Pobednik poslednjeg dana prelaznog roka - Fiorentina! Potrošili skoro 70.000.000 evra za manje od 24 sata!

Vreme čitanja: 4min | pet. 31.01.20. | 22:11

Viola potpisala petoricu igrača

Dugo je Fiorentina mirovala na zimskoj fudbalskoj pijaci, a onda je sačekala poslednji dan prelaznog roka i krenula u seriju transfera. Naravno, sve je dogovorano danima unapred...

Fiorentina je odlučila da za manje od 24 potroši preko 70.000.000 evra na dovođenje pet pojačanja. Doduše, većinu novca će isplatiti tek od leta. Suptinski, sada plaća samo 24.500.000 evra, a veći deo u budučnosti kroz otkupe i bonuse. Ali, bitno je da je Viola dogovorila željena pojačanja.

Izabrane vesti

Najveće pojačanje Viole je Alfred Dankan. Vezista je došao iz Sasuola na pozajmicu s obaveznim otkupom ugovora za 15.000.000 evra plus 2.000.000 evra kroz bonuse. Vezista iz Gane je Interovo dete u kojem je bio deo generacije koja se okitila titulom omladinskog prvaka Evrope. Put ga je kasnije vodio na pozajmice u Livorno, Sampdoriju i Sasuolo koji ga je otkupio za 6.000.000 evra i razvio ga u jednog od boljih centralnih veznih u Seriji A. Ove zime su ga želeli i Milan, Torino, Bolonja, ali je Fiorentina bila najupornija i Dankan je došao na pozajmicu koja prelazi u obavezan otkup narednog leta kada će potpisati ugovor do leta 2024. godine.

Po sličnom receptu je angažovan i brazilski defanzivac Igor (21) iz SPAL-a. On dolazi da pojača štopersku poziciju, ali može da igra i kao levi bek. Viola ga je dovela na pozajmicu vrednu 1.500.000 evra s obaveznim otkupom ugovora na kraju sezone za 5.000.000 evra i dodatnih 2.000.000 evra kroz bonuse. A klub iz Ferare će dobiti i 20 odsto od narednog transfera brazilskog defanzivca. Igor je letos došao u SPAL iz Red Bul Salcburga za 3.000.000 evra i ostavio jako dobar utisak što ga je preporučilo Fiorentini. Prva meta Viola za odbranu je bio Žuan Žezus iz Rome, ali nije došlo do dogovora i angažovan je njegov zemljak iz SPAL-a.

To nije sve jer je Fiorentina potvrdila i transfer mladog napadača Kristijana Kuamea iz Đenove. Momak koji je letos bio na pragu transfera u Atalantu je na početku sezone doživeo tešku povredu kolena i do maja je van takmičarskog ritma. Ali to nije smetalo Fiorentini da ga angažuje. Na ruku joj je išlo što je Kuameu zbog povrede cena pala skoro duplo. Klub iz Toskane se na kraju dogovorio da Đenovi plati 11.000.000 evra sada, ali uz bonuse u budućnosti koji bi transfer mogli da dovedu do 13.000.000. U zavisnosti od učinka igrača. Kuame je bio na lekarskim pregledima u Firenci, potvrđeno je da oporavak povređenog kolena ide kako treba i Viola je prihvatila rizik. A Đenova će zahvaljujući realnim bonusima moći da na kraju da naplati veću vrednost igrača ako Kuame proigra i počne da rešeta kao što je to radio u Liguriji. On će se odmah preseliti u Fiorentinu i nastaviti oporavak, ali Fiorentina ga suštinski računa kao veliko pojačanje tek od leta.

A na leto stiže još jedno veliko pojačanje. Fiorentina je Napoliju ispred nosa ukrala marokanskog vezistu Sofijana Amrabata iz Verone. Marokanac je eksplodirao ove sezone u dresu Verone. Došao je na početku sezone iz Briža i kao zadnji vezni je jedan od najzaslužnijih što je Verona imala sjajan defanzivni učinak. Nedeljama je pregovarao sa Napolijem, klubovi su se dogovorili, ali igrač iz nekog razloga nije hteo u Napulj. Na kraju je Viola ušla u priču i kasno sinoć dogovorila transfer. Platiće 20.000.000 evra fiksno i 1.500.000 evra kroz bonuse. A Amrabat stiže na leto jer nije bilo moguće da se ove zime priključi Jakinijevom timu. Već je na početku sezone igrao za Briž, potom za Veronu i nije bilo moguće da u istoj sezoni zaigra i za treći tim.

Ali ni to nije bilo sve od Viole danas. U samom finišu pijace je Viola ispred nosa Parmi ukrala kolumbijskog vezistu Kevina Agudela iz Đenove. Parma je ceo dan pregovarala oko dolaska Agudela, imala dogovor, a onda se pojavila Viola sa boljom ponudom i preusmerila Kolumbijca ka Toskani. Dovela ga je na pozajmicu od 18 meseci uz obavezan otkup ugovora do leta 2021. godine za 11.000.000 evra. Agudelo je letos došao u Đenovu za samo 2.500.000 evra i očigledno ostavio jak utisak za šest meseci. 

Trebalo je Fiorentina danas da dovede i još jednog igrača na poziciji levog beka. Od juče je imala dgovor sa Đenovom o pozajmici iskusnog Domenika Krišita ali je on odbio transfer. Potom je Viola zatražila Dijega Laksala koji je bio na pozajmici iz Milana u Torinu i svi su se složili. Međutim, Milanu je u poslednjem momentu propao transfer američkog levog beka Entonija Robinsona iz Vigana i odlučio je da zadrži Urugvajca za sebe kao rezervnog levog beka. U poslednjim minutima je Fiorentina pokušala da dovede i Hrvata Marka Pajača iz Đenove, dobila je zeleno svetlo klub sa Marasija, ali je Pajač odbio. tako je Viola izvisila za levog beka... 

Podsetimo, na početku prelaznog roka je Fiorentina angažovala i Patrika Kutronea iz Vulverhemptona za 18.000.000 evra. Dakle, ukupan trošak za zimske transfere ako se ostvare svi bonusi bi mogao da iznosi blizu 90.000.000 evra.

Toliki dolasci znače i neke odlaske. Tako je Kevin Prins Boateng već prešao u Bešiktaš, mladi Luka Ranijeri je prešao na pozajmicu u Askoli, mladi Montijel je pozajmljen u Vitoriju Setubal, a Francuz Valentin Eserik.u Veronu. 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara