""
""

PEVCI PROTIV PLAVACA: Ko je pravi gazda Londona?

Vreme čitanja: 3min | sub. 28.09.13. | 12:26

Londonski derbi obeležiće okršaj zemljaka i donedavno dobrih prijatelja na klupama rivala – Broja 1 i njegovog naslednika Vilas-Boasa. Duel dve najbolje odbrane Premijer lige, tradicija je na strani Plavaca koji su u poslednja 42 međusobna prvenstvena susreta samo tri puta poraženi

Dueli Totenhema i Čelsija ne nose sa sobom istorijski rivalitet, jer se nekako ova dva kluba nikako nisu sudarala na vrhuncu svoje moći, nema ni posebne komšijske draži, jer su Pevci smešteni u severnom, a Plavci u zapadnom delu Londona, pa ipak derbi na Vajt Hat Lejnu (13.45 – TV Sportklub 3) privlači pažnju kao retko koji prethodni okršaj ovih timova i to sve zahvaljujući dvojici stručnjaka, dvojici Portugalaca, dvojici doskora nerazdvojnih saradnika, danas menadžera koji će sedeti jedan naspram drugog: Žozea Murinja i Andrea Vilas-Boasa.

Iako je prvu trenersku šansu dobio zahvaljujući Bobiju Robsonu, fudbalski mentor Vilas-Boasu je bio upravo Murinjo. Uostalom, njemu je bio pomoćnik prvo u Portu, pa u Čelsiju, a onda i u Interu. Sve dok nije rešio da definitivno krene svojim putem, mada su se i tada preklopili, jer je Boas prvo nasledio Murinja u Portu (čak i osvojio više titula od učitelja), zatim i u Čelsiju, gde se istina, nije dugo zadržao. A malo je nedostajalo da završi i u Interu da ga Murinjo javno nije „izminirao“ kod gazde Masima Moratija, već prilično iznerviran što mu doskorašnji pomoćnik ugrožava slavu.
Jedno vreme smo bilo u stalnom kontaktu, ali se sada više ne čujemo, ne razgovaramo – istakao je nedavno Vilas-Boas kojeg su odavno nazvali i „Murinjov klon“, „Mali Murinjo“ i „Murinjo 2“.

Izabrane vesti

Na početku sezone Čelsi je prikazao veoma promenljive partije, doživeo je neočekivane poraze od Evertona i, posebno, u Ligi šampiona kod kuće protiv Bazela. Povrh svega, videlo se da Murinjo još „luta“, kombinuje...
Iskreno, nije mi se sviđalo kako je Čelsi igrao prethodnih godina i rešio sam to da promenim. Naravno, trebaće vremena igračima da se naviknu na novi stil. Međutim, ne slažem se da smo u krizi. Kriza je u Siriji – rekao je u svom stilu Murinjo.

Na drugoj strani, sa četiri pobede u prvih pet mečeva Totenhem je stigao do deobe prve pozicije sa Arsenalom. I to iako su Pevci ovog leta ostali bez najboljeg i najskupljeg fudbalera Gereta Bejla, a neki od naslednika, pre svih Lamela i Eriksen, još se nisu ustalili u ekipi.

Duel na Vajt Hart Lejnu biće i okršaj dve trenutno najbolje odbrane u Premijer ligi pošto je Ugo Loris (Totenhem) kapitulirao samo jednom, a Petr Čeh (Čelsi) dva puta. Pa ipak, mečevi ova dva tima su prošle godine donosili dosta golova, na poslednja tri susreta postignuto je čak 16! Nije isključeno i da bude manjih rokada u sastavima jer ih samo nekoliko dana kasnije očekuju izazovi na evropskoj sceni: Plavci će gostovati Steaui, a Pevci putovati na noge Anžiju.

Pored Murinja, poseban motiv u duelu s Vilasom-Boasom imaće i stariji fudbaleri Čelsija, pre svih Lampard i Ešli Kol, koje je svojevremeno Portugalac želeo da skloni iz kluba. Netrpeljivosti, međutim, ne manjka ni na drugoj strani, pošto u Totenhemu još nisu zaboravili da im je Roman Abramovič, gazda kluba sa Stamford Bridža, ovog leta pred nosom oteo Brazilca Vilijana kada se ovaj skoro nalazio na lekarskim pregledima u Totenhemu?! Pa ne čudi što planiraju da u zimskom prelaznom roku komšijama „maknu“ nezadovoljnog Španca Huana Matu.

Totenhem i Čelsi su prvi zvanični susret odigrali pre više od jednog veka, davne 1908. godine i završen je nerešenim rezultatom 2:2. Od tada do danas vojevali su 190 bitaka, a bilans je na strani Plavaca koji su upisali 74 pobeda, naspram 68 trijumfa Pevaca, uz 48 nerešenih ishoda. Posebno impresivan je skor koji Čelsi ima od 1992. i formiranja Premijer lige: na 42 utakmice protiv gradskog rivala pretrpeli su samo tri poraza uz 23 pobede i 16 remija! Uostalom, prošle su tri i po godine od kada su poslednji put fudbaleri Totenhema uzdignutih ruku napustili teren posle londonskog derbija.

TOTENHEM – ČELSI
/Subota, 13.45. Stadion Vajt Hart Lejn. Kapacitet: 36.310/

TOTENHEM: Loris – Voker, Douson, Vertongen, Rouz – Paulinjo, Dembele – Tausend, Eriksen, Sigurdson – Soldado

ČELSI: Čeh – Ivanović, D. Luiz (Kejhil), Teri, E. Kol – Lampard, Ramires – Azar, Oskar, Šurle – Eto

(FOTO: Action images)


tagovi

Andre Viljas-BoasČelsiEngleskaEvropaPremijer ligaŽoze Murinjo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara