""
""

Nije baš „laka konjica“, ali je ponos nacije: Mađarski povratak na veliku scenu, Austrija pala u Bordou! (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | uto. 14.06.16. | 19:51

Mađari su uspeli u potpunosti da osujete sve namere protivnika. Napadači rivala su bili potpuno bili odsečeni od ostatka ekipe, a Austrija opasna samo u prvih pola sata, kada je igrala na krilima raspoloženog Davida Alabe - 0:2

Imamo prvo veliko iznenađenje na turniru. Mađarska je u Bordou savladala favorizovanu Austriju i tako se na najbolji mogući način vratila na veliku scenu, gde je nije bilo još od 1972. godine. Ukupno 44 godine ili tačnije 16.086 dana trebalo je Mađarima da ponovo postignu gol na evropskim prvenstvima, a to je učinio Adam Salaj, čiji je pogodak u 62. minutu otvorio put selekciji Bernda Štorka na putu ka osvajanju tri velika boda. Ipak, Mađarskoj to nije bilo dovoljno, pa je u finišu utakmice preko Zoltana Štibera na fantastičan način zaokružila veliko slavlje - 0:2 (0:0).

Izabrane vesti

Mađari su uspeli u potpunosti da osujete sve namere protivnika. Napadači Austije potpuno su bili odsečeni od ostatka ekipe, a Austrija opasna samo u prvih pola sata, kada je igrala na krilima raspoloženog Davida Alabe. Da je neki od pokušaja fantastičnog igrača Bajerna, a posebno onaj iz prvog minuta kada se zatresla stativa gola legendarnog Gabora Kiljarija, završio u mađarskoj mreži, ishod ovog meča bi verovatno bio potpuno drugačiji. Ipak, Štork je uspeo u svojoj nameri - sprečio je brze i opasne napade protivnika, a onda strpljivo sačekao svojih pet minuta - i to mu se isplatilo.

Mađari su u nastavku utakmice postajali sve konkretniji, a Austrijanci sve nervozniji, što je postalo još očiglednije nakon prvog pogotka na utakmici. Tada je Mađarska pokazala da i te kako zna da igra fudbal. Salaj i Klajnhajsler su odigrali čak dva dupla pasa na malom prostoru, a onda je golgeter Hanovera na prilično lukav način poslao loptu ispod istrčalog Almera.

Taj gol samo je uneo dodatni nemir u austrijske redove. Nervozni i neoprezni Dragović u 66. minutu je zaradio drugi žuti kartno nakon starta nad Kadarom, pa su vrata velikog trijumfa već tada bila otvorena Mađarskoj. Štorkov tim se nije uplašio "igrača više" već je u skladu sa svojim mogućnostima još žešće napao rivala koji se nalazio u potpunom nokdaunu.

Pravi potez odlični nemački strateg napravio je i uvođenjem opasnog Zoltana Štibera, koji se našao na terenu u 79. minutu, a već u 87. na sjajan način otvorio kontru svog nacionalnog tima, a potom u stilu velikog majstora lobovao nemoćnog Almera.

Ovaj rezultat u potpunosti je zakomplikovao situaciju u grupi F, gde se večeras od 21 čas još sastaju Portugalija i Island. Austija već u drugom kolu mora da juri pobedu protiv Portugalaca, dok će Mađari imati "meč loptu" protiv neugodnog, ali i ne previše kvalitetnog Islanda.

AUSTRIJA - MAĐARSKA 0:2 (0:0)
/
Salaj 62, Štiber 87/

Stadion Bordoa
Kapacitet: 42.000
Sudija: Klemon Turpan (Francuska)

AUSTRIJA (4-4-1): Almer - Klajn, Dragović, Hintereger, Fuhs - Harnik (od 78. Šof), Baumgartlinger, Alaba, Arnautović - Junuzović (Sabicer od 59) - Janko (Okoti od 65).

MAĐARSKA (4-1-4-1): Kiralji - Fiola, Guzmič, Lang, Kadar - Gera - Džudžak, Nemet (Pinter od 89), Nađi, Klajnhajsler (od 79. Štiber) - Salaj (Priškin od 68).

(FOTO: Action images)


tagovi

reprezentativni fudbaleuro 2016Adam Šalai

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara