""
""

Počinje prelazni rok, a njih desetorica su glavne zvezde (VIDEO)

Vreme čitanja: 6min | pet. 01.01.16. | 16:54

U Engleskoj, Nemačkoj i Francuskoj se pijaca otvara drugog januara, dok dva kasnije kreću Španci, Italijani i većina Evrope

Vreme je za pijacu! Početak nove godine u fudbalu uglavnom prolazi u znaku prelaznog roka koji traje oko mesec dana. Pauza u nekim ligama, neigranje evrokupova i zasićenost sezonom kada ona dođe do polovine, u prvi plan izbacuju fudbalsku pijacu.

Izabrane vesti

Istina, nikada januarski prelazni rok nije zanimljiv kao letnji. Kraći je duplo, troši se daleko manje novca, uglavnom služi za popunjavanje rupa nastalih u prvom delu sezone. Ali baš zato što je kraći, to znači da nema toliko vremena za klubove da se prenemažu i cenjkaju. Pregovori su dosta konkretniji, a informacije brže cure u javnost.

Kao i obično najzanimljivije će biti na Ostrvu, pa zato pravimo malu najavu onoga što nas očekuje do noći 1. februara kada se u najjačim ligama spušta zavesa na fudbalsku pijacu. Kojih deset igrača bi moglo da obeleži pijacu? Ovo je naš izbor... 

Džejmi Vardi (Lester)

Hoće li Pepeljuga Lester i njen Princ Džejmi izdržati do kraja? To je nešto što bi svi voleli, ali Vardi je toliko odskočio od sredine da će ga biti đavolski teško izdržati pred najezdom velikih ajkula koje će ga juriti sa svih strana. Lester je tu sitna riba i teško će reći ne za neku ponudu koja se ne odbija. Gde će Džejmi? Kao logičan sled se nameću Mančester Junajted i Čelsi koji igraju sezonu igraju ispod svih očekivanja. Vardijeva brzina, agresija i završnica bi mogli da budu lek za jalovi Junajted, bez obzira da li Van Gal ostane ili ode. Kao dan je jasno da Mančester Junajted vapi za klasičnom „devetkom“. Ali problem je što su „devetke“ takvog kalibra zauzete i nije ih lako dovesti u januaru. Vardi je jedna od retkih. Čelsiju bi takođe legao kao melem na ranu i ostrvske kladionice najmanje kvote drže u slučaju Vardijeve selidbe na Stamford Bridž. Neki najavljuju i opciju u kojoj bi Mančester Junajted mega-ponudom napao Harija Kejna, a Totenhem bi potom kao zamenu doveo Vardija... 

Rijad Mahrez (Lester)

Još jedna Lesterova senzacija je zaludela bogate i velike. On je čak i igrač koji bi mogao da ima veći uticaj i preokrene situaciju bolje nego Vardi. Mahrez je čovek poteza, parktično unikat. Golovi i asistencije Lestrovog Alžirca ove sezone su sve ostavili bez daha. Ranijeri tvrdi da ga neće prodati, ali opet je slična situacija kao sa Vardijem. Koliko zaista Lester može da odoleva. I rizikuje da izgubi ogroman novac za igrača koji je tek odigrao jednu veliku polusezonu i koji možda nikada opet neće vredeti ovoliko. I opet su Mančester Junajted i Čelsi klubovi koji se najčešće pominju. S tim što u ovom slučaju ostrvske kladionice blagu prednost daju Crvenim đavolima. A ne treba otpisati ni Arsena Vengera koji seče vene na igrače poput Mahreza.

Aleks Tešeira (Šahtjor)

Momak koji je eksplodirao ove sezone u Šahtjoru je poslednji pravi dragulj iz brazilske plejade koji je ostao u Donjecku. Još letos je bio na meti velikih evropskih klubova, ali su Ukrajinci uspeli da ga zadrže. Uostalom, i sam Tešeira je priznao da je klubu izašao u susret jer su otišli Luiz Adrijano i Daglas Kosta, ali i da ima obećanje gazde Ahmetova da je on sledeći na listi za odlazak. Posle polusezone u kojoj je dao 22 gola na 15 utakmica, jasno je da više nikakva sila ne može da ga zadrži u Donjecku. Već mesecima se spekuliše da Čelsi ima pravo preče kupovine na Tešeiru zbog dobrih odnosa Abramoviča i Ahmetova, a Plavci će morati da plate 40.000.000 evra ukoliko žele brazilskog asa. 

Ezekijel Laveci (PSŽ)

Ovo je već treći prelazni rok u kojem Ezekijel Laveci najavljuje kao jedna od zvezda. U prethodna dva je izabrao da ostane u Pari Sen Žermenu, ali ove zime konačno napušta Grad svetlosti. Lavecijev ugovor sa Svecima ističe na kraju sezone, a PSŽ ne želi da nastave saradnju. Mnogi klubovi hoće Argentinca, ali će i on morati da smanji finansijske apetite jer mu niko neće ponuditi iste uslove i platu koju je imao u Parizu. jedno vreme se spekulisalo da Barselona hoće Lavecija, ali čini se da je najbliži selidbi u Inter jer Manćini insistira na njegovom transferu. 

Saido Berahino (VBA)

Prošlog leta je Saido Berahino jednom nogom bio u Totenhemu, ali Sparsi nisu uspeli da se dogovore sa VBA. Pobesneo je kada je video da nema ništa od transfera i najavio da više nikada neće obući dres Vest Broma. Na kraju se tvrdoglavost nikome nije isplatila. Berahino nije ni senka igrača iz prošle sezone, Totenhem verovatno žali što letos nije bio konkretniji, a VBA sigurno žali jer od igrača nije imao nikakve koristi u prvom delu sezone. Zato je najverovatnije da će sve tri strane malo ohladiti glave i da će transfer u Totenhem biti zapečaćen ove zime za dvadesetak miliona evra, a Berahino će doći kao neophodna podrška usamljenom Hariju Kejnu

Džon Stons (Everton)

Jedna od najvećih letošnjih transfer saga će gotovo sigurno dobiti i svoj zimski nastavak, a možda i konačan epilog. Everton je muški idržao sve napadače Čelsija prošlog leta i ostao imun na ponude koje su prema nekim izvorima išle i do 50.000.000 evra. vredi ili ne vredi Stons te pare, to je neka druga priča. Ali za onu katastrofu od Čelsijeve odbrambene linije bi bio pravo osveženje. U poslednje vreme se sve češće piše i da je Mančester Junated zagrizao za Stonsa, tako da je ovo još jedna priča u kojoj bi mogli da vidimo okršaj Plavaca i Crvenih đavola. Naravno, ukoliko Everton popusti. 

Simone Zaza (Juventus)

Posle samo šest meseci, Simone Zaza je spreman da napusti Juventus. Ne svojom greškom ili zbog toga što nije dobro igrao, već jednostavno jer je takva raspodela karata u Torino. Morata, Mandžukić i Dibala su u prednosti, a ni Juventusu nije ekonomično da kao četvrtog špica drži igrača koji vredi dvadesetak miliona evra. Interesanata za Zazu ne fali. On je u ovih šest meseci pokazao koliko je dobar napadač koristeći svaku od retkih prilika koje bi mu ukazao Alegri. Najviše zainteresovanih klubova za Zazu dolazi sa Ostrva, a Vest Hem i Votford tu deluju kao najozbiljniji kandidati, mada i Norič i Kristal Palas vide svoju šansu. Juventus traži oko 25.000.000 evra, a spreman je i da iskoristi Zazu u trampi sa Monakom za Mutinja.

Miši Batšuaji (Marselj)

Belgijanac iz Marselja je još jedan od igrača koji su letos bili bliži transferu nago ostanku, ali su na kraju ostali. U Batšuaijevom slučaju se to ispostavilo kao pun pogodak s obzirom da je ove sezone pokazao zašto je pre godinu i po dana došao kao veliko pojačanje. Praktično, jedina je svetla tačka velikana sa Velodroma. S obzirom da je Marselj u nekoj vrsti tranzitnog perioda, prodaja najboljeg napadača je jedan od ključnih poteza koje će klub povući kako bi rekonstrusisao tim. Iz razloga što Belgijanac može da im donese ogroman novac jer se spekuliše sumom od oko 30.000.000 evra. Premijerligaški klubpvi brižljivo motre i već ih je nekoliko stalo u red. Njukasl, Kristal Palas  i Totenhem ako ne dovede Berahina su najozbiljniji kandidati za Batšuaijev autogram.

Ever Banega (Sevilja)

Argentinski vezista je jedan od najatraktivnijih igrača oko kojeg će se u januaru lomiti koplja. Pre svega jer ne košta mnogo ili neće koštati ništa. Banegi narednog leta ističe ugovor sa Seviljom i to je naravno alarm za klubove u Italiji koji obožavaju takve situacije. Juventus je pokazao najviše interesovanja i pregovori su već počeli. Ali u poslednje vreme je i Milan zagrizao za Banegu koji se preporodio u Sevilji posle neslavne epizode u Valensiji. Rosoneri bi odmah da ga dovedu, a Juventus bi sačekao leto jer Argentinac nema pravo igranja u Ligi šampiona.

Nolito (Selta)

Još prošlog leta je Nolito u finišu prelaznog roka bio na ivici transfera, ali je Selta odlučila da ga izdrži jer nije na vreme našla zamenu. I ispostavilo se da je to bio pogodak jer je Selta ove jeseni beležila još bolje rezultate, a Nolito je blistao. Otkako je ostala bez Pedra, Barselona je označila Nolita kao zamenu i hoće da ispravi grešku prema svom detetu. Međutim, uprava kluba i trener Enrike se razmimoilaze u nekim stavovima jer čelnici sada hoće Denisa Suareza, dok je Lučo izričit u stavu da prvo pojačanje treba da bude Nolito. I nije samo Barsa zaigrizla. Arsenal već mesecima pravi startegiju za Nolitov transfer i spreman je da iskoristi Džoela Kembela kao kusur. 

(FOTO: Action Images)


tagovi

Zimski prelazni rok 2016Rijad MahrezPremijer ligaMiši BatšuajiEvropaEngleskaDžejmi Vardi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara