"Tim Hauard"
"Tim Hauard"

Od Metro Starsa do pravih zvezda: Rekorder svih Svetskih prvenstava – Tim Hauard

Vreme čitanja: 2min | sre. 02.07.14. | 10:53

Nestvarno veče za golmana Sjedinjenih Američkih Država

Tim HauardSvet je protekle noći dočekao novog rekordera, čija neverovatne bravure nisu adekvatno nagrađene. Golman Sjedinjenih Američkih Država Tim Hauard je u meču osmine finala Svetskog prvenstva u Brazilu protiv Belgije zabeležio fantastičnih 16 odbrana i postavio novi rekord Mundijala, koji je pre njega nosio legendarni golman Perua, Ramon Kuiroga, postavljen je još 1978. godine, kada je sa 13 odbrana sačuvao svoj tim pred naletom upornih Holanđana.

Tako je sada već iskusni golman Evertona, rodom iz Nju Džersija, doživeo briljantnu krunu karijere u 35. godini i ostao zauvek upamćen u istoriji fudbala.
"Znate kako, ja stvarno ne brinem o brojkama. Sada ništa nije važno za mene. To je deo posla, boli kada izgubimo. Nije bitno da li sam imao jednu ili 20 odbrana, to mi sada ništa ne znači", bio je razočaran golman SAD nakon meča sa Belgijom.

Izabrane vesti

Da mu se ovaj meč nije dogodio, nekadašnji golman Metro Starsa, sa tankim četvorogodišnjim stažom u Mančester junajtedu, ostao bi verovatno upamćen kao jedan u nizu solidnih čuvara mreže, koji nije mogao da se snađe u velikom timu.

Tim Hauard

Ipak, ono što je činjenica jeste da na mreži nacionalnog tima doživi posebnu motivaciju. U nacionalni tim je prvi put pozvan za Olimpijske igre u Sidneju 2000. godne, kada je bio zamena Breda Fridela, dok je prvi izbor postao tek kod Boba Bredlija 2007. godine na Konkakaf Gold kupu.

Rekordima je počeo da se bavi još na samom početku profesionalne karijere. U Metro Starsima 2001. godine izabran je za najmlađeg naboljeg golmana sezone u istoriji MLS lige, ali je onaj pravi rekord stigao 13 godina kasnije. U detinjstvu je bolovao od Turetovog sindroma, u srednjoj školi je više nego ozbiljno igrao košarku, ali je ljubav prema fudbalu ubrzo preovladala.

Njegov vanserijski talenat još u tinejdžerskim danima prepoznao je trener Tim Malkvin, koji je ga je pozvao u selekciju do 17 godina i u dobroj meri uticao na dalji razvoj njegove karijere.

(FOTO: Guliver/Getty images)


tagovi

Brazil2014Tim Hauardreprezentativni fudbalmeđunarodni fudbalEvropa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara