"Sprej na Mundijalu"
"Sprej na Mundijalu"

Ni korak bliže od deset jardi: Sprej i u Ligi šampiona?

Vreme čitanja: 1min | uto. 08.07.14. | 09:06

Koga zanima cena - nešto više od tri i po evra po bočici

Sprej na MundijaluRetke su bile fudbalske novotarije koje su se tako brzo "primile" u narodu. Ali spreju za obeležavanje rastojanja između izvođača slobodnog udarca i živog zida (po propisima 10 jardi, odnosno 9,15 metara) niko nije pronašao manu, pa bi njegova upotreba mogla da se značajno proširi u najskorijoj budućnosti.

Sprej je do skora bio korišćen samo u Južnoj Americi (prvi put 2000. godine), ali se tek na Mundijalu u Brazilu u potpunosti afirmisao kao neizostavan detalj utakmice. Stoga, Ajne Alemanje, Brazilac koji je patentirao izum, tvrdi da ćemo sprej od sledeće sezone gledati i na utakmice Lige evropskih šampiona.
"Sve je već dogovoreno sa Uefom. Zam da su ljudi konzervativni, ali mislim da su svi impresionirani onim što su videli na Mundijalu", kaže Alemanje, koji je Fifi pomogao obezbedivši joj 320 bočica spreja.

Izabrane vesti

U slobodnoj prodaji svaka košta tri funte, odnosno oko 3,70 evra. Inače, sprej je zasnovan na bazi biljnog ulja, a ideja je došla sasvim slučajno.
"Slušao sam prenos utakmice preko radio i komentator se žalio kako se živi zid stalno približava lopti i ne drži rastojanje. Usledio je ‘Eureka momenat’. Želeo sam da rešim tehnički problem koji više od veka šteti fudbalu", priseća se Alemanje, rodom iz Belo Horizontea, grada u kojem je 2000. sprej i debitovao.

(FOTO: Action Images)


tagovi

Liga šampionareprezentativni fudbalSprejEvropaBrazil2014

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara