""
""

Najavljivali bombe od pojačanja i ulazak u elitu, a sada sa zvezdama propadaju u - četvrtu ligu!

Vreme čitanja: 3min | pet. 17.04.15. | 17:22

Teški dani za najstariji fudbalski klub na svetu...

Početkom novog veka Nots Kaunti, najstariji fudbalski klub na svetu osnovan 1862. godine, našao se u finansijskim problemima. Jasno, rezultiralo je to i slabijim izdanjima na terenu, pa je ekipa s Medou Lejna 2006. završila na 21. mestu Lige dva, odnosno 89. u ukupnom poretku engleskog fudbala, što je bio najslabiji plasman kluba u istoriji.

Izabrane vesti

Ipak, već koju godinu kasnije Svrake su finansijski stajale znatno bolje. U to vreme na Ostrvu se vrtela priča da će ih preuzeti bogati Katarani, ali oni su to demantovali. Vlasnička struktura kluba bila je poprilično zamršena, zbog čega su ih upozorili i čelnici lige. Ali love je bilo, barem se tako činilo...

Naime, u leto 2009. u Nots Kaunti na mesto sportskog direktora stigao je Sven Goran Erikson. Proslavljeni švedski stručnjak odmah je iz Mančester Sitija angažovao talentovanog golmana Kaspera Šmajhela, sina slavnog danskog golmana i ikone Mančester junajteda, Petera. Uskoro je stigao i iskusni Sol Kembel, bivši stoper engleske reprezentacije, Arsenala i Totenhama.

Erikson

Erikson tu nije mislio da stane...
"U sledećih nekoliko nedelja Erikson će dovesti četiri ili pet vrhunskih fudbalera, što u slobodnim transferima, što kroz pozajmice. Roberto Karlos je na čelu njegove liste, a pregovori već traju. Brazilac želi ogroman novac, ali to je najmanji problem", poručili su tada iz kluba.

Ipak, niti je stigao Roberto Karlos, niti su stigli Bobo Vijeri i  Fredrik Ljungberg koji su se takođe spominjali kao moguća pojačanja. To je razočaralo Kembela koji je otišao nakon samo jedne utakmice, iako je nedeljno tada u četvrtoligašu trebalo da zarađuje 40.000 funti, a usred euforije čak je najavio da će se iz Lige dva vratiti u – reprezentaciju!

Erikson i pored toga nije odustajao, sledeća priča kojom su se Englezi zabavljali bilo je mamljenje Dejvida Bekama, ali i Roberta Manćinija kojeg je Šveđanin želeo na klupi. Naravno, ni od tih poslova nije bilo ništa... Svejedno, Nots je doveo nekoliko manje zvučnih, ali iskusnih fudbalera i suvereno je gurao u četvrtoligaškom rangu. Erikson je najavljivao i ulazak u elitu, u kojoj su poslednji put bili 1992. godine. Činilo se da projekt ipak ima osnove, kada je početkom 2010. klub preuzeo Rej Tru.

Ipak, taj engleski biznismen, inače bivši vlasnik Linkoln Sitija, ubrzo je Eriksona upoznao sa činjenicom da Nots Kaunti ipak nema finansijsku moć koja bi podržala njegove ideje. Šveđanin je spakovao kofere i otišao, bez obzira na što je sedam meseci ranije potpisao - petogodišnji ugovor.

Na Medou Lejnu ostaju optimistični, ali i svesni da će im za povratak u najbolji rang trebati mnogo više. Nakon promocije došli su do Ligu jedan, gde su u prvoj sezoni jedva opstali. Iduće je bilo već bolje, sigurno sedmo mesto. Ekipa je bila kombinacija iskusnih igrača, fudbalera s iskustvom iz Premier lige, ali i mladih talenata pozajmljenih od najvećih klubova.

Međutim, napretka nije bilo. Menjali su se treneri, menjali igrači, ali Nots je pet sezona zaredom u trećoj ligi, a mogao bi još i niže! Iako je aktuelna sezona trebala biti "ta"... 

Doveli su poznata imena, pre svih to je Alan Smit, nekad velika nada engleskog fudbala i Lids junajteda, kasnije prvotimac Crvenih đavola. Tu je i Roj Kerol, golman koji je četiri godine proveo na Old Trafordu, ali i provereni zadnji vezni Hejden Mulins, pa napadač Leroj Lita.

Alan Smit

Uprkos njihovom iskustvu, rezultata nema. Četiri kola pre kraja Nots je na 21. mestu koje vodi u niži rang. Ključni je period sezone, a oni za pobedu ne znaju više od mesec dana. Koliko je situacija dramatična svedoči i angažovanje Ričarda Monica, bivšeg trenera HSV-a i Salzburga, koji se nedavno povezivao s Hajdukom. 

Holanđanin je dosad odradio dve utakmice i u obe je morao da se spasava poraza. Uspeo je da odigra 1:1 na gostovanju Jeovilu, a onda 1:1 i s Barnslijem kod kuće, izjednačujućim golom u 92. minutu. Ali Nots Kauntiju očajnički treba pobeda, jedna, dve, ako ne i tri... U suprotnom, najstariji fudbalski klub na svetu opet će u poslednju grupu engleskog profesionalnog fudbala, još jedan korak dalje od Premier lige, gde ih nema više od dve decenije.

(Izvor: GERMANIJAK.HR; foto: Action Images)


tagovi

Nots Kauntimeđunarodni fudbalEngleska

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara