""
""

Nikolino društvo su Džordan, Lebron i Odom! A brojke... Od njih vilica pada na pod

Vreme čitanja: 3min | sub. 04.02.17. | 13:51

Jokić je postao tek peti košarkaš iz nekadašnje SFRJ sa tripl-dabl učinkom

Nikoga više ne čude strašne partije Nikole Jokića u NBA ligi. A i zašto bi? Nikola je odavno ušao u vagon vrtoglavog uspona ka zvezdama i svaka nova utakmica jedno je novo izdanje za divljenje.

Izabrane vesti

Tako je bilo i prethodne noći. Momak rođen u Somboru vratio se na teren posle više od jedne sedmice pauze, ubeležio prvi tripl-dabl karijere i naterao Milvoki Bakse da pognute glave odu kući. 

VRATIO SE!!! Srećan prvi Jokićev tripl-dabl, svima koji slave

Američki mediji opčinjeni su igrama Nikole Jokića. Logično, jer je centar koji ne igra mišićima, već mozgom. Plejmejker u telu momka sa 212 centimetara i na parketu radi sve. Na internetu su se odavno pojavile mnoge kompilacije njegovih asistencija od kojih zastaje dah, a o brojkama koje beleži piše se gotovo posle svake utakmice. 

No, to ne sprečava vredne američke statističare da „kopaju“ još dublje kako bi iz naftalina izvukli nove, zastrašujuće podatke. 

Nikola Jokić jedan je od najboljih mladih igrača današnjice, to je svima jasno. A posle utakmice s Milvokijem i svog prvog tripl-dabla ušao je u probrano društvo onih koji su sa 21 godinom ili manje imali bar 20 poena, 13 skokova i 11 asistencija. I to u poslednje 34 sezone. A u tom društvu ne nalazi se bilo ko, već - Majkl Džordan, Lebron Džejms, Lamar Odom i Džej Vilijams

Dakle, najbolji svih vremena, najveći igrač današnjice, jedan od najtalentovanijih igrača svog doba i čovek čija se karijera prerano završila usled povreda zadobijenih u teškoj saobraćajnoj nesreći.

Nekome bi se ovaj podatak možda učinio kao nevažan i preteran, u smislu koliko je filtera postavljeno da bi se došlo do takve grupacije. Ali, svi ti nabrojani detalji zapravo predstavljaju koliko je Nikola Jokić jedinstven slučaj. Godinama unazad NBA liga nije imala igrača kakav je centar iz Sombora. Statističke kolone na ovaj način ne pune ni Karl Entoni Tauns, ni Kristaps Porzingis, koje kritičari (pre)često forsiraju kao eklaktne primere vrhunski mladih centara. 

Da budemo jasni, ne mislimo mi da Tauns i Kristaps nisu dobri, već da je Jokić dugo bio u njihovom zapećku, nepravedno. 

U mesecu za nama beležio je prosečno 24 poena, 11 skokova i pet asistencija. Prvi je igrač u istoriji NBA košarke sa 20 poena, 15 skokova i sedam završnih dodavanja na 100 poseda, sa bar 55 odsto ubačenih šuteva iz igre. Na 36 minuta u poslednjih 14 utakmica, ne računajući nastup protiv Milvokija, ima prosek od 28 poena, 12 uhvaćenih lopti, šest asistencija i po jednu blokadu i ukradenu loptu, uz približno 61 odsto pogođenih šuteva iz igre. 

Još jedan primer toga koliko duboko idu analize američke štampe. Gledajući od 15. decembra, Nagetsi imaju timski ofanzivni rejting 121, kada je Nikola Jokić na parketu. Kada nije tu onda se umanjuje na 108,1. I po ovom parametru ispred je predatora kakvi su Stef Kari, Kevin Durant, Ajzea Tomas, Džejms Harden, Lebron Džejms, Demarkus Kazins, Rasel Vestbruk i Entoni Dejvis.

Zato ga mnogi i vide kao potencijalno najboljeg igrača u istoriji Denvera. Ove sezone zasad beleži blizu 16 poena, devet skokova i četiri asistencije. Primera radi, Karmelo Entoni je u svojoj drugoj sezoni u Denveru imao učinak od 21 poena, šest uhvaćenih lopti i tri završna dodavanja. Za celu takmičarsku godinu.

Brojke od kojih zaista vilica pada na pod. Za svako poštovanje i respekt.

Inače, svojim izdanjem prethodne noći Nikola Jokić ušao je i u društvo igrača iz bivše SFRJ sa ubeleženim tripl-dablom. Najviše ih ima Vlade Divac - osam, zatim sledi Toni Kukoč sa četiri, a onda i Beno Udrih i Goran Dragić

Nikola više nije superzvezda u nastanku, on jeste superzvezda sada!

(FOTO: Star Sport)


tagovi

Nikola JokićNBA ligaMajkl DžordanLebron DžejmsLamar OdomDenver Nagets

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara