"Nuno Paralvas"
"Nuno Paralvas"

MOZZART Sport u poseti Aboli: Kad Matić dobro igra, vredi za trojicu igrača!

Vreme čitanja: 3min | pet. 01.11.13. | 10:16

Portugalski novinar Nuno Paralvas objasnio nam je fenomen najezde Srba u Benfiku vrlo logično: Za sve su krive fenomenalne igre Nemanje Matića

Nuno Paralvas

Kao što ste sigurno videli, Mozzart Sport je prošle nedelje objavio ekskluzivnu fotografiju sedmorice srpskih fudbalera iz Benfikinog trening kampa u Sejšalu i najavio specijalne reportaže i intervuje s našim igračima. Slika nije prošla nezapaženo ni u Portugaliji. S obzirom na koloniju naših fudbalera u Benfiki, s maksimalnom pažnjom se vodi računa o vestima koje stižu iz Srbije.

Izabrane vesti

Za vreme našeg boravka u Lisabonu pozvao nas je jedan od urednika Abole Nuno Paralvas i poželeo da nas upozna. Prošlog petka imali smo priliku da vidimo redakciju ovih uglednih dnevnih sportskih novina. Mada, možda je bolje reći fudbalskih, jer je od 48 stranica gotovo tridesetak u funkciji fudbala. Na tržištu je od 1945.

Naravno, mnogo prostora u Aboli dobija Benfika (u Lisabonu se smatra da je list navijački orijentisan prema Orlovima) i važno je objasniti da domaći novinari imaju vrlo ograničen pristup igračima. Faktički je nemoguće napraviti intervju ili dobiti izjavu, osim na konferencijama za medije, verovatno i iz razloga što Benfika pravo na ekskluzivnost čuva za svoju televiziju, novine i mesečnik.

Posle obilaska redakcije i upoznavanja, porazgovarali smo sa Nunom o činjenici da je za najboljeg igrača u Portugaliji prošle godine proglašen Nemanja Matić, kao i da se broj Srba u Lisabonu neverovatno povećao za nekoliko meseci.  

Verovatno je očekivano da u jednom klubu bude mnogo igrača iz Argentine ili Brazila, ali ne i iz Srbije, male evropske zemlje?
"Svakako da nije uobičajeno. Logično je zaključiti da je krivac Nemanja Matić, on je otvorio vrata za dolaske novih srpskih fudbalera. Mnogo je napredovao i postao igrač kojeg će Benfika prodati za ogroman novac. Verujem da srpski igrači nisu stigli preko istog agenta, ali su to menadžeri koji imaju dobar odnos sa Upravom", kaže Nuno Paralvas.

Izuzimajući Matića, kakvo je mišljenje među portugalskim novinarima o kvalitetu srpskih fubalera?
"Potpuno je razumljiv dolazak Đuričića. Mnogo klubova ga je htelo i reč je o jednom od najperspektivnijih mladih igrača. Sličan je stav bio i su vezi sa Sulejmanijem, još mu je istekao ugovor s Ajaksom i to me nije iznenadilo. Za Markovića znamo da je reč o talentovanom mladom igraču koji bi mogao da sazri u Benfiki i kasnije bude prodat za veliki novac. To je  princip po kojem funkcionišu klubovi u Portugaliji. Što se tiče ostalih – teško je shvatiti zbog čega je Mitrović plaćen 1.200.000 evra, zašto je za igrača koji je u Belgiji igrao samo u drugom delu sezone. Zna se i da Benfika ima odlične štopere, a istu reakciju su imale i kolege iz Belgije. Filip Marković? Ne znam koliko je realno očekivati ga u prvom timu. A što se tiče Uroša Matića, prema našim informacijama u Benfiki su bili njime prijatno iznenađeni. O Fejsi ne znamo mnogo. Možda će biti koristan Benfiki, ali po meni on nema dovoljno kvaliteta da bude prva opcija na mestu zadnjeg veznog. Dolazak Fejse uticao je da Nemanja Matić ode napred, što se negativno odrazilo na njegove igre."

Novinari MOZZART Sporta u poseti Aboli

Da li ste bili iznenađeni nagradom koju je dobio Nemanja Matić (najbolji igrač portugalskog prvenstva)?
"Ni najmanje, to je bilo očekivano. Igrao je stvarno mnogo, mnogo dobro. Imali smo mnoge kvalitetne igrače prošle sezone u portugalskom prvenstvu, pre svih Mutinja i Džejmsa Rodrigeza koji su prodati Monaku, ali je Matić bio ubedljivo najbolji igrač Benfike. Igrao je kao gospodar na terenu, vredeo je praktično za dvojicu-trojicu..."

(Foto: Žoao Paolo Trindade, specijalno za MOZZART Sport)

 


tagovi

AbolaBenfikaEvropaNemanja MatićPortugalSrbija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara