale? Bilo bi ok, ali..

Ako branilac evropske krune Španija, svetski prvak Nemačka i domaćin Francuska spadaju u prvi ešalon favorita na Evropskom šampionatu, onda su bez svake dileme Belgijanci, zajedno sa Englezima, predvodnici one druge garniture koju još čine Italijani i Portugalci.

Izabrane vesti

Belgija nikada u svojoj istoriji nije imala veći broj kvalitetnih igrača i to ne može niko da ospori. Kostur tima sa Svetskog kupa u Brazilu je tu, s tim što su svi ti momci za četiri godine iskusniji, a ima i sveže krvi koju svakako donose Naingolan, Karasko, pa i mlađani Origi. Crveni đavoli mogu da se podiče i činjenicom da su najbolja selekcija na turniru po FIFA rang listi, ali ta lestvica odavno se ne uzima za ozbiljno. Uostalom, sećate li se kada su Belgijanci poslednji put savladali neku top reprezentaciju? Ne, jer ovoj generaciji tako nešto nije pošlo za nogom. I to je najveći problem ovog tima. Sa slabijima od sebe nema nikakvih problema (na SP 2014. četri lake pobede do četvrtfinala), a onda, ne gledajući rezultat (0:1), gotovo rutinski poraz od Argentine.

MOZZART specijal kvote za EURO - Belgija
Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART na specijalu za EURO 2016

Pored toga što nikada u zvaničnom meču nisu dobili jednu veliku ekipu, najveća mana Belgijanac je selektor. Tako bar tvrde tamošnji mediji. Mi se slažemo. Marku Vilmotsu se spočitava da nije dovoljno taktički potkovan, da ne ume da amortizuje probleme koji njegove momke zadese tokom utakmice, a na sve to ekipa koja u svojim redovima ima Azara, De Brujnea, Mertensa, Karaska, Lukakua...mora da igra lepršavije. Po imenima, daleko najslabiji deo tog tima je odbrana, a ona je u kvalifikacijama primila samo pet golova na 10 utakmica što je više nego dobar učinak. S druge strane, u dva susreta sa Velsom, najvećim konkurentom u grupi, u dva susreta ta strašna navala nije postigla niti jedan gol?! Poraz u gostima (0:1) i remi bez golova kod kuće.

Belgijanci su neposredno pred početak priprema za EP ostali bez kapitena Vensana Kompanija, no tamošnja javnost na to ne gleda kao na nenadoknadiv gubitak. Kompani konstantno kuburi s povredama  i po mnogima bolje što je na vreme otpao nego da se tako nešto dogodi na prvoj utakmici. Tako će partner Fermalenu u središnici odbrane biti Denajer iz Galatasaraja. Levo najverovatnije Fertongen, desno Aldervajreld. Na prvi pogled ne baš sjajno, ali eto, izgleda da funkcioniše. Barem je tako bilo do sada.

Kada je u pitanju sredina Vicel i Dembele su dva igrača koja bi verovatno imala mesta u bilo kojoj drugog selekciji na svetu. Potpomognuti Felainijem i Naingolanom to je više nego respektabilan sredinji red. I konačno napad – to su zaista slatke muke. Sećate se uostalom šta je Vilmots rekao kada je morao da skraćuje spisak?
„Sinoć me je mnogo bolela glava“.

A kako i ne bi kada morate da precrtate igrače poput Čadlija, Miraljasa ili Tilemansa.

Lukaku najbolji strelac Evropskog prvenstva? Evo kvote...
Kvota da će Belgija biti prva u grupi iznosi 2,10

Očekuje se da će tu udarnu trojku na EP predvoditi De Brujne, Eden Azar, sa kapitenskom trakom oko ruke, i u samom špicu napada Lukaku. Šansu sa klupe čekaće Benteke, Karasko, Mertens, Origi... Strašno. Ima tu materijala za još dve vrhunske ofanzivne trojke...

Takođe, ne treba isključiti mogućnost da Dembele ispadne iz startnih 11, pa da u formaciji 4-2-3-1, u onoj „trojci“ De Brujne zaigra u sredini, što se događalo, a da Karasko dobije šansu po desnom krilu. Tako je recimo, Belgija igrala na generalnoj probi protiv Norvežana (3:2), s tim što je po desnom boku umesto Karaska šansu dobio Mertens. De Brujne je, u svakom slučaju, igrao iza Lukakua, u sredini...

I sada dolazimo do treće slabe tačke Belgijanaca koja bi mogla skupo da ih košta. Ne, nismo zaboravili na povrede i rovitost pojedinih igrača (Vilmots o De Brujneu sredinom januara: Dobro je, ovo pravo vreme da se Kevin povredi), niti na činjenicu da većina tima dolazi iz najjače i najnapornije lige na svetu, ali „srpski sindrom“ je ono na šta belgijski mediji uporno skreću pažnju poslednjih meseci, pa i godina.
„Šta je sa Azarom i Lukakuom, zašto za reprezentaciju ne igraju kao u svojim klubovima?! I koju smo to mi veliku ekipu pobedili kada je bilo važno?“

Lukaku za šest godina samo 12 golova u reprezentaciji. Azar za osam 13 i tek nekoliko asistencija više. U Brazilu ni gol...

Eto, to je ono što brine belgijsku javnost. Ali iza Edena Azara sada je najlošija sezona otkako je došao u Premijer ligu, pa bi možda baš u Francuskoj sve to moglo da bude naplaćeno.Tačnije, da se sve okrene naopačke i da omaleni Azar povede Đavole do raja.

Belgija potajno sanja veliki rezultat u Francuskoj iako niko naglas ne sme to da kaže. E sad, šta bi bio veliki rezultat? Četvrtfinale svakako ne, polufinale tek da se izbegnu kritike. Finale? Bilo bi ok. Ali Belgijanci su već igrali jedno finale i izgubili ga. Beše to u Italiji 1980. Dakle, istorijiski rezultat bila bi samo titula, a za tako nešto bi mnoge kockice morale da se poklope. No, ako padne Italija na startu sve je moguće. Belgiju u određenim projekcijama posle grupe čekaju Turska, Češka ili Hrvatska, a onda u četvrtfinalu najverovatnije Portugal ili Engleska. Do polufinala, dakle, nema sudara ni sa Španijom, ni sa Nemačkom, ni sa domaćinom Francuskom. Temelj nije loš...

GOLMANI
Tibo Kurtoa (Čelsi)
Simon Minjole (Liverpul)
Žan-Fransoa Žile (Mehelen)

ODBRANA
Kristijan Kabasele (Genk)
Džordan Lukaku (Ostende)
Džejson Denajer (Galatasaraj)
Tomas Vermelen (Barselona)
Tobi Aldervajreld (Totenhem)
Jan Vertongen (Totenhem)
Tomas Munije (Klub Briž)
Loran Siman (Montreal)

VEZNI RED
Aksel Vicel (Zenit)
Maruan Felaini (Mančester Junajted)
Rađa Najngolan (Roma)
Musa Dembele (Totenhem)
Dris Mertens (Napoli)
Eden Azar (Čelsi)
Kevin de Brujne (Manč. Siti)
Janik Fereira Karasko (Atletiko Madrid)

NAPADAČI
Miši Bačuaji (Marselj)
Romelu Lukaku (Everton)
Kristijan Benteke (Liverpul)
Divok Origi (Liverpul)

Foto: Action Images;
Grafika: Ivana Marković/MOZZART Sport


tagovi

reprezentativni fudbalpredstavljanje timameđunarodni fudbalEvropaeuro 2016

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara