""
""

NASTAVLJA SE ŠAMPIONAT HRVATSKE: I posle Dinama - Dinamo

Vreme čitanja: 4min | pet. 15.02.13. | 16:08

Izvesno je da će klub s Maksimira osvojiti i sedmu uzastopnu titulu, dok će se polovina lige boriti za Evropu, a druga polovina za opstanak. Prelazni rok obeležio 'Šerif od Maksimira' Zdravko Mamić koji je u klupsku kasu 'ugurao' još 16.000.000 evra

 

Na Zapadu ništa novo... Zaostalim susretom Osijek – Dinamo (2:1), koji je odigran minulog vikenda, praktično je počela prolećna sezona u elitnom hrvatskom fudbalskom šampionatu (HNL). Međutim, uprkos neočekivanom porazu u Gradskom vrtu i činjenici da je do kraja ostalo da se odigra još 14 kola, novi (stari) šampion je praktično već poznat, pošto zagrebački Modri imaju osam velikih bodova prednosti nad splitskim Hajdukom.

Izabrane vesti

To je razlika dostižna u engleskoj Premijer ligi, španskoj Primeri ili italijanskoj Seriji A, ali ne i na ovim našim turbulentnim balkanskim fudbalskim prostorima.

Bez obzira što će Dinamo, skoro izvesno, osvojiti 15. titulu u 22. hrvatskom šampionatu (Hajduk slavio šest puta, uz jednu krunu Zagreba iz 2002), čak sedmu uzastopnu, uzbuđenja neće izostati, pošto će se skoro polovina lige boriti za dva mesta koja vode u Ligu Evrope, dok će ostalima jedini cilj biti opstanak. Nije ni čudo kada će na kraju sezone čak tri tima napustiti elitnu diviziju, pošto će HNL dogodine imati samo 10 klubova!

Naše komšije će tako nastaviti s eksperimentima po kojima su postali poznati u fudbalskoj Evropi, jer su za dve decenije devet puta menjali broj klubova i format takmičenja... I za to vreme samo Dinamo, Hajduk, Osijek, Rijeka i Zagreb mogu da se pohvale da su uvek bili na velikoj sceni.

Prvi deo šampionata u zvanično 22. najkvalitetnijoj ligi na Starom kontinentu (Srbija na 25. mestu) doneo je 114 utakmica na kojima je postignuto 285 golova (2,5 po susretu), uz prosečnu posetu od 2.500 navijača po meču (2006. bilo čak 3.200). Međutim, interesantno je da je zagrebački Dinamo tek treći sa 3.270 tifoza po utakmici, dok je ubedljivo najgledaniji splitski Hajduk, pošto je mečeve Bilih na Poljudu pratilo prosečno 9.650 duša.

Ipak, sjajna podrška skoro izvesno neće doneti Splićanima toliko željenu titulu, a utehu bi mogli da potraže u osvajanju Kupa Hrvatske, gde se u polufinalu sastaju sa Slavenom, dok će u drugom meču snage odmeriti Cibalija i Lokomotiva. Trofej bi mogao da bude nagrada za splitsku mladost, pošto Bili imaju drugu najmlađu ekipu u ligi sa prosekom od 22,5 godina (Lokomotiva – 22,7), dok znatno iskusniji tim ima Dinamo (24,5), a posebno Rijeka (27,2). Ujedno i tim Modrih, procenjen na 32.000.000 evra, vredi duplo više nego ekipa najvećeg rivala iz srca Dalmacije.

Zimski prelazni rok ponovo je obeležio kontroverzni gazda Dinama Zdravko Mamić. Maminjo je ove zime u klupsku kasu doneo čak 16.000.000 evra o kojima naši Partizan ili Crvena zvezda mogu samo da sanjaju. Ajde što je iskusnog Domagoja Vidu „uvalio“ kijevskom Dinamu za pet miliona, ali svaka mu čast što je prilično anonimnog Matea Kovačića prodao slavnom Interu za čak 11.000.000 evropskih novčanica! Dobijeni novac nije želeo odmah da ulaže u pojačanja, pa je samo na pozajmicu doveo nekadašnjeg štopera Crvene zvezde Lija Adija koji je stigao iz kineskog Daljena, te Zvonka Pamića iz Bajera Leverkuzen, za koga je izdvojio „tričavih“ 230.000 evra.

Ako se zna da je splitski Hajduk u isto vreme za svog najboljeg igrača Josipa Radoševića, koji se preselio u Napoli, dobio samo dva miliona evra, svima je jasno zašto skoro čitavu deceniju traje dominacija Zagrepčana...

Bili su ove zime na pozajmicu doveli Brazilce Kasija i Patinja (obojica iz Fluminensea), te Kuasija, internacionalca iz Obale Slonovače koji ima samo 18 godina i uskoro će već postati otac, a ima nadimak – Drogba! U kakvim je problemima Hajduk svedoči i najava da bi ponovo mogli da budu suspendovani zbog dugova, ali i odluka njihovog nekadašnjeg ekstratalenta Marija Jelavića da potpiše za Slaven, iako je imao pozivu da se vrati na Poljud posle neuspešne probe u Mančester Sitiju!

U HNL trenutno su registrovana 52 stranca, među kojima skoro polovinu (25) čine fudbaleri sa pasošem BiH, a zastupljeni su i Slovenci, Crnogorci, Kamerunci, Brazilci, Nemci, pa čak i Srbi. Posle Marjana Markovića i Dragana Žilića, koji su nekad igrali za Istru, odnosno Rijeku, sada će čast srpskog fudbala u Hrvatskoj braniti prilično anonimni Milan Rundić i Nikola Radojičić koji su u Inter iz Zaprešića stigli iz lazarevačke Kolubare!

Rokade nisu izostale ni u trenerskom esnafu. Od početka šampionata pet klubova je promenilo trenere, a rekorder je Zagreb koji je to učinio čak tri puta. Ove zime u Kranjčevićevu je stigao legendarni Miroslav Ćiro Blažević, a na Maksimir se vratio Krunoslav Jurčić (nasledio Antu Čaćića). Bez dileme i dva najzvučnija imena, uz nekadašnje reprezentativce eks-Jugoslavije Zorana Vulića na klupi Splita i Tomislava Ivkovića koji predvodi Lokomotivu.

PROPOZICIJE

* liga se sastoji od 12 klubova koji igraju po trokružnom bod sistemu, ukupno 33 kola

* prvak će u kvalifikacije za Ligu šampiona

* drugi i treći iz lige će, uz pobednika Kupa Hrvatske, u kvalifikacije za Ligu Evrope

* iz lige direktno ispadaju tri poslednjeplasirane ekipe

* u slučaju bodovnog poravnanja odlučuje bolji skor u međusobnim mečevima, gol-razlika, više postignutih golova


tagovi

Evropahrvatska ligameđunarodni fudbal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara