""
""

NA DANAŠNJI DAN: Maradona, Božija ruka i slalom za sva vremena (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | sub. 22.06.13. | 20:16

Pre tačno 27 godina Argentina savladala Englesku na SP u Meskiku (2:1), utakmicu obeležila dva antologijska gola velikog Dijega

Prošlo je tačno 27 godina otkako se Bog javio Argentincima! Tog 22. Juna 1986, pod vrelim meksičkim suncem, izgleda da je Svevišnji ušao u telo Dijega Armanda Maradone (bar se tako da zaključiti iz njegove priče) i učinio da jedan od najboljih fudbalera sveta svih vremena postigne golove koji su po svemu – antologijski.

U četvrtfinalu Svetskog prvenstva, El Pibe je sam pobedio Englesku (2:1). Dobro, ne baš sam... Kasnije je rekao da mu je u tome pomogao Bog, jer je prvi pogodak pred 114.580 svedoka postigao rukom, posle čega je taj očigledno nesportski način matiranja Pitera Šiltona nazvao – Božija ruka.
Čim sam postigao gol, čekam sam saigrače da me zagrle, a niko nije došao. Onda sam počeo da ih dozivam: doćite, zagrlite me, ili sudija neće priznati gol“, ispričao je kasnije Dijego, dok je na konferenciji za medije deset minuta posle utakmice i sam priznao da nije postupio viteški. „Bila je to malo glava Maradona i malo Božija ruka“.

Izabrane vesti

Ako je pogodak u 51. minutu i danas predmet kontraverze, onda za drugi ne da nema mrlje, nego bi i najstrožiji žiri morao da mu udeli desetku za umetnički dojam. Maradona je u 55. minutu napravio spektakularan prodor kroz odbranu Gordi albiona, primio je loptu na svojoj polovini, a onda u strašnom naletu predriblao petoricu protivničkih igrača (Terija Bučera dva puta), na kraju matirao Šiltona i ušetao direktno u istoriju, pošto je taj slalom koji ne postoji ni u jednom fudbalskom bukvaru 2002. Proglašen zvanično za GOL 20. VEKA!

Ako se neko uopšte i seća, utešni pogodak za Engleze delo je Gari Lineker u 81. minutu, nedovoljno da se spreči slavlje Gaučosa, koji su kasnije savladali  Belgiju i Nemačku i postali šampioni planete, drugi put u istoriji.

 

(FOTO: Action images)


tagovi

ArgentinaDijego MaradonaEngleskaPiter Šiltonreprezentativni fudbal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara