"Čelnike Partizana u Humskoj mora da čuva Žandarmerija"
"Čelnike Partizana u Humskoj mora da čuva Žandarmerija"

Partizan ima sedam pitanja za državu! Prvo je: Šta radi policija?

Vreme čitanja: 3min | sub. 07.05.16. | 09:20

Crno-beli se na zvaničan način obratili premijeru, ministru i načelnicima policije insistirajući da se pronađu počinioci napada na Miloša Vazuru

Čelnike Partizana u Humskoj mora da čuva ŽandarmerijaPosle niza incidenata u kojima su mete bili rukovodioci Partizana, a koje je eskaliralo huliganskim napadom ispred stadiona u Humskoj, na generalnog direktora Miloša Vazuru, njegovog vozača i članove obezbeđenja, rukovodstvo crno-belih odlučilo je da javnosti prezentuje pismo koje je, tim povodom, poslalo na četiri različite adrese, zahtevajući reakciju državnih institucija.

Partizan se, obratio premijeru Aleksandru Vučiću, ministru unutrašnih poslova Nebojši Stefanoviću, vršiocu dužnosti direktora policije Vladimiru Rebiću i načelniku policijske uprave Beograda Veselinu Miliću, pitajući ih dokle se stiglo na rasvetljavanju slučaja koji je prošle sedmice bio jedna od centralnih događaja u sportskoj (i ne samo sportskoj) Srbiji.

Izabrane vesti

Kako u međuvremenu nisu dobili odgovor sa pomenutih adresa crno-beli su odlučili da pismo, sačinjeno i poslato 5. maja, učine javno dostupnim, pa ga uz neophodne redakcijske obrade prenosimo u celosti.
„Veoma poštujemo načelo podele vlasti u Republici Srbiji. Držimo da je, kako to Ustav Srbije nalaže, sudska vlast u potpunosti autonomna, da je policija u službi pravosuđa i interesa građana, da tužilaštvo ex officio reaguje u svim situacijama u kojima je ugrožen javni interes.

Bez želje da na sebe preuzimamo ove prerogative vlasti, u nastojanju da pomognemo da se slučaj rasvetli a izvršioci ovog bestijalnog čina privedu pravdi, slobodni smo da Vas pitamo:
Šta je policija preduzela u pogledu otkrivanja identiteta učinilaca ovog nesumnjivo krivičnog dela?
Da li je, do danas, nekog od učinilaca lišila slobode i sa tim upoznala nadležnog tužioca?

Da li je nadležni tužilac upoznat sa ovim događajem i da li namerava da preduzme odgovrajuće radnje po službenoj dužnosti?
Da li je Ministarstvo unutrašnjih poslova uzelo u obzir zahtev rukovodećih struktura da im se dodeli stalna policijska pratnja i zaštita?
Šta je još potrebno da se dogodi kako bi policijski i pravosudni organi stali u zaštitu javnog interesa?

Da li smo u prilici da, umesto sile prava budemo taoci prava sile? Da li ponovo treba da se vratimo u Hobsovo tzv. prirodno stanje u kojem je čovek čoveku vuk? Da li možemo da se uzdamo u monopol državne sile kojoj smo svi podarili jedan deo našeg ličnog suvereniteta ili smo svi taoci monopola kriminalne sile?

Partizan bi 24. maja trebalo da održi Vanrednu skupštinu. Na njoj u demokratskoj i svečanoj atmosferi valja izabrati rukovodstvo kluba. Ova skupština je već jednom otkazana. Tome je prethodio nesvakidašnji napad na Centralnu ložu stadiona Partizan. Tom prilikom su jajima zasuti gosti, legende Kluba, svi koji su se zatekli na tom mestu. Nasilje ne poznaje strane, ne bira žrtve. Nasilju se valja suprotstaviti jer ono podriva temelje na kojima počiva uređena pravna država.

Mi smo Vas upozoravali više puta. Apelovali da ozbiljno shvatite pretnje pre 151. večitog derbija, pre otkazivanja Vanredne skupštine, pre poslednjeg događaja u kojem se dogodio pokušaj ubistva. Dužnost nam je da apelujemo i sada.

Kako održati Vanrednu skupštinu u atmosferi straha, linča i pretnje za život?

Možemo li dobiti odgovore na sva ova pitanja?

Naše namere su časne, iskrene i odgovorne prema državi u kojoj živimo i čije institucije nemerljivo poštujemo. Ne želimo da verujemo da oni koji sve to preziru i načasnim delima ismevaju čitavu javnost mogu proći nekažnjeno.

Od Vas očekujemo odgovore i saradnju na istom zadatku - očuvanja digniteta i integriteta institucija. Time čuvamo i državu.

U očekivanju Vašeg odgovora, slobodni da, ukoliko on izostane, ovo pismo učinimo dostupno javnosti, molimo Vas da i ovom prilikom primite izraze našeg uvažavanja“, kaže se u pismu koje su poslali Sportsko društvo Partizan, FK Partizan i Radna grupa crno-belih.

Pratite MOZZART i na našoj novoj Fejsbuk stranici!

(FOTO: MN Press)


tagovi

SuperligaSrbijaFK PartizanNebojša StefanovićMiloš VazuraAleksandar Vučić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara