Foto: AFP
Foto: AFP

Okon napušta Alpin na kraju sezone

Vreme čitanja: 3min | pon. 03.06.24. | 16:37

Esteban Okon i tim Alpina odlučili su da stave tačku na svoju saradnju na kraju tekuće sezone

Dvadesetsedmogodišnjem Francuzu ugovor je isticao na kraju 2024, a nakon višemesečnog razmišljanja o opcijama za narednu sezonu, šef tima Bruno Famin i Alpin odlučili su da završe saradnju sa mladim Okonom. Tako će on posle pet godina napustiti tim sa kojim je došao do prve i za sada jedine pobede u karijeri 2021. godine u Mađarskoj, kao i prve za francuski tim. Francuski vozač zabeležio je još dva plasmana na pobedničko postolje, i to osvojivši drugo mesto u Bahreinu 2020. godine kada je tim još uvek nosio ime "Reno", kao i treće na prošlogodišnjoj Velikoj nagradi Monaka. Zajedno sa Fernandom Alonsom, pomogao je Alpinu da 2022. godine završi na četvrtom mestu u šampionatu konstruktora, dok je on u konkurenciji vozača bio na osmoj poziciji.

Esteban Okon o svom vremenu sa Alpinom:

Izabrane vesti

"Proveo sam značajan period života u Formuli 1 sa ovim timom. Iako sam ovde bio pet godina kao vozač, započeo sam svoju profesionalnu karijeru u Enstonu kada sam bio tinejdžer, tako da će to uvek biti posebno mesto za mene. Imali smo neke lepe trenutke, kao i teške, ali sam veoma zahvalan svima u timu za trenutke za pamćenje. Objaviću svoje planove uskoro, ali ću se u međuvremenu fokusirati na stazu sa ovim timom kako bismo imali uspešan ostatak sezone."

Šef Alpina Bruno Famin koji je angažovan početkom sezone, govorio je u ime celog tima:

"Želeli bismo da se zahvalimo Estebanu za njegovu odanost tokom proteklih pet godina. Tokom njegovog vremena provedenog sa nama, slavili smo neke fantastične trenutke zajedno, od čega je najbolji bio nezaboravni trijumf na Velikoj nagradi Mađarske 2021. godine. Još uvek imamo da završimo 16 trka zajedno u 2024, i to sa jasnim ciljem: nastaviti sa neumornim radom kao tim kako bismo imali što bolje rezultate na stazi. Želimo Estebanu sve najbolje u daljim koracima njegove vozačke karijere kada taj trenutak dođe."

Vesti o njihovom rastanku stigle su nakon vrlo problematične trke u Monaku, kada je došlo do kontakta između Okona i timskog kolege Pjera Gaslija, kada je upravo Okon zaradio kaznu od pet mesta pomeranja za narednu trku u Kanadi. Međutim, iako određeni izvori govore da na odluku o razilaženju nije uticala trka u Monaku, izvesno je da mu nije ni pomogla. Svakako, tim se od početka sezone bori da zabeleži značajniji uspeh, a do sada su oba vozača osvojili po jedan poen.

Dok je Alpin izjavio da će svoje vozače za narednu sezonu objaviti u dogledno vreme, pojavile su se glasine kako o Okonovoj budućnosti, tako i o njegovoj potencijalnoj zameni. Francuz bi tako mogao da se nađe u ekipi Audija pored Nika Hulkenberga, ali i u američkom Hasu, dok bi na njegovo mesto, po svemu sudeći, mogao da dođe sadašnji rezervni vozač Alpina - Džek Duan.

Nastavak šampionata Formule 1 zakazan je za naredni vikend (7-9. jun) u Kanadi

Piše: Maja Nakaradić



tagovi

Formula 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara