"Novak i Jelena Đoković"
"Novak i Jelena Đoković"

Novak ima jogu i meditaciju, a Endi džajrotonik i versaklajmber

Vreme čitanja: 2min | uto. 22.11.16. | 10:33

Ako ste mislili da naš as jedini praktikuje "čudne" metode pripreme, grdno ste se prevarili

Novak i Jelena ĐokovićNaš "mesojedački" narod, kome je mrtva svinja prava svetinja, teško može da prihvati način na koji živi Novak Đoković, ponaša se, trenira i jede. Naravno, niko od tih "kritičara" verovatno za života nije istrčao koliko on za jedan trening, ali zato znaju da je prava tajna u masnoj krmenadli.

Zahvaljujući internetu sada svako može da kaže šta hoće, a najčešća kritika upućena našem asu je upravo to što ne jede meso i što radi jogu i meditaciju. Jer, je li, to ne valja. Iako je jedan od najboljih sportista ikada rođenih na planeti zemlji....

Izabrane vesti

Večno nezadovoljni moraće ipak da se pomire sa činjenicom da su takve stvari u modernom svetu, posebno svetu profesionalnog sporta, gde je sve podređeno uspehu do najmanjeg detalja, sasvim normalne. Sportisti vegani odavno nisu retkost, a među najvećima izdvajaju se legendarni sprinter Karl Luis, nekadašnji igrač šampionske generacije Boston Seltiksa Robert Periš, proslavljeni NFL kvoterbek Džo Nemet, osvajačica 39 grend slemova (singl+dubl) Bili Džin King, Venus Vilijams... O jogi i meditaciji da ne pričamo, pošto je to postala rutina svih vrhunskih atleta.

Karl Luis je takođe veganSpecijalne pripreme i način života dakle nisu ništa posebno, nego se veliki deo naše javnosti prvi put u životu sreće sa tim preko Đokovića, koji je jedan od retkih voljnih da otvoreno priča o svemu. A kao i svaka "novotarija" i takve stvari traže vreme da se slegnu kod nas. No, desiće se i to.

A da "čudne" Novakove navike nisu baš toliko čudne, dokaz je i njegov najveći rival, Endi Mari. Snažni Škot je ranije u karijeri često išao na bokserske treninge, pa je probao i sa bezglutenskom ishranom, a sada pripremu bazira na džajrotoniku i versaklajmberu.

Džajrotronik je sistem koji je izmislio mađarski baletan Juliju Horvat, a sastoji se od posebnih sprava koje pomoć pokreta iz joge i baleta jačaju konstituciju, ali i povećavaju fleksibilnost celog tela.

Versaklajmber je sprava koja se imitira penjanje pomoću ruku i nogu i savršena je za dobijanje vrhunske kondicije.

 

A da, i Endi izbegava meso, a životinjske proteine unosi jedući suši, i to tek ponekad.

Na kraju se svodi sve na to da treba pronaći pravi balans, ono što odgovara telu pojedinca. Jer neko zaista ne može bez proteina životinjskog porekla, dok drugima oni smetaju. Sem toga, svako ima pravo da radi sa svojim telom šta hoće, pa čak i naš "nacionalni heroj". Valjda ćemo se jednom tome naučiti.

FEDERER I LENDL BILI VEGANI
Malo je poznato da je Rodžer Federer na početku profi karijere bio vegetarijanac, ali je u ishranu kasnije ipak uneo malu količinu mesa. A trener Endija Marija, Ivan Lendl, čovek koji je osamdesetih godina prošlog veka vladao svetom tenisa, upravo u tom periodu nije jeo meso.


tagovi

Velika BritanijaSrbijaŠkotskaRodžer FedererNovak ĐokovićIvan LendlEndi Mari

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara