NEDELJA U SERIJI A: Roma protiv malera prve utakmice u novoj godini

Vreme čitanja: 7min | ned. 05.01.20. | 10:39

Đalorosi 29 puta nisu slavili u prvom meču u kalendarskoj godini

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima) 

Roma je tim koji je najviše puta počeo porazom novu godinu u Seriji A. Čak 29 puta su Đalorosi s ukusom gorčine otvorili kalendarsku godinu. Sreća po Fonsekin tim je da je protivnik Torino od koga je Roma izgubila samo dva puta na poslednja 32 odmeravanja snaga u Seriji A u Večnom gradu. Garancija je i naš Aleksandar Kolarov koji na posledjih sedam mečeva redovno osvaja bodove sa svojim timovima protiv Torina. Lacio na Rigamontiju vidno oslabljen želi da nastavi trijumfalni pohod i izjednači se sa legendarnim timom Svena Gorana Eriksona koji je nanizao devet uzastopnih pobeda u Seriji A. Verona i Sasuolo imaju priliku protiv Spala i Đenove da otvore put ka laganom obezbeđivanju opstanka u Seriji A i da istovremenu gurnu na rub provalije svoje direktne konkurente. 

Izabrane vesti

BREŠA - LACIO 

Od povratka Euđenija Korinija na klupu Breša je na četiri utakmice uknjižila sedam bodova, odnosno isti broj osvojenih bodova kao u prvih 13 mečeva prvenstva. Korini neće moći da vodi svoj tim s klupe zbog crvenog kartona zarađenog protiv Parme. Na raspolaganju su svi igrači osim Desene, dok Ndoj i Donaruma imaju zdravstvene probleme i nisu u najboljoj formi. Umesto Ndoja bi trebalo da igra Špalek. Baloteli će biti regularno na terenu posle novogodišnjeg incidenta sa automobilom. Jedina nedoumica u sastavu se odnosi na poziciju levog beka: Mateju ili Matarela. 

BREŠA (4-3-1-2): Joronen; Sabeli, Manjani, Čanselor, Mateju; Bizoli, Tonali, Ndoj; Romulo; Torregrosa, Baloteli

Lacio dolazi u Brešu bez Lukaša Lejve i Luisa Alberta, suspendovanih zbog kartona, a Danilo Kataldi će biti na klupi pošto i dalje oseća smetnje u mišiću dok trči. Trener Nebeskoplavih Inzagi će korigovati malo svoju formacijsku postavku imajući u vidu različite karakteristike Luisa Alberta i Koree. Naime, Korea će igrati u ulozi ofanzivnog pleja između srednjeg reda i napadačkog tandema Imobile - Kaisedo. Od Sergeja Milinkovića će se tražiti da se dodatno žrtvuje, posebno u defanzivnim zadacima, kako bi se sačuvala ravnoteža u igri sa trojicom napadača. 

Lacio se nalazi nadomak nekoliko prestižnih rekorda. Na Rigamontiju bi Inzagijev Lacio mogao da dostigne Eriksonov po broju uzastopnih pobeda - devet. Takođe, Nebeskoplavi su nadomak istorijskog uspeha da se izjednače sa “Velikim Torinom” koji je na 13 uzastopnih utakmica u Seriji A postigao dva ili više golova. Lacio je na 11 mečeva. Takođe se očekuje Imobileovo buđenje. Nijedan fudbaler u poslednjih 60 godina nije postigao 17 golova na 16 utakmica (centarfor Lacija je propustio jedan meč u prvenstvu), ali Imobile na poslednja tri meča u Seriji A i u Superkupu Italije nije upisao svoje ime u listu strelaca i protiv Breše želi da počne, kako treba, novu godinu. 

LACIO (3-4-1-2): Strakoša; Luiz Felipe, Ačerbi, Radu; Lacari, Milinković-Savić, Parolo, Lulić; Korea; Kaisedo, Imobile

SPAL - VERONA

Trener Spala Sempliči je nameran da potvrdi poverenje igračima koji su mu doneli tri boda protiv Torina i da sa njima protiv Verone pokuša da veže dve pobede u šampionatu: uspeh koji mu nedostaje od aprila prošle godine. U Ferari se nadaju da bi sa današnjim uspehom mogli da, na neki način, uhvate priključak sa zonom tabele koji garantuje opstanak u Seriji A. Na stranu Spala ide i tradicija da u Seriji A nisu nikada pretrpeli poraz od Verone. 

Problem Spala ostaju golovi, postigli su ih samo 12 od kojih polovina stoji uz ime Petanje, čije ime, zajedno sa Jasminom Kurtićem, figurira u vrhu liste želja pojedinih klubova Serije A. Šef stručnog štaba Sempliči ima samo dve nedoumice oko sastava. Prva se odnosi na sredinu terena gde su za dva mesta u igri Murđa, Kurtić i Valoti a druga je u špicu izmeđuu Di Frančeska i Paloskija

SPAL (3-5-2): Beriša; Tomović, Vikari, Igor; Čonek, Murđa, Misiroli, Kurtić, Strefeca; Di Frančesko, Petanja.

Verona dolazi u Feraru bez jednog od svojih najboljih igrača i najvećih otkrića dosadašnjeg dela šampionata: Amrabata (suspendovan zbog kartona). Takođe, momci Ivana Jurića nisu baš najbolje završili 2019. godinu. U poslednjih pet kola zabeležili su samo jednu pobedu, a na poslednja tri meča su primili gotovo isti broj golova kao u prethodnih 14 odmeravanja snaga u prvenstvu. 

Paradoksalno, Verona posle vrlo dobrog starta rizikuje da dovede u pitanje sve što je uradila do sada jer bi mogla da se nađe u vrlo opasnoj zoni. Umesto Amrabata na sredini terena sa Velozom će igrati Pesina, a napad će predvoditi Stepinski dok će iskusni Pacini čekati šansu na klupi. 

VERONA (3-4-2-1): Silvestri; Rahmani, Kumbula, Ginter; Faraoni, Pesina,Velozo, Lazović; Vere, Zakanji; Stepinski.

ĐENOVA - SASUOLO 

Na Marasiju ove večeri debituje treći trener na klupi Đenove u ovoj sezoni, Davide Nikola. Bivši igrač Grifonea je nasledio Tijaga Motu, a predsednik Enriko Preciozi mu je već doveo tri pojačanja: Perin i Destro su se vratili u dres Đenove, a Behrami u Seriju A. Na terenu ćemo najverovatnije videti odmah Perina i Behramija, dok će Destro čekati šansu. 

Đenova ne zna za pobedu od 26. oktobra i trijumfa nad Brešom - 3:1. U poslednjih osam kola je zaradila samo tri boda i zbog toga je završila u ulozi fenjeraša. Nikola bi trebalo večeras da potvrdi formaciju 3-5-2, iako njegova fudbalska filozofija predviđa igru sa četiri defanzivca u liniji. Moguća su iznenađenja oko kompozicije tima, od čuvara mreže (duel Perina i Radua) peko odbrane (Zapata ili Biraski) do srednjeg reda (Pajač-Agudelo i Behrami - Kasata). 

ĐENOVA (3-5-2): Perin; Biraski, Romero, Krišito; Giljone, Behrami, Šone, Sturaro, Pajač; Pandev, Pinamonti

Sasuolo dolazi poprilično naoštren u Đenovu. Trener De Zerbi nije svario poraz od Napolija, još jedan koji je doživeo njegov tim u sudijskoj nadoknadi vremena i apsolutno nezaslužen po prikazanoj igri. Tim iz Emilije dolazi u Liguriju bez nekoliko povređenih igrača (Defrel, Kirikeš) a roviti su Rožerio, Marion i pre svega Berardi. Najbolji igrač Sasuola je tek juče odradio svoj prvi kompletan trening i po svoj prilici će biti na klupi. Nije u najboljoj kondiciji ni Lokateli koji se još uvek bori sa posledicama gripa. Jedina nedoumica u kompoziciji tima je u odbrani. Romanja i Peluzo konkurišu za mesto pored Ferarija. Dobra vest za De Zerbija je povratak između stativa golmana Konsiljija

Kao i Verona u Ferari i Sasuolo u Đenovi igra za dupli ulog: osim bodova u igri je i prilika da zakucaju protivnika za dno tabele i olakšaju drastično sebi zadatak da sačuvaju prvoligaški status. 

SASUOLO (4-2-3-1): Consilji; Toljan, Romanja, Ferari, Kirijakopulos; Obiang, Lokateli; Boga, Dankan, Traore; Kaputo

ROMA - TORINO

Roma je izgubila samo dva puta u poslednja 32 odmeravanja snaga sa Torinom u Rimu. Međutim, postoji i drugi statistički podatak koji bi trebalo da uključi alarm u svlačionici Paula Fonseke: Roma je tim koji je najviše puta izgubio prvi meč u novoj godini u Seriji A, čak 29 puta. Garancija je Aleksandar Kolarov. Srpski bek ima seriju od sedam uzastopnih utakmica protiv Torina na kojima nije osetio gorčinu poraza. 

Pregovori o kupoprodaji Rome, barem tako tvrde u Trigoriji, ne utiču na atmosferu u timu. Tome pomažu i veoma ohrabrujući rezultati Đalorosih i igra prikazana na poslednjim mečevima, kao i kostur tima koji je pronašao portugalski stručnjak. Protiv Torina ćemo videti tim koji je na veoma autoritaran način dobio meč protiv Fjorentine u Firenci. Florenci je uspeo da se nametne kao bolje rešenje od Spinacole za poziciju desnog beka, a Peroti je u prednosti nad Mhitarjanom da kompletira trojku sa Zaniolom, Pelegrinijem iza leđa Džeka

Klajvert je u boksu i osim meča sa Torinom će preskočiti i sudar sa Juventusom sledeće nedelje, dok Facio i Kristante imaju šanse da se oporave za utakmicu sa Starom damom. Takođe, Pelegrini mora da bude veoma oprezan na meču sa Torinom, jer bi žuti karton značio preskakanje dvoboja sa Juventusom zbog akumuliranog broja javnih opomena. 

ROMA (4-2-3-1): Pau Lopez; Florenci, Mančini, Smoling, Kolarov; Veretu, Diavara; Zaniolo, Pelegrini, Peroti; Džeko

Torino dolazi prilično oslabljenu Večni grad. Igrač u najboljoj formi u redovima Granata, Ansaldi, nije ni doputovao u Rimu zbog kartona, kao i Bremer. Van stroja su i Bazeli i Jago Falke (povrede), baš kao i Lijanko. Uz to, Roma je za Valtera Macarija prava noćna mora. Protiv nijednog tima u Seriji A Macari nije doživeo toliko poraza kao protiv Rome - 12. 

Granate žele što pre da zaborave veoma loš završetak godine: ispuštena pobeda na Bentegodiju protiv Verone i veoma bolan poraz od Spala u Torinu. Imajući u vidu odsustva zbog kartona i povreda, tim Granata je poprilično očekivan. Naš Saša Lukić će igrati na sredini terena pored Rinkona dok su Berenger i Verdi potvrđeni kao podrška kapitenu Belotiju u napadu. 

TORINO (3-4-2-1): Sirigu; Ico, Nkulu, Điđi; De Silvestri, Lukić, Rinkon, Ola Ajna; Berenger, Verdi; Beloti

SERIJA A - 18. KOLO

Nedelja
12.30: (5,10) Breša (4,00) Lacio (1,65)
16.00: (2,50) Spal (3,10) Verona (3,00)
19.00: (2,30) Đenova (3,40) Sasuolo (3,10)
20.45: (1,45) Roma (4,50) Torino (7,00)

Ponedeljak
12.30: (2,30) Bolonja (3,40) Fjorentina (3,10)
15.00: (1,60) Milan (3,90) Sampdorija (5,80)
16.00: (1,28) Atalanta (6,00) Parma (9,50)
16.00: (1,32) Juventus (5,70) Kaljari (9,00)
19.00: (2,70) Leće (3,30) Udineze (2,60)
20.45: (2,55) Napoli (3,35) Inter (2,75)

*** kvote su podložne promenama

PišeŽeljko Pantelić
Foto: Reuters

 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara