"Ilija Zavišić podiže trofej"
"Ilija Zavišić podiže trofej"

NA DANAŠNJI DAN: Jedini evropski trofej stigao u Humsku (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | pet. 13.12.13. | 13:24

Partizan pre 35 godina u finalu Mitropa kupa savladao Honved (1:0)

Ilija Zavišić podiže trofejPartizanova istorija pamti mnoge velike datume – poput 4. oktobra 1945. (dan osnivanja kluba), 4. septembra 1955. (prva utakmica Kupu šampiona ikada, protiv lisabonskog Sportinga), 11. maja 1966. (finale Kupa šampona sa Real Madridom), 7. novembara 1984. (revanš sa Kvins Park Rendžersom u kome su nadokanđena četiri gola zaostatka) – ali 13. decembar 1978. ostao je zabeležen u klupskim arhivama za sva vremena, jer su crno-beli podigli prvi i za sad jedini međunarodni trofej od postanka. Pre tačno 35 godina, Parni valjak je u finalu Srednjoevropskog kupa savladao mađarski Honved (1:0), što u Humskoj tretiraju jednim od najvećih uspeha kluba.

Odlučujući gol na tadašnjem stadionu JNA postigao je Aleksandar Trifunović iz jedanaesterca, a ekipa trenera Ante Mladinića, poplarnog Biće, igrala je u sastavu: Zalad, Đurović, Kozić, Trifunović, Lazičić, Stojković, Zavišić, Živković, Santrač, Prekazi, Klinčarski.

Izabrane vesti

Aleksandar Trifunović na meču sa HonvedomValja napomenuti da su crno-beli do trofeja stigli pobedivši u svim utakmicama. U grupi su po dva puta bili bolji od čehoslovačke Zbrojovke (5:1, 3:2), savladali su i italijansku Peruđu (2:1, 4:0), da bi najmanje efikasan meč odigrali u finalu, ali tome je delom kumovao i blatnjav teren na stadionu u Humskoj.

Inače, Srednjoevropski ili Mitropa kup je prvo veće kontinentalno klupsko takmičenje, pokrenuto na inicijativu Austrijanca Huga Mejsla 1927. godine, prekinuto je tokom Drugog svetskog rata, a definitivno počelo da gubi značaj kad je UEFA orgnizovala kup takmičenja, da bi 1992. godine ukinuto.

Mitropa kup je dva puta osvajala Crvena zvezda (1958, 1968),  jednom je najuspešnija bila Vojvodina (1977), a od klubova sa prostora bivše Jugoslavije pehar imaju Čelik iz Zenice (1971, 1972) i Borac iz Banjaluke (1992).

(FOTO: partizan.rs)


tagovi

dogodilo se na današnji danMitropa kupFK PartizanSrbijaSuperliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara