"U centru pažnje su mnogi asovi, a ovo je skraćeni spisak"
"U centru pažnje su mnogi asovi, a ovo je skraćeni spisak"

Na evropskoj pijaci ponuda je prebogata, mnogi ostaju bez ugovora, najveće pitanje je - ko će uzeti Bobana Marjanovića? (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | čet. 11.06.15. | 20:45

Dok košarkaši budu bili na zasluženim odmorima pre početka priprema za Evrobasket, emisari brojnih evropskih klubova imaće pune ruke posla kako bi sastavili rostere za narednu sezonu. U centru pažnje biće oni koji će tokom leta ostati bez ugovora

U centru pažnje su mnogi asovi, a ovo je skraćeni spisak

Klupska košarkaška sezona polako se bliži kraju širom evropskog kontinenta. Plej-of bitke dobijaju završna poglavlja, šampionskim prstenjem okitiće se oni najbolji, a biće kompletirani i konačni spiskovi klubova koji će se kvalifikovati za Evroligu i Evrokup. Dok košarkaši budu bili na zasluženim odmorima pre početka priprema za Evrobasket, emisari brojnih evropskih klubova imaće prepune ruke posla kako bi sastavili rostere za narednu sezonu. U centru pažnje biće oni koji će tokom leta ostati bez ugovora, a evropska pijaca će ove godine imati veoma bogatu ponudu!

Izabrane vesti

Veliki broj asova, reprezentativaca i vrlo kvalitetnih košarkaša dobiće odrešene ruke u potrazi za novom sredinom, a među najinteresantnijim imenima našli su se majstori igre pod obručima poput Dimitrisa Dijamantidisa, Kostasa Slukasa, Nikosa Zizisa, potom i dugajlije kao što su Ante Tomić, Sofoklis Skorcanitis, Artsiom ParakhuskiZoran ErcegJanis Burusis, ali i miljenici srpskih večitih rivala, kao što su Lester Bo Mekejleb i statistički najkorisniji igrač Evrolige - Boban Marjanović

Bez sumnje, najveću pažnju zavredneo je apsolutno najbolji igrač Crvene zvezde i jedan od najžešćih boraca pod obručima, Boban Marjanović, koji je ove sezone postavio određene standarde i odigrao najbolju sezonu u dosadašnjoj karijeri. Sa brojnim rekordima, koji su pod naletom Zvezdinog gorostasa padali poput kula od karata, Marjanović je pokazao da centri ipak mogu da budu vođe svojih klubova i da igra u potpunosti može da zavisi samo od njihove igre. Time je srpski reprezentativac vratio veru da nije u potpunosti izgubljena loza divova koji su nekada harali Evropom. 

Poziv Saše Đorđevića bio je potpuno očekivan, a veliko je pitanje gde će svoje putešestvije nastaviti Boban Marjanović. Jasno je da Crvena zvezda pred sobom ima pakleno težak zadatak i da je u ovom trenutku gotovo nezamislivo da crveno-beli zadrže najboljeg igrača, posebno što mu uskoro ističe ugovor. Ali, Zvezda i dalje ima "plus jedan" opciju po kojoj može da zadrži Marjanovića. Ali, kada uzmemo u obzir da se za 222 centimetara visokog asa otimaju klubovi kao što su Barselona, Real Madrid i Olimpijakos, te da je njegov menadžer Miško Ražnatović izjavio kako je primarni cilj da Marjanović ode u NBA ligu, biće vrlo interesantno videti kako će se dalje razvijati karijera jednog od najdominantnijih centara Starog kontinenta.

Gde ide Ante Tomić?

Bez sumnje, gotovo podjednaku pažnju privući će i hrvatski gorostas, Ante Tomić. Prvi centar Barselone već neko vreme vaga da li je vreme da se konačno odvaži i ode u NBA ligu, ili da ostane u Evropi. Dosta se pričalo i pisalo o budućnosti hrvatskog reprezentativca, od toga da je na korak od Jute Džez, koja drži prava, do ostanka u Barseloni. Čak se i pominjalo da je Tomić postigao dogovor oko ostanka u Barsi za sumu od oko 2.000.000 evra po sezoni, ali se u poslednje vreme sve više pominje i CSKA, posebno od kako je Saša Kaun naprasno odlučio da završi karijeru u 30. godini.

Navijače Partizana ovih dana možda i najviše interesuje gde će karijeru nastaviti njihov miljenik - Lester Bo Mekejleb? Čovek koji je početkom godine bio blizu povratka u Humsku ipak je izabrao minhenski Bajern, gde je odradio jednomesečni ugovor, ali nije produžio saradnju. Trenutno se oporavlja od povrede ruke i sigurno je da će pauzirati do početka sezone.  

Pristalice crno-belog kluba verovatno b volele da se Mekejleb vrati na mesto uspeha. Partizan cele sezone kuburi sa plejmejkerima, a nedavna akvizicija Džoš Akojon pokazao se kao promašaj. 

Real ili neki drugi klub?

Još jedan srpski reprezentativac biće pod svetlima pozornice tokom letnje pauze. Zoran Erceg će napustiti Galatasaraj, a pitanje je gde će nastaviti karijeru. Početkom godine želeo ga je Real, on je ipak odlučio da odradi ugovor do kraja, ali je izvesno da će zbog teške finansijske krize u istanbulskom klubu otići, ali i činjenice da mu se završava ugovor. Pominjao se povratak u Grčku, tačnije u Olimpijakos, za koji je i igrao od 2008. do 2011. godine, ali još ništa nije poznato. Galatasaraj će takođe napustiti i Vladimir Micov, koji će postati slobodan igrač, a za njega se jako interesuje UNIKS iz Kazanja.

Legendarni evropski as i najbolji asistent Evrolige Dimitris Dijamantidis nalazi se u retkoj situaciji da ostaje bez ugovora sa Panatinaikosom, ali jasno je da velemajstor s nadimkom Hobotnica neće daleko otići, već da će nastaviti svoju priču tamo gde je bio već 11 godina - u Panatinaikosu. 

Da li će Sofoklis Skorcanitis ostati u Makabiju ili će se ponovo vratiti u Grčku? To niko u ovom trenutku ne zna, ali je svima jasno da će Bejbi Šek biti tražena roba tokom letnjeg prelaznog roka. Imao je svojih uspona i padova ove sezone teškaš iz Grčke, ali na kraju poznato je koliko je Skorcanitis nezgodan igrač za čuvanje. Dobro, svima osim Željku Obradoviću, koji je uvek imao spremnu taktiku za njega. U ovom trenutku vrlo je verovatno da će produžiti saradnju sa Makabijem, ali neće biti isključen ni eventualni odlazak u Tursku...

Olimpijakos ili Fener?

Olimpijakos sve više rizikuje da u narednom periodu ostane bez jednog od najboljih igrača. U pitanju je Kostas Slukas, koji polako završava svoj prvi veliki ugovor u karijeri. Vihorni asistent i strelac nedavno je zatražio od uprave Olimpijakosa da mu obezbedi milion evra godišnje, a u slučaju da uprava crveno-belih ne odreaguje na pravi način iz prikrajka vreba Fenerbahče, kojem sigurno neće biti problem da Slukasu ponudi ono što traži. A vredi svaku paru...

Ako S​lukas eventualno odluči da dođe u Istanbul, gotovo je izvesno da će Fenerbahče napustiti prekaljeni Nikos Zizis. Čovek sa nadimkom „Gospodar prstenova“ zbog brojnih titula koje je osvojio na svim meridijanima trenutno nije „ni na nebu, ni na zemlji“, posebno jer je Fener ostao bez trofeja ove sezone. Dok se njegov kvalitet ne dovodi u pitanje, posebno jer je sam odlučio nekoliko utakmica u korist kluba, ne zna se šta će biti sa većinom igrača iz sadašnje generacije, posebno jer je generalni sponzor „Ulker“ odlučio da napusti klub posle devet godina. 

NBA, Barselona ili nešto treće?

Narednih nedelja biće jako interesantno ispratiti šta će se desiti i sa Marselinjom Uertasom. Iako je on Brazilac po nacionalnosti, takođe poseduje italijanski pasoš. Uertas spada u retku grupu plejmejkera koji su podjednako iskusni, pozdani, dobri šuteri, asistenti i pravi timski igrači. Momak koji je 11 godina proveo u Barseloni poželeo je da okuša sreću u NBA ligi, a ako mu se želja ne bude ostvarila, jasno je da će mnogi poslodavci pokucati baš na njegova vrata. 

Za kraj, ali ne i najmanje važan, ostao je zlatni momak Nižnjeg iz Novgoroda - Artsiom Parakhuski. Uz najboljeg strelca elitnog takmičenja, Tejlora Ročestija, Parakhuski iza sebe ima sezonu koju će definitivno pamtiti po dobrom, bar što se tiče individualnih izdanja - 13 poena, sedam skokova, asistenciju i ukradenu loptu u proseku beležio je 27-godišnji beloruski centar. Priča se da ga želi CSKA, ali se šuška i da ga merka Real. 

Od ostalih evropskih igrača koji bi ovog leta mogli da budu interesantni izdvajaju se Miroslav Raduljica, Realov centar Janis Burusis, Pau Ribas iz Valensije, Paulius Jankunas iz Žalgirisa, Krunoslav Simon iz Lokomotive Kubanj i strelac Strazbura Antoan Dio.

(FOTO: MN Press)


tagovi

Zoran ErcegVladimir MicovSofoklis SkorcanitisPanatinaikosOlimpijakosNižnji NovgorodNikos ZizisMarselinjo UertasKostas SlukasKK Real MadridKK BarselonaJanis BurusisGalatasarajFenerbahče BekoEvroligaDžejson GrejndžerDimitris DijamantidisFK Crvena zvezdaBoban MarjanovićArtsiom ParakhuskiAnte Tomić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara