""
""

Pred Starom damom su na kolena padali i moćniji od Kneževa: Da li je trenutak za Juventusov evro-iskorak ili Monako sprema novu senzaciju (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | uto. 14.04.15. | 10:09

Ovo će biti repriza polufinala Lige šampiona iz 1998. godine, kada se proslavio Alesandro del Pjero. Sada navijači Stare dame očekuju isto od Karlos Teveza, ali sa druge strane stoji raspoloženi Monako predvođen Žoaom Mutinjom i Dimitrom Berbatovom

Posle mnogo godina Torino je na nogama, jer Juventusov evropski san polako postaje java. Šampion Italije u prvom meču četvrtfinala dočekuje Monako i, kao malo puta u prethodnih nekoliko godina, javnost na Apeninima, ali i širom Evrope, vidi crno-bele kao apsolutne favorite. Jedno od ključnih pitanja svakako je da li je Juventus konačno porastao dovoljno da može hrabro da zakorači u sam evropski krem gde ga nije bilo od 2003. godine. Čini se da je ova generacija Bjankonera, koju posle tri godine umesto Antonija Kontea sa klupe predvodi Masimilijano Alegri, stekla dovoljno iskustva i prebolela sve dečje bolesti da napravi taj dugo čekani iskorak.

Izabrane vesti

Ruku na srce, prvak Italije mora da bude zahvalan i sreći, pošto je na žrebu za četvrtfinale LŠ izvukao verovatno najpoželjnijeg rivala. Mada se sa tom konstatacijom sigurno ne bi složili fudbaleri Arsenala kojima još bride obrazi od šamara Kneževa usredu Londona u osmini finala. Revanš u Monaku je doduše pokazao da klub iz Lige 1 ne može baš u kontinuitetu da igra na tako visokom nivou, ali Arsenal ipak nije uspeo da napravi čudo na stadionu Luj Drugi. Sa druge strane, navijači Juventusa optimizam pored onog iracionalnog, tako karakterističnog za sve fudbalske pristalice, baziraju i na dobrim partijama Stare dama u dvomeču sa nezgodnom Borusijom Dortmund u osmini finala.

Ispada da je Juventus više problema sa nemačkim predstavnikom imao u Torinu, gde je slavio sa 2:1, nego u Dortmundu, gde je crno-beli klub sa severa Italije preslišao rivala – 3:0. Čuveni Žuti zid navijača Borusije na Vestfalenu mogao je samo da gleda dok je Juventus taktičkom igrom rastavio njihov tim na proste činioce i podsetio sve neverne tome da se na "čizmi" i dalje igra veoma kvalitetan fudbal.

U odnosu na utakmice Milionerima ekipa italijanskog šampiona mogla bi da bude jača za svog Mocarta Andreu Pirla. Iako se njegovo odustvo sa terena nije osetilo u prethodnim utakmicama, pogotovo u Seriji A, nema sumnje da u važnim duelima u Evropi njegovo iskustvo i kvalitet mogu da podignu igru na još viši nivo i daju joj novu dimenziju. Pogotovo će to biti važno, jer Alegri ne može da računa na drugi motor na sredini terena, Pola Pogbu. Ipak, tu su Arturo Vidal i sve bolje Klaudio Markizio da, uz Pirla, naprave mrežu na sredini terena olakšaju posao i odbrani i napadu svog tima. Naravno, očekuje se u napadu najviše od sjajnog Karlosa Teveza koji je u dosadašnjem toku sezone postigao 26 golova.

Zanimljivo, za levog beka Juventusa Patrisa Evru mečevi sa Monakom predstavljaće okršaj sa ekipom u kojoj je napravio prve velike korake u ozbiljnom evropskom fudbalu. On je u dresu Kneževa igrao finale Lige šampiona 2004. godine i izgubio od Porta, samo sezonu pošto je i Juventus poslednji put došao do same završnice elitnog takmičenja.
“Tačno je da Juventus počinje utakmicu kao favorit, ali uvek se kreće od rezultata 0:0. Biće nam teško, jer sećam se dok sam igrao za Monako kako smo pristupali tada mečevima sa madridskim Realom i Čelsijem. Od Reala smo čak izgubili sa 4:2 u Madridu, a u revanšu smo pobedili i izbacili Kraljevski klub.  Važno je da damo sve od sebe na terenu i uradimo ono što je potrebno kako bi prošli dalje”, rekao je Evra uoči utakmice.

Prema kvotama kladionice MOZZART ekipa Juventusa je apsolutni favorit u prvom meču četvrtfinala Lige šampiona. To, međutim, ne znači da Bjankoneri smeju sebi da dozvole pristup po principu “lako ćemo”. Ipak, Kneževi i ove sezone igraju ozbiljnu ulogu u francuskoj Ligi 1, gde su na trećem mestu i teoretski imaju još šanse za osvajanje šampionske titule. Svesni su, naravno, u Monako da im u ovom dvomeču, barem na papiru, pripada uloga autsajdera, ali u prošlosti je ovaj klub više puta dokazao da se Uprava tada snalaze kao ribe u vodi.

Jedan od osnovnih pokretača igre Monaka je portugalski internacionalac Žoao Mutinjo istakao je da njegovu ekipu neće zavarati nedavni poraz Juventusa u Seriji A od Parme koja se nalazi na poslednjem mestu na tabeli.
“Juventus je odlična ekipa sa sjajnim igračima, radi se o kompaktnoj i dobro organizovanoj celini. Oni su favoriti, ali bio je i Arsenal u osmini finala. Moramo da damo 200 posto svojih mogućnosti, neće nam biti lako, ali želimo u polufinale, a posle i u finale.  Mladi smo i ambiciozni i uradićemo sve da dođemo do trijumfa. Moramo da iskoristimo svaku priliku koja nam se ukaže”, poručio je Mutinjo bez ikakvog uvijanja i dlake na jeziku.

Kada su u pitanju povrede trener Juventusa Masimilijano Alegri, pored Pirla, još ne zna ni da li će moći da računa na Andreu Barzaljija, a sigurno na terenu neće biti povređenih Kvada Asamoe, Martina Kaseresa i Romula. Sa druge strane, kod Kneževa će zbog povrede izostati Lasina Traore, a pod znakom pitanja je nastup Tijemua Bakajoka.

Statistika uoči ovog duela ide naruku Juventusu. Monako nikada nije pobedio u Italiji, dok je Juventus slavio protiv rivala iz francuskih svih 10 puta u nokaut fazama evropskih takmičenja. Ova dva tima igrali su do sada samo dva puta jedan protiv drugog. To se desilo u polufinalu Lige šampiona u sezoni 1997/1998, kada je Stara dama u Torinu pobedila sa 4:1, a Monako u revanšu na svom stadionu sa 3:2. Juventus je kasnije u finalu izgubio od madridskog Reala golom Predraga Mijatovića. Kada je u pitanju meč iz proleća 1998. u Torinu najviše se pamti po sjajnom partiji i het-triku Alesandra del Pjera, kao i činjenici da su tada napadački tandem Kneževa činili Tjeri Anri i David Trezege.  

JUVENTUS – MONAKO (20.45)

Stadion: Juventus arena

Kapacitet: 41.254

Sudija: Pavel Kralovec (Češka)

JUVENTUS (4-3-1-2): Bufon – Lihtštajner, Bonući, Kjelini, Evra – Pirlo, Markizio, Pereira – Vidal – Tevez, Morata.

MONAKO (4-3-3): Subašić – Fabinjo, Abdenur, Valas, Kurzava – Mutinjo, Tulalan, Kondogbija – Dirar, Karasko, Berbatov.

(FOTO: Action Images)


tagovi

Žoao MutinjoMonakoLiga šampionaKarlos TevezJuventusItalijaFrancuskaDimitar BerbatovAndrea Pirlo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara