"Murinjo"
"Murinjo"

Pet tajni Žozea Murinja

Vreme čitanja: 2min | pet. 09.09.16. | 12:50

Marko Materaci pokušao je da objasni u čemu leži tajna Gospodina Posebnog

MurinjoŽoze Murinjo se sprema za veliki obračun sa Pepom Gvardiolom u subotnjem matineu i mančesterskom derbiju. Mnogi evropski mediji pokušavaju da uporede taktiku ova dva majstora, a Marko Materaci je u razgovoru za Gazetu delo Sport govorio isključivo o Murinjovoj taktici i o njegovih pet tajni za uspeh.

Bio je prilično sistematičan i detaljan. Pre svega toga, podelio je trenere u grupe - Murinjo, Gvardiola, Ančeloti i Lipi su najbolji na svetu po njegovom mišljenju, dok potom slede, ali su blizu, Konte i Klop.

Izabrane vesti

Potom je usledila analiza Murinja sa kojim je Materaci osvojio Ligu šampiona 2010. godine u ekipi Intera. Pet tajni su po njegovom mišljenju - energija, visprenost, znanje, iskustvo i empatija.

Energija:
"Može da je multiplikuje. Mogu da vam dam 1000 primera, ali jedna je dovoljna. Izgubili smo od Katanije 1:3, a on nas je sledećeg dana sve "zaklao". Od najjačih do najslabijih. Pogledali smo se u oči i posle četiri dana pobedili Čelsi u Londonu. Murinjo može da vam pročita osećanja, čak i ona skrivena. Čak i ono što vam se nalazi u umu".

Visprenost:
"Uvek pritisne pravo dugme. I ne samo kada su njegovi igrači u pitanju. Nikada nisam video da neko tako naučno provocira protivnika. Tako ih dobro čini nervoznim. Ali, on ide i dalje od toga. On se hrani kontroverzom, ali drži igrače podalje od svega. On je perfektan štit".

Znanje:
"Kada sprema igrače za utakmicu tu dolazi ovaj deo. Kada sa njim radite na taktici tokom sedmice, znate sve o protivniku! Možeš da izađeš na teren da igraš svoju igru, ali i da polomiš njihovu".

Iskustvo:
"Zna kako da pobeđuje zato što je to radio mnogo puta u karijeri zato što je rano počeo da se bavi tim poslom. Njegova je tajna što je započeo karijeru kada je bio mlad. Razmišljao je kao trener i kada je bio asistent".

Empatija:
"To je prva stvar koju traži od tima. To je apsolutno neophodno kako bi napravili snažnu grupu. Da bude snažna i da ne puca. To vas vodi do toga da letite iznad svega i svakoga", zaključio je Materaci.

(FOTO: Action images)


tagovi

Žoze MurinjoPremijer ligameđunarodni fudbalMarko MateraciEvropaEngleska

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara