""
""

Osveta, sa potpisom Novice Veličkovića! Parni valjak precrtao Megu i zakazao novi večiti derbi za pehar!

Vreme čitanja: 4min | sub. 18.02.17. | 22:44

Crno-beli, iako desetkovani izostancima Hečera, Koprivice, Marinkovića i trenera Džikića, upisali pobedu protiv aktuelnog osvajača Žućkove levice - 77:65

(Od specijalnog izveštača MOZZART Sporta iz Niša)

Izabrane vesti

Žućkova levica će i ove godine dobiti novog vlasnika, jer od sutra više neće biti u rukama košarkaša Mega Leksa. Osveta je potpisana i to mastilom Novice Veličkovića! Partizan je nadigrao poslednjeg osvajača Kupa Radivoja Koraća i to rezultatom 77:65 (20:14, 19:22, 23:13, 15:16) i zakazao novi večiti derbi. Drugi u ovom mesecu i samo dve nedelje razmaka. 

Onda kada je bilo najteže, kada se tražio neko ko će povesti Parni valjak do pobede, kompletnu odgovornost na svojim leđima poneo je Novica Veličković! I to za osvetu zbog prošlogodišnjeg poraza u finalu. Kapiten crno-belih izrežirao je Megin pad serijom trojki na kraju treće i početkom poslednje četvrtine, odneo prednost na velikih 17 koševa, a Uroš Luković i Stefan Birčević bili su ti koji su stavili tačku na celu priču. Veličković je meč završio sa 19 koševa, Luković je imao 11 poena i 13 skokova, isti broj poena ubeležio je i Ratkovica, dok je Birčević skupio osam poena i deset uhvaćenih lopti.

Ovo nije bilo Megino veče, ni u kom pogledu. I pored toga što je Partizan bio desetkovan neigranjem Vila Hečera, Miloša Koprivice, Vanje Marinkovića i bez trenera Aleksandra Džikića, ekipa iz Sremske Mitrovice konstantno je delovala kao ekipa u podređenom položaju. Tek u jednom kratkom vremenskom intervalom, tokom druge deonice, činilo se da bi Mega mogla ozbiljnije da ugrozi Partizanove šanse da se nađe u finalu. Ali, kada je proradio Veličkovićev inat, sve je brzo rešeno. 

Dominantniji u skoku, konkretniji u napadu, sa čak 15 ofanzivnih skokova (Mega imala 17 defanzivnih), Gordona koji je povukao ekipu na startu, te Lukovića i Birčevića kao savršenu podršku iskusnom kapitenu, sa kombinovano 23 skoka, Mega nije mogla mnogo. Posebno jer je nivo držao jedino Ognjen Jaramaz sa 21 poenom. Jeste Alfa Kaba imao dabl-dabl sa po 12 poena i skokova, ali Megi su nedostajali Rade Zagorac, konkretniji Jovan Novak, Kostja Mušidi...

Prvi deo utakmice završen je minimalnim vođstvom Partizana (39:36), iako su dešavanja iz prve četvrtine obećavala drugačiji ishod. Partizan je ekspresno poveo sa 10:0, a sedam poena je već u tom trenutku imao raspoloženi Džamont Gordon. Već u sedmom minutu je dobrim realizacijama Branislava Ratkovice i Uroša Lukovića imao 15:5, ali to je bio trenutak kada se Mega probudila iz početne letargije i konačno zaigrala košarku. 

Mnogo ozbiljnije i zrelije na terenu su izgledali branioci pehara, a kako su minuti prolazili, zaostatak se topio. Mega je ponovo uključila elemente kombinovane odbrane i usporila zahuktali Parni valjak, a Ognjen Jaramaz bio je pokretačka snaga ekipe. Hitronogi bek stavljao je Partizanovu odbranu na muke, a svojim dobrim rešenjima stvarao je prostor saigračima da napadnu solidnim individualnim rešenjima. Prvo Alfa Kaba, koji je takođe dominirao u skokovima i pohvatao dosta važnih lopti, onda i Rade Zagorac, iako je prve poene na meču ubacio tek u 13. minutu. I upravo su njegovi prvi koševi na meču doneli izjednačenje (24:24), mada ono nije bilo dugog veka. Gordon je pogodio bitnu trojku i prekinuo nalet rivala, a onda su Luković i Vrabac iskoristili dve dobre situacije i razbili Meginu koncepciju lakuim poenima. 

Mega nije odustajala i svojski se potrudila da zadrži korak sa protivnikom. Ali, umesto da je istim ritmom u trećem kvartalu, igrači Dejana Milojevića drastično su pali. Jedina stvar koja je, praktično, razdvajala dva tima bio je odnos skokova. U čemu je Partizan bio znatno bolji. U oba reketa. Gotovo svaki put kada bi usledio promašaj, crno-beli bi dobili i drugu šansu, a iz popravnog bili bi bez greške. Tu su prednjačili Luković i Birčević, mada je prvopomenuti imao najveći uticaj na rasplet stvari u četvrtini pre završne. Njegova hladna glava i mirna ruka iskreirali su seriju 6:0 koji je Partizan stekao devet koševa viška (9:0), a na trojke Rebića i Novaka Parni valjak je uzvratio još jače. Prvo trojkom Andrića, onda i Veličkovića, za kraj treće četvrtine kod rezultata 62:49. 

Tu se duh mladog tima iz Sremske Mitrovice potpuno slomio. Mada im lopta i pre toga nije htela u koš, od tih trenutka ređali su se promašaji iz daleko izglednijih pozicija. A kada je Veličković pogodio dve nove trojke na startu poslednjih deset minuta, Parni valjak je stigao na ogromnih 17 koševa viška (68:51) i to je praktično bio trenutak kada je pitanje pobednika bilo rešeno. 


MEGA LEKS - PARTIZAN 65:77 (14:20, 22:19, 13:23, 16:15)

Hala Čair
Gledalaca: 4.500
Sudije: Belošević, Juras i Nešković

MEGA: Mušidi 2, Rebić 6, Jaramaz 23, Spasojević, Kaba 12, Zagorac 4, Simeunović, Tejić 6, Novak 10, Kapetanović, Marelja, Samardžiski 2.

PARTIZAN: Ratkovica 11, Vrabac 5, Tanasković, Veličković 19, Majstorović 6, Birčević 8, Andrić 3, Pot 4, Gordon 10, Luković 11 (13 skokova) 

(FOTO: Star Sport)


tagovi

Stefan BirčevićSrbijaFK PartizanOgnjen JaramazNovica VeličkovićMega LeksKup Radivoja KoraćaJadranska ligaAlfa Kaba

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara