"Martin Edegard"
"Martin Edegard"

Novo svetsko čudo raste u Norveškoj - nebo je granica za Martina Edegarda! (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | uto. 29.07.14. | 17:16

Ima tek 15 godina, a već je postigao tri ligaška gola i tome pridodao tri asistencije za Stromsgodset. Čuveni Jon Arne Rise tvrdi da mu je već sada mesto u A reprezentaciji?!

Martin EdegardUobičajena je to pojava čim neki izuzetno mladi fudbaler zablista na makar par minuta, ali navikli smo da o novom Mesiju, Ronaldu ili Ibrahimoviću čitamo kad su u pitanju igrači iz Brazila, Argentine, Nemačke ili Španije. Ali, Martin Edegard iskače iz šablona. Toliko visoko da ga je jednostavno nemoguće ne primetiti. Momak rođen 17. decembra 1998. godine već mesecima je prva tema na Skandinavskom poluostrvu, a sve ono što je postigao tako mlad svedoči da Martin nije isforsirana tema.

Edegard je, naime, već sa 13 godina počeo da trenira sa prvim timom Stromsgodseta, da bi januara 2014. i zvanično postao član seniorske ekipe. Istina, ugovorom je predviđeno da ofanzivni vezni fudbaler dva puta nedeljno trenira sa fudbalskim klubom Lorenskog u kojem je pomoćni trener njegov otac Hans Erik Edegard, bivši igrač Stromsgodseta i Sandefjorda.

Izabrane vesti

Međutim, u ovom slučaju nema govora o protekciji za Martina. Uostalom, on je već bio gost Bajerna iz Minhena i Mančester junajteda, za njegov potpis javno se interesovao i Seltik, ali su škotski mediji pisali da je 15-godišnji fudbaler ipak preambiciozan zalogaj za škotskog giganta (?!) jer su i Real i Barselona zabacili udicu, a tu su Borusija Dortmund, Štutgart…

Pitate se otkud toliko interesovanje za golobradog tinejdžera? Mnogo je razloga - prefinjen osećaj za loptu, fizička sprema, okretnost, fudbalska inteligencija kakva se ne da naučiti, već se sa njom rađa… Sve to omogućilo je Edegardu da na velikoj sceni debituje 13. aprila i postane najmlađi fudbaler u istoriji Tipelige. Profesionalnim ugovorom nagrađen je već 5. maja, a 16. istog meseca odužio se klubu pogotkom u pobedi nad Sarpsborgom u kojoj je postao najmlađi strelac u istoriji norveškog fudbala.

Potom je postigao još dva, upisao i tri asistencije i zavredio poziv za U17 selekciju Norveške. Legendarni Jon Arne Rise smatra da Edegard zaslužuje više.
"Martina pod hitno u reprezentaciju! Dajte mu da se odmeri sa najboljima u Evropi i da izgradimo istinsku zvezdu za koju godinu. Nadajmo se da će u Fudbalskom savezu barem ovaj put biti pametni. Godine nisu prepreka. Ako si dovoljno dobar – dovoljno si star!", uskliknuo je oduševljeni Rise posle subotnje utakmice Stromgodseta sa Sandnes Ulfom u kojem je Edegard ubeležio gol i asistenciju.

Većina stručnjaka, ipak, smatra da bi Martin prvo trebalo da nabaci koje kilo pre nego što se upusti u borbu sa gladijatorima kakvi vladaju modernim fudbalom. Uostalom Hans Eri Edegard za sada ni ne razmišlja o avionima, kamionima, unosnim ugovorima u inostranstvu…
"Prvo da završi školu. Sad je još mlad", ostaje na zemlji Edegard senior, koji za sada odbija da uđe u dilove sa menadžerima, već sam brine o razvoju sina.

Bravo za tatu. A šta reći za sina? Uverite se i sami. I ne zaboravite - 15 godina!

(FOTO: screenshot, via Youtube)


tagovi

StromgodsetNorveškameđunarodni fudbalMartin EdegorEvropa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara