""
""

Pet na pet - Aleksandar Šapić: Put znaš kada su ti uzori Igor Milanović, Dražen Petrović, Piksi i braća Đurovski

Vreme čitanja: 2min | uto. 27.06.17. | 08:48

Detalji, sitnice i još nešto iza životnih i sportskih kulisa naših poznatih ličnosti

Našeg današnjeg gosta u rubrici Pet na pet mnogi poznavaoci prilika u vaterpolu i danas svrstavaju među najbolje igrače sveta svih vremena. Inače, naša poznata ličnost je najbolji strelac u istoriji eks-Jugoslavije.

Izabrane vesti

Vaterpolom je počeo da se bavi veoma rano, već sa šest godina, i to u Crvenoj zvezdi. Prešao je u Partizan i već u 14 godini zaigrao za seniorski pogon. Ponovo se vratio u Zvezdu, pa zaigrao i za tada moćni Bečej. Usledila je i internacionalna karijera u Italiji, Rusiji gde je postao najplaćeniji vaterpolista. Tokom bogate karijere postigao je 2675 golova.

Pogađate, reč je o sjajnom vaterpolisti Aleksandru Šapiću koji je uzeo devet nacionalnih prvenstava, šest u svojoj domovini, jedan u Italiji i dva u Rusiji. Toliko je uzeo i nacionalnih Kupova, sedam u zemlji i dva u Rusiji. Uz to moramo dodati i dva LEN kupa i jednu Ligu šampiona. Golgeter raznih liga bio je 14 uzastopnih puta.

Trinaest sezona je igrao za naš nacionalni tim i normalno ređala su se odličja na svim velikim takmičenjima. Sa SP doneo je zlatnu, jednu srebrnu i dve bronzane medalje. Stari kontinent je pokorio tri puta uz dva srebrna odličja. Sa OI ima srebro i dve bronze. U svetskoj ligi četiri puta je bio na pobedničkom postolju, ali ima i jedno srebro. Na Svetskom kupu uzeo je zlato i bronzu. Uz sve ovo moramo pridodati činjenice da je po četiri puta bio prvi strelac SP, EP, Svetske lige, a po dva puta bio je prvi golgeter OI i Svetskog kupa.

Teško je pobrojati sve nagrade i priznanja koje je dobio Aleksandar Šapić.

Inače, prvi put je 2012. izabran za predsednika opštine Novi Beograd, a na to mesto je reizabran i 2016 godine.

Osnivač je Humanitarne fondacije Budi human-Aleksandar Šapić koja je izrasla u jednu od najkredibilnijih fondacija u regionu. Budi human pomaže deci, odraslima, ustanovama i udruženjima sa teritorije Srbije.

Kompanija Mozzart je prepoznala dobar rad Šapićeve fondacije pa je sklopljen ugovor o donatorstvu na višemesečnom nivou.

Evo kako je prvi čovek Opštine Novi Beograd odgovorio na naših pet pitanja.

1.Da li ste svojevremeno trenirali još neki sport i koji?
Kratko sam trenirao karate i onda prešao na vaterpolo sa šest godina“.

2.Ko Vam je bio sportski uzor, idol, u tinejdžerskim danima?
Od vaterpolista Igor Milanović, a od ostalih sportista sam voleo Dražena Petrovića, Dragana Stojkovića Piksija, braću Đurovski…”.

3.Koji sportski klub nosite u navijačkom srcu?
Kratko i jasno Crvenu zvezdu”.

4.Sportski događaj koji je ostao u sećanju i koji ćete pamtiti celog života?
Utakmica Zvezda-Bajern u Beogradu”.

5. Životni i sportski moto?
Život se ne može staviti u moto”.

Pišu: Nela i Đurđe Mečanin

Djurdje.mecanin@mozzartbet.com


tagovi

vaterpoloSrbijaAleksandar Šapić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara