""
""

Nepresušna La Masija: Barsa spremna da lansira još petoricu supertalenata u prvi tim (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | čet. 11.09.14. | 12:11

Upoznajte momke koji će naslediti Ćavija, Inijestu i društvo...

Unazad desetak godina mnogo se toga pisalo o famoznoj La Masiji, a najviše od trenutka kada je Pep Gvardiola preuzeo konce Barselonine igre. Bilo je to 2008. godine kada je tada 37-godišnji bivši kapiten Barse uskočio na klupu prvog tima umesto Franka Rajkarda. Sezonu pre Pep je vodio Barselonin B sastav iz kojeg je prvotimcima učinio Pedra, Serhija Busketsa i Žefrena. Iako za Žefrena ne možemo reći kako je bio uspešan potez, s prvom dvojicom je u potpunosti pogodio. Zapravo, malo je reći da je pogodio – Pedro danas na tržištu vredi dvadeset pet miliona evra, dok se za Busketsa mora izdvojiti minimalno petnaest miliona više. No, nije sve samo u brojkama. Osim Pedra, za kojeg bi svaki veći klub izdvojio navedeni iznos, Serhio je danas nosilac Barselonine igre i kako je Gvardiola jednom izjavio – njegov prvi pik pri izboru početne jedanaestorke.

Osam godina nakon dolaska Pepa Gvardiole, Barselonina uprava na čelu s predsednikom Bartomeuom i sportskim direktorom Andonijem Zubizaretom pravi sličan korak. Na kormilo prve ekipe postavlja 44-godišnjeg Katalonca Luisa Enrikea koji povlači gotovo jednake poteze i kao njegov bivši saigrač, Gvardiola.

Izabrane vesti

Odmah je na svom trenerskom početku u prestonici Katalonije u prvu ekipu doveo do tada članove B tima, 19-godišnjeg Munira el Hadadija, vršnjaka Sandra Ramireza, Đordija Masipa kao trećeg golmana, te bivšeg Barsinog B člana i povratnika s pozajmice iz Celte (kojeg je tamo i vodio), Rafinju Alkantaru. O mladom smo Muniru već naveliko pisali, a o kolikoj zvezdi se radi govori i podatak kako ga je španski fudbalski savez ovog vikenda oteo njegovom rodnom Maroku. Sandro Ramirez je prošle sezone postigao sedam pogodaka u 31 nastupu za B ekipu, a krasi ga velika fizička snaga i brzina. Svoj prvenac je već postigao, a sigurno je da će mu Enrike dati još mnogo prilika ove sezone. Treće ime, Masip, vrlo verovatno će svoju šansu na golu katalonskog diva tražiti kroz kup susrete, a Rafinja je već u početnim Enrikeovim planovima.

Barselona se nalazi u dobro znanoj situaciji. FIFA im je suspendovala kupovinu igrača u naredna tri prelazna roka zbog nepropisnog potpisivanja igrača mlađih od 18 godina, a glavni 'krivac' u ovom slučaju je bio mladi Korejac Li. Takav potez FIFA nagnao je rukovodstvo kluba na astronomsko trošenje u poslednjim sekundama. U klub je stiglo sedam novih imena, a trenutni će roster Luis Enrike imati na raspolaganju idućih godinu i po. Šta je kupio – kupio je. Da li je 138.000.000 evra pametno utrošeno, pokazaće rezultati.

Osim toga, Andoni Zubizareta i Bartomeu znaju koliki potencijal vrvi iz mlađih kategorija Barselone. Gorenavedena imena su se već afirmirala u prvom sastavu, no vreme je da predstavimo i nekoliko imena koja bi za dve godine trebalo da predstavljaju nova lica u sastavu Luisa Enrikea i tako bar malo ublaže udarac koji im je zadala FIFA. Zanimljivo, Barselona ne nailazi samo na štoperske probleme u seniorskom sastavu, već i u mlađim kategorijama, ali zato je kreativaca na pretek.

ADAMA TRAORE

Rođen: 25. 1. 1996.
Cena: 5.000.000 evra 

Član B sastava Barselone koji iza sebe već ima dva zvanična nastupa u prvoj ekipi i to prošle sezone. Igrač je to neverovatne tehnike, brzine, snage, koji ne pada tako lako. Ako bismo napravili poređenje, onda je on najbliži opisu Vejna Runija iz mlađih dana. Prošle je sezone za B sastav postigao pet pogodaka u 26 susreta. Barsin stručni kadar daje mu visoke ocene, ali kažu mana mu je taktički segment koji bi ove sezone morao da usavrši.

ALEN HALILOVIĆ

Rođen: 18. 6. 1996.
Cena: 7.150.000 evra

Teško je napisati nešto što već ne znamo o Alenu. Ono što jeste sigurno je to da će prvi deo sezone svakako nastupati za B tim, ali Luis Enrike ga je prijavio za A sastav u Ligi šampiona, što znači da uskoro mogli da ga gledamo u društvu Inijeste, Nejmara i Mesija. I sam Rakitić je nedavno izjavio kako očekuje brz Alenov napredak i ulazak u prvi tim Barselone. Dodatni mu je plus što ga selektor Hrvatske Kovač preferira u početnom sastavu.

SERĐI SAMPER

Rođen: 20. 1. 1995.
Cena: 5.000.000 evra

Barselonina škola fudbala vrvi od supertalentovanih vezista, a ovaj polivalentni 19-godišnjak najbolje je što njihova mlađa selekcija pruža. U La Masiju je stigao 2001. godine, a prošle je potpisao četvorogodišnji ugovor. Već je upisao nekoliko nastupa u pripremnom periodu u Barsinom prvom sastavu, a u prve dve prvenstvene utakmice se našao i na klupi. Veznjak u kojeg Barselonini stručnjaci ulažu velike nade.

ALEKS GRIMALDO

Rođen: 20. 10. 1995
Cena: 2.200.000 evra

Definitivni naslednik Fernanda Navara i Đordija Albe u La Masiji kojoj je pristupio s 13 godina. Reč je o odličnom levom beku čiji je razvitak stopirala povreda ligamenata kolena prošle godine. Inače, Grimaldo drži rekord kao najmlađi igrač koji je nastupio u španskoj Segundi sa samo 15 godina i 349 dana. Grimaldo i Samper pokrivaju vrlo tanke pozicije u Barsinom rosteru pa bi trebalo da postanu standardni prvotimci u narednim sezonama.

ŽAN-MARI DONGU

Rođen: 20. 4. 1995.
Cena: 2.200.000 evra

Od fenomenalnog Kamerunca se očekivalo kako će mnogo ranije nastupiti u prvom timu Katalonaca. U klubu ga smatraju legitimnim naslednikom Samjuela Etoa, ali ove sezone Enrike se odlučio za Munira i Sandra, što je Dongua nagnalo na još veće zalaganje ne bi li sličan scenario doživeo i on sam. Rezultati za 19-godišnjeg Kamerunca su tu – prvi je strelac lige Adelante s četiri postignuta pogotka, a čini se kako bi mu ova sezona mogla napokon doneti preko potrebnu preporuku njegovog trenera Euzebija Sakristana. U Barsu je stigao iz Etoove škole fudbala s 13 godina, a debi u B sastavu ostvario je 2012. godine.

Šta je s onim nešto mlađim draguljima?

Veliko blago Barsa krije i u selekcije igrača do 19 godina u kojoj prednjači već pomenuti Korejac Li, čudo od deteta od kojeg se u njegovoj zemlji ubrzo očekuju velike stvari. Često se spominje u kontekstu najnadarenijeg igrača La Masije unazad desetak godina. Tu su još dva imena koja velikom brzinom kucaju na vrata B ekipe. Reč je o golmanu Andreju Onani, kamerunskom 18-godišnjaku koji je ovog leta bio na meti Arsena Vengera kao treća opcija, kao i o Oriolu Busketsu, velikoj 15-godišnjoj nadi koja igrom slučaja zauzima jednaku poziciju kao i njegov prezimenjak Serhio. 

(Germanijak.hr)


tagovi

EvropaLa MasijaPrimeraŠpanija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara