"Radost Orlova"
"Radost Orlova"

Neka se večeras u Areni slavi istorijska medalja! A od sutra...

Vreme čitanja: 5min | sub. 13.02.16. | 10:52

Orlovi se protiv Kazahstana bore za bronzano odličje, ali je podjednako važno da ovaj uspeh srpskih reprezentativaca probudi svest u našoj zemlji i da futsal dobije daleko važnije mesto u srpskom sportu

Radost Orlova

"Sve ovo je lepo, da igrate polufinale, da se borite za medalju, ali kad se sve ovo završi onda ostaje surova stvarnost", tako je selektor futsal reprezentacije Srbije Aca Kovačević započeo razgovor za MOZZART Sport u uvertiri meča za treće mesto sa Kazahstanom u Beogradskoj areni (18.30).

Izabrane vesti

Futsal reprezentacija Srbije večeras će pokušati da se domogne istorijskog odličja na velikim takmičenjima, u budućnosti će zahvaljujući sjanom plasmanu na ovom Evropskom prvenstvu imati povlašćeni status na svim žrebovima. Ipak, podjednako važno da ovaj uspeh srpskih reprezentativaca probudi svest u našoj zemlji i da futsal dobije daleko važnije mesto u srpskom sportu, jer je potencijal ogroman. Sa samo jednim profesionalnim klubom u zemlji i tek oko 700 registrovanih igrača Srbija se bori za odličje.

Dovoljno je reći da su Italijani, koji imaju 2.000 klubova, već otišli svojoj kući.
"Nama i meni da je neko rekao da ćemo mi jednog dana da igramo u polufinalu, da ćemo da se ljutimo na sebe što smo ispustili mogućnost da se plasiramo u finale... To je sve daleko od one surove realnosti kakva je kod nas. Mi smo kroz reprezentaciju, koja je sigurno pravi brend futsala u Srbiji, napravili to što smo napravili. Došli smo među četiri najbolje selekcije u Evropi i to će imati dugoročne posledice za sve ono što će se u budućnosti dešavati. Mi ćemo sada biti u povlašćenom šeširu na duži period, tako da će to nekim budućim generacijama mnogo stvari olakšati. Sa druge strane, sama ova manifestacija, kako kažu ljudi iz UEFA, do sada najbolja promocija futsala uopšte na svim prvenstvima do sada".

Poseta čak i na onim "manjim" mečevima je premašivala očekivanja, dok je u svakoj utakmici Orlova kapacitet Arene na ovom turniru bio ispunjen.
"To je opet i zasluga naše reprezentacije, koja je igrala dobro, koja je motivisala i publiku da dolazi u ovakvom broju. To su sve benefiti od kojih će koristi imati futsal na ovom prostoru, što je primarno za nas. Sve ovo je lepo, da igrate polufinale, da se borite za medalju, ali kad se sve ovo završi onda ostaje surova stvarnost. Tu su klubovi koji rade u prilično skromnim uslovima, to je pravi amaterizam. Imate jedan klub u Srbiji koji funkcioniše na organizovan način, iole profesionalan u našim uslovima", počeo je razgovor za MOZZART Sport selektor Aca Kovačević.

Kovačević sa igračima

Merenje sa najvećim svetskim reprezentacijama u pogledu uslova i organizacije prosto nije moguće.
"Sada vlada eurorija u našoj zemlji za futsalom. Prebacićemo priču na veliki fudbal. Pročitao sam da je Bundesliga ostvarila profit od 2,6 milijardi evra u prošloj sezoni, a sa nama su u Staroj Pazovi bili igrači Borca iz Čačka, koji su drugoplasirani u našoj Superligi, a pet meseci nisu primili plate. Hoćete da u upoređujemo Partizan i Zvezdu sa Barselonom i Real Madridom, pa to se ne može uporediti. Mi se ovde upoređujemo sa Barselonom i Realom u smislu reprezentacija".

Hrvatska je organizacijom Eura 2012. godine pokrenula futsal u toj zemlji, ostaje nada da će tako biti i kod nas, jer pričamo o sportu koji finansijski nije previše izdašan.
"Jeste krenulo donekle, ali to opet nije deo nekog ozbiljnog sistema. Liga se svela isto na nekoliko klubova. Tu se pojavilo nekoliko privatnika, koji ulažu neki novac, ali ja se bojim da to ne bude kratkoročno. Ali, bez obzira na sve to, napravljen je veliki pomak. Oni su napravili reprezentaciju do 21 godine, selekciju do 17 godina i to je ono što nama ovde treba, na čemu treba da se radi u budućnosti. Jer bez toga jednostavno nećete imati takvu bazu, takav izbor igrača. Mi imamo 12 klubova u prvoj ligi, četiri grupe po 10 klubova, to je 600-700 registrovanih igrača. Španci imaju dva miliona, Italijani dve hiljade klubova. I sada Italija ne igra ovde, otišla je kući, a mi igramo.

KVOTA NA SRBIJU U BORBI ZA BRONZU JE 2,20!

To samo govori o našem potencijalu...
"Tako je, kao i o tome šta bismo mi mogli da učinimo. Ali za sve to po meni mora da postoji jaka liga, da se u klubovima radi stručno. Da klubovi imaju uslova da prave mlade timove, jedino tako može da se napreduje. Inače, sve ovo ostalo je rad zaljubljenika, entuzijasta i tog talenta koji imamo. Malo reprezentacija ima igrača kao što je Kocić ili recimo Perić, ali Španija ima sistem. Njihov selektor je mogao da napravi još jednu ovakvu reprezentaciju. Sve je to teško, mi se borimo, ovi rezultati baš zbog toga imaju veliku težinu, da pomognu da se probudi klupski futsal koji po meni ima primarni značaj. Bez toga će stvari teško ići nekim boljim putem".

Intoniranje himne

Svaki grad u Srbiji ima nekog svog Mladena Kocića, majstora na petoparcu o kome priča ceo grad. Potrebno je samo da se stvari postave na svoje mesto.
"U svakom slučaju to je tako, ali da biste vi bili vrhunski u bilo čemu vi morate vrhunski da trenirate i da radite. Ne možete vi da budete vrhunski profesionalac ukoliko vrhunski ne trenirate. Ja sam to i rekao pre neki dan. Jedan naš igrač, koji dolazi iz manje sredine, kada smo ga pitali koliko puta trenira, on je onako pun sebe rekao pet puta nedeljno po sat vremena. Znači to je efektivno 40 minuta. Pitali smo potom Perića, koliko on trenira? Pa, četiri sata dnevno! To su te razlike. Mi smo kroz reprezentaciju uspeli da smanjimo tu razliku, Savez nam je omogućio da igramo veliki broj utakmica. Ja mislim da je reprezentacija za ovaj moj mandat od devet i po godina odigrala oko 180 zvaničnih utakmica. Samo prošle godine smo ih odigrali 20, a u poslednje tri godine blizu 60. Faktički igramo jednu ligu svake godine, da bi momci igrali jake utakmice, da bi sticali iskustvo, da bi pojedince, za koje mi smatramo da bi mogli da doprinesu reprezentaciji, stvarali kroz te utakmice i dobijali igrače za duži period u reprezentaciji".

Ritam turnira je nemilosrdan po igrače, da li je ostalo dovoljo energije za napad na bronzano odličje?
"Sve ono što je ostalo će sasvim sigurno će se ispoljiti na terenu. Ubacićemo i par igrača koji nisu možda imali zapaženu mitutažu, ali u svakom slučaju mogu da igraju. To je bila stvar našeg opredeljenja i to je dobro funkcionisalo na kraju krajeva. Nismo mnogo toga hteli da menjamo, ali ćemo morati malo da povedemo računa i o Kociću i o Periću".

Srpski Rikardinjo, Mladen Kocić, dobio je nezgodan udarac zbog kojeg nije mogao da završi meč sa Rusijom, ali će protiv Kazahstana stisnuti zube.
"Ja sam dobio informaciju da će on biti sposoban da igra. To bi bilo dobro i zbog same utakmice i zbog toga što je on u ovom trenutku jedan od igrača koji su obeležili ovo Evropsko prvenstvo", zaključio je Aca Kovačević.

(FOTO: Star Sport, MN pres)


tagovi

međunarodni fudbalfutsalEP u futsalu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara