""
""

Ovo je Aleksandar Lipovij - prvi Ukrajinac u istoriji Crvene zvezde (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pon. 03.03.14. | 12:53

Pogledajte nekoliko interesantnih podataka vezanih za novo pojačanje crveno-belih

Pomoć stiže u minut do 12! Posle gotovo mesec i po dana čekanja na Mali Kalemegdan dolazi ukrajinski reprezentativac i doskorašnji član Donjecka - Aleksandar Lipovij (23, 201). 

Naravno, prva stvar koja će mnoge navijače Crvene zvezde, a koji nisu toliko dobro upoznati u košarkaška dešavanja na istoku evropskog kontinenta, interesovati jeste - ko je novo pojačanje crveno-belih?

Izabrane vesti

Pre svega, treba reći da je Lipovij prvi Ukrajinac koji će zaigrati u dresu vicešampiona Srbije i regiona, pa će biti vrlo interesantno videti kako će se on uklopiti u kompletan sistem.

U pitanju je igrač kojeg mnogi košarkaški kritičari zovu "predimenzionirani plejmejker". Jer po vokaciji pokriva pozicije dva i tri, a ima vrlo dobru kontrolu lopte i neretko se dešava da napadi kreću upravo od njega. Takođe, ima solidan pregled igre, zbog čega se čini kao da više želi da razigra saigrače, nego da sam završi akciju. Poseduje meku ruku, koju ne koristi tako često, a od svih napadačkih kvaliteta najviše koristi prodor ka košu i to posle pik-en-rol igre. Ipak, ono što je verovatno najviše i privuklo Dejana Radonjića da ovog 23-godišnjaka dovede u Beograd jeste njegova vrlo dobra odbrambena igra, to što poseduje sasvim zadovoljavajuće atletske sposobnosti i što ume da se snađe u mis-meč igri, posebno u defanzivi.

Bio je najkorisniji igrač Adidas Evrokampa za mlade nade svetske košarke 2012. godine, na kojem su, između ostalih, učestvovali i naši igrači – Bogdan Bogdanović, Nenad Miljenović, Nemanja Bešović, Nemanja Jaramaz. Na pomenutom kampu učestvovao je i Jaka Blažič, miljenik Zvezdine publike.

Bio je učesnik istog skupa i minulog leta, kada mu se i zvanično otvorio put ka NBA draftu. Ipak, još uvek nije učestvovao na istom. 

Za reprezentaciju Ukrajine debitovao je na Evropskom prvenstvu u Litvaniji, gde je na tri meča prosečno ubacivao 2,7 poena. Na prošlogodišnjem Evrobasketu u Sloveniji bio je deo tima koji je napravio najveće iznenađenje osvajanjem šeste pozicije, koji je doneo plasman na Mundobasket u Španiji. Na 11 odigranih utakmica ubeležio je 5,2 poena i 2,5 skoka u proseku, a protiv Orlova je imao devet poena i četiri uhvaćene lopte. 

Kao što ste već imali priliku da pročitate, Lipovij je u ukrajinskom šampionatu na 14 utakmica u proseku beležio 7,3 poena, 2,3 skoka i 1,4 osvojene lopte za 18,9 minuta na parketu. U VTB ligi Ukrajinac je za 11,3 minuta u proseku na ukupno 13 utakmica imao prosečan učinak od 5,3 poena i 1,3 skoka. Ove sezone najbolju partiju u domaćem šampionatu pružio je protiv Dnjepra, kada je za 26 minuta na parketu ubacio 17 poena (4/5 za dva, 2/3 za tri, 6as), uz 20 indeksnih poena. Što se tiče VTB lige, najbolje se pokazao protiv Turova, gde je za 23 minuta postigao 20 poena, uz četiri skoka i dve asistencije. Ali u poslednje tri utakmice primetan je veliki pad u njegovoj igri, pošto je na sve tri utakmice imao minus indeksnih poena. Moglo bi da se kaže da je možda određeni uticaj na njegovu igru imala aktuelna situacija u Ukrajini, ali to je za neku drugu analizu.

Dakle, postavlja se pitanje - kakvog je igrača dobila Crvena zvezda?

U ovom trenutku to je velika nepoznanica. Kao što smo već naglasili, prvi je igrač iz zemlje zahvaćene nemirima koji će zaigrati na Malom Kalemegdanu, a s obzirom da se ekspresno bliži period najvećih borbi za trofeje, pitanje je kako će se i da li će se Aleksandr dovoljno brzo uklopiti. Velika prednost su mu atleticizam i jaka defanzivna igra, mana nedostatak slobode u ofanzivi. 

Naravno, činjenica da je skauting tim crveno-belih radio ogroman posao i odradio analizu velikog broja igrača govori da Lipovij poseduje "to nešto" što u ovom trenutku traži Dejan Radonjić

A prvu priliku da pokaže šta zna novo pojačanje Crvene zvezde imaće već u subotu, kada u Pionir dolazi Krka. 

(FOTO: MN Press)


tagovi

SrbijaOleksandr LipovijJadranska ligaFK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara