""
""

Počinje NBA (Divizija Pacifik): Mogu li Klipersi i Voriorsi još jedan korak napred?

Vreme čitanja: 7min | ned. 26.10.14. | 10:44

Lejkersi u opasnosti da budu najgora ekipa ekipa u diviziji, posebno će biti zanimljivo videti “bratski” Feniks

Nije se baš često događalo u istoriji NBA lige da su Los Anđeles Lejkersi možda i najlošija ekipa divizije Pacifik, ali poslednjih godina je to tako. I ove godine će Kobe i društvo gledati u leđa Klipersima i Voriorsima, verovatno i Sansima, a ne bi nas iznenadilo da na kraju i Kingsi budu ispred njih.

Izabrane vesti

GOLDEN STEJT VORIORS

Došli: Livingston (Bruklin), Raš (Juta), Barbosa (Feniks)

Otišli: Blejk (Portland), Kroford (Ksinjiang), Armstrong (Bešiktaš), O'Nil

Nije Golden Stejt mnogo menjao što se tiče igračkog kadra. Najveća promena je došla na klupi gde je seo Stiv Ker koji se proteklih godina često pominjao u kontekstu mnogih trenerskih pozicija, a najviše za Nikse kada je ključnu ulogu u tom klubu preuzeo Fil Džekson, ali bivši igrač Bulsa se odlučio za Kaliforniju i Voriorse.

Golden Stejt je tokom leta pokušao da u svoje redove dovedei Kevina Lava, ali nisu bili spremni da u paketu pošalju i Kleja Tompsona što je Minesota tražila pa je Lav otišao do Lebrona u Klivlend, a Voriorsi u sezonu ulaze sa jako sličnim rosterom u odnosu na prošlu godinu.

Pikova na draftu nisu imali, već ranije su ih poslali u Jutu, a najveće pojačanje im je dolazak Šona Livingstona koji je došao iz Bruklina, a koji je prošle godine revitalizovao svoju karijeru nakon teške povrede kolena koju je doživeo pre nekoliko godina. Ali, Livingston sigurno nije igrač koji bi doneo Voriorsima onaj iskorak koji je potreban da bi ih smatrali legitimnim izazivačima. Taj pomak Ker pokušava da dobije promenom petorke – Igudala bi trebalo da ulazi sa klupe, a Harison Barns će igrati od početka. Na taj način Voriorsi će pokušati da dobiju nešto više od klupe koja je prošle godine bila katastrofalna. Ako ova promena donese rezultat, ako Bogut i Kari ostanu zdravi celu sezonu, ako “braća Spleš” ove godine budu nemilosrdno trpali, ako Barns i Grin naprave novi pomak u igri, ako... Puno tih “ako” je oko Voriorsa. Biće oni pri vrhu Zapada, to je sigurno, biće i nezgodni u doigravanju, ali za nešto više, bojimo se, ovaj roster nije spreman.

LOS ANĐELES KLIPERSI

Došli: Farmar (LA Lejkers), Kaningem (Sakramento), Hejs (Filadelfija), Udo (Milvoki), Ingles (Makabi)

Otišli: Dadli (Milvoki), Kolison (Sakramento), Grejndžer (Majami), Grin (Orlando), Holins (Sakramento)

Džered Dadli se nije dugo zadržao u Klipersima. Posle samo jedne sezone otišao je u Bakse i koliko god on nije neki previše značajan igrač, toliko je on pokazatelj da Dok Rivers još nije stabilizovao ekipu kako bi bila spremna za eventualnu borbu za titulu, a ne samo za vrh Zapada.

Najveće promena u redovima Klipersa bila je promena vlasnika. Rasistu Donalda Sterlinga zamenio je još jedan multimilioner Stiv Balmer, a njegovo ulaganje bi trebalo da donese još poboljšanja u rosteru Klipersa. Ali, to se neće dogoditi ove sezone u koju Klipersi ulaze sa gotovo istim sastavom poput lanjskog, ali na prvi utisak i malo oslabljenim. Umesto Dadlija, Kolisona i Grina tu su Farmar, Kaningem i Ingles pa se čini da je rotacija na spoljnim pozicijama oslabljena. Doduše, Hejvs je najbolji “treći visoki” kojeg su Klipersi imali poslednjih godina pa je to definitivni pomak, ali klupa generalno ne uliva puno poverenja.

U takvoj situaciji većina će se tražiti od startne petorke koju i dalje predvode Kris Pol i Blejk Grifin, sjajan tandem koji će sigurno i ovu sezonu odigrati na jako visokom nivou. I Redik je pouzdan, ali pitanje je može li Džordan napraviti dalji iskorak, odnosno koliko 34-godišnji Barns ima još baruta u sebi.

Sve u svemu, Klipersi će zadržati svojevrsni “status kvo” što se tiče rezultata. Bez obzira na svu težinu Zapada, ući će u plej-of, ali neki veći rezultat će tamo teško da naprave.

LOS ANĐELES LEJKERS

Došli: Rendl (draft, 7. pik), Lin (Hjuston), Buzer (Čikago), Prajs (Orlando), Elington (Dalas), Dejvis (Memfis), Clarkson (draft, 46. pik)

Otišli: Gasol (Čikago), Maršal (Milvoki), Miks (Detroit), Bejzmor (Atlanta), Kaman (Portland), Farmar (LA Klipers), Bruks (Armani Milano)

Teško je zamisliti kako se oseća Kobe Brajant kada ulazi u svlačionicu Lejkersa. Oko njega redom nedokazani igrači od kojih je većina dres Lejkersa obukla slučajno, zato što klub nije imao druge opcije. Doduše, mogao je Kobe pomoći Lakersima da se odrekao dela ili čak polovine svog ugovora, ali teško je od njega očekivati tako nešto.

Da stvar po Kobea i Lejkerse bude gora, Stiv Neš će propustiti celu sezonu, a možda i završiti karijeru nakon što je postalo jasno da povreda leđa nije zalečena pa će napad predvoditi Lin, a “bek-ap” plejmejker biti Roni Prajs. Pod košem će anti-šoutajm prirediti Buzer i Džordan Hil, a jedina svetla tačka mogla bi da bude davanje šanse Džulijusu Rendlu, 7. piku na ovogodišnjem draftu, talentovanom igraču koji ipak ima dosta upitnika oko svoje igre.

Kobe će u ovoj sezoni, ako bude zdrav, prestići Majkla Džordana na trećem mestu liste najboljih strelaca u istoriji NBA lige. Karl Meloun i Karim Abdul-Džabar su ipak predaleko, ne samo za ovu sezonu, onoliko daleko koliko su Lejkersi udaljeni od plej-ofa. Ipak, Lejkersi “samo” treba da prežive ovu sezonu. Posle nje im ostaje praktično prazan roster, samo sa Brajantovim ogromnim ugovorom, pa će to biti prilika za novo slaganje ako ne jakih, onda barem jačih Lejkersa. Ne sumnjamo da će se u tome uspeti baš kao i svaki put do sada. Ipak NBA ne može bez jakih Lejkersa, a Džek Nikolson valjda u međuvremenu neće početi da navija za Kliperse.

FENIKS SANS

Došli: Tomas (Sakramento), Voren (draft, 14. pik), Enis (draft, 18. pik), Toliver (Šarlot)

Otišli: Fraj (Orlando), Barbosa (Golden Stejt), Smit (Hjuston), Okafor (?), Krismes (?)

Feniks je bio najveće iznenađenje prošle sezone. Uoči nje su Sansima predviđali boravak na potpunom dnu Zapadne konferencije, a oni su se umesto toga praktično do poslednjem trenutka borili za ulazak u plej-of. Šteta što tamo nisu i ušli jer bi to bila velika nagrada za sve što je Džef Hornasek napravio sa ovom ekipom.

Ali, taj rezultat može samo da zavara ako se na njegovom temelju grade predviđanja za ovu sezonu. Neće biti lako Feniksu da ostvari bolji plasman od prošlosezonskog samo zbog toga “što su godinu dana uigraniji i iskusniji”. Zapad je užasno jak, mnoge ekipe su se pojačale, a Feniks je učinio malo toga da popravi svoj tim.

Otišao im je Fraj, koji je za Hornasekovu koncepciju bio jako važan igrač u ulozi streč četvorke pa će tu ulogu pokrivati blizanci Moris. Da bi Sansi bili potpuno ”bratski” klub, pobrinuo se dolazak Zorana Dragića koji će praviti društvo Goranu koji je prošle godine zamalo završio na Ol-star meču.

Ali, najveći dobitak je postizanje dogovora s Erikom Bledsoom koji je pobudio zanimanje mnogih klubova, ali je na kraju ostao u Sansima. On i Dragić glume dvoglavu aždaju na plejmejkerskim pozicijama, a da bi ta zver mogla da dobije još poneku glavu pobrinulo se rukovodstvo koje je napravilo ekipu sa mnogo kombo-bekova, odnosno organizatora igre. Bledso, G.Dragić, Tomas, Enis, pa i Z.Dragić, Gudvin i Grin. Svi oni pretenduju na minutažu na bekovskim pozicijama, a teško će da bude prostora za sve. Doduše, mogli bismo da vidimo i neki novi Hornasekov eksperiment – ne bi nas začudilo da vidimo postavu sa tri klasična plejmejkera na parketu.

Biće Feniks zabavan, to je izvesno. Hoće li u plej-of? Mislimo da neće, ali to ne znači da ih ne treba pratiti. Naprotiv, ovo je le tim i biće tu jako dobrih igara i odličnih trenerskih poteza. U Džezu se verovatno grizu što su Hornaseku pretpostavili Taj Korbina, ali ko im je kriv.

SAKRAMENTO KINGS

Došli: Stauskas (draft, 8. pik), Kolison (LA Klipers), Sešns (Milvoki), Kaspi (Hjuston), Holins (LA Klipers), Morlend

Otišli: Tomas (Feniks), Autlo (Njujork), Ejsi (Njujork), Grej (Detroit), Kaningem (LA Klipers), Teri (Hjuston)

Demarkus Kazins je postao jedan od najboljih centara Lige, a najbolje od svega je to što još uvek može da napreduje. Ali, njegov problem nikada nije bila igra nego, moglo bi se reći, psihička nestabilnost ili je možda bolje reći nezrelost koja ga je sputavala da pokaže sve što zna. Pomoć mu sigurno nije bila činjenica da je u Kingsima godinama bio okružen sa sumnjivim likovima, a neće mu puno bolje biti ni ove godine.

Doduše, Sakramento je ove godine napravio zanimljiviji tim nego ranije. Biće zanimljivo videti hoće li Stauskas već u svojoj prvoj godini pokazati koliko može, što mislimo da bi se moglo da se dogodi, kao i hoće li on svojim igrama malo trgnuti Meklemora, u šta nekako sumnjamo. Gej će se u ovoj sezoni boriti za novi ugovor pa će verovatno igrati bolje nego poslednjih sezona, ali njegova nedorečenost i loš šut ne mogu da se promene bez obzira za koju se lovu borio. Nije nam jasno zbog čega su Kingsi pustili Tomasa da ode kada se zna da je on odlično funkcionisao prošle sezone, a pogotovo kada je kao njegova zamena doveden Kolison.

Kingsi imaju par zanimljivih mladih igrača, par solidnih veterana od kojih će dobiti očekivano i imaju Kazinsa. Problem je samo što tu nedostaje još mnogo toga, a ponajviše mislimo da nedostaje timskog duha. Ali, Sakramento nas je to navikao prethodnih sezona…

Piše: Emir Fulurija / germanijak.hr

(FOTO: Action images)


tagovi

Finiks SansKobe BrajantLos Anđeles LejkersNBA ligaSakramento Kings

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara