"Bora Gol, heroj Rudne Glave"
"Bora Gol, heroj Rudne Glave"

MIĆO NA TURNEJI: Bora Gol, noćna mora Blizne!

Vreme čitanja: 5min | pon. 11.05.15. | 11:47

Reporter MOZZART Sporta ovoga puta se obreo u Rudnoj Glavi kod Negotina, gde je u lokalnom derbiju Borske okružne lige gostovala Blizna. Golgeter Bora bio je prva zvezda, pa su domaći na kraju slavili sa 3:1

Bora Gol, heroj Rudne Glave

Bratski, kumovski, komšijski, drugarski, ali nimalo prijateljski! Upravo takav je bio derbi koji su u nedelju odigrali fudbaleri FK Rudna Glava i FK Blizna.

Izabrane vesti

Oba kluba su naziv dobila po istoimenim selima koja su međusobno udaljena pet kilometara i nalaze se na dvadesetak kilometara od Majdanpeka, na magistralnom putu prema Negotinu. Za ovdašnje ljubitelje fudbala, ovaj duel je lokalna verzija okršaja Partizana i Crvene zvezde, a kako i ne bi bio, kada je do pre dve godine postojala samo ekipa Rudne Glave. A onda je pukla tikva u klupskom rukovodstvu, posle čega su i žitelji Blizne dobili svoj klub i tako su se dojučerašnji saigrači našli u suprostavljenim taborima. Tačnije u dve svlačionice u istoj klupskoj zgradi, pošto je postignut dogovor o korišćenju istog terena. Ništa novo kad je naš fudbal u pitanju.

Derbi se igrao i na obližnjem terenu

Igralište FK Rudna Glava smešteno je u prelepom okruženju, odmah ispod padina planine Bubanj i tik kraj živopisne reke Šaške. Teren  je u veoma lošem stanju, prilično neravan, dok je trava „proćelava“. Kućice za rezervne igrače i delegata su oronule, baš kao i navijačka tribina. Primetio je to i Vanja Udovičić, srpski ministar sporta, kad je pre nekoliko meseci, tokom obilaska ovih krajeva, zastao u Rudnoj Glavi. A nekadašnji vaterpolo as se nije začudio slučajno. Naime, pre nekoliko godina, ovde je stigla evropska donacija za kompletnu obnovu sportskog centra, međutim, oni koji su raspolagali parama, „greškom“ su umesto kvalitetne trave izgleda kupili seme korova i uzgred napravili još nekoliko sličnih ušteda. Prava šteta jer u ovom selu se ne igra samo fudbal, nego se svake godine organizuje Olimpijada na koju sa svih strana Srbije dolaze takmičari koji se bore u nadvlačenju konopca, rvanju, trčanju u džaku, bacanju kamena s ramena. U srećna vremena, ova sportska svetkovina trajala je po nekoliko dana, a da li će događaj ovog juna trajati bar jedan dan, pod velikim je znakom pitanja.

Neki su se za meč zagrevali pecajući

Klinci koji pikaju fucu na betonskom igralištu uveliko vode evidenciju i svečano nam saopštavaju kako se danas igra četvrti po redu derbi. Pred početak okršaja, akteri se bratski, čvrsto grle i jedni drugima žele sreću. Iako nisu baš u najboljim odnosima, rukuju se i prava braća od stričeva, Goran i Mirko Repidžić, treneri domaćina i takozvanog gostujućeg sastava. A onda su za tili čas, te srdačne, zamenili čelični zagrljaji od kojih je pretilo pucanje rebara i žustri klizeći startovi koji su protivniku kidali pertle. Pojedini navijači su se odmah prisetili pretposlednjeg derbija koji je prekinut i u kome je sudija izvukao najdeblji kraj. Iz tog razloga, 15 minuta pre početka susreta, policijska marica je zauzela busiju kod centra igrališta, čime je gledaocima jasno stavljeno do znanja kako će izgrednike pravo da voze u bajbokanu. Na svu sreću, uprkos žestokim duelima koji nisu izlazili iz granice fer-pleja, utakmica je ovoga puta odigrana bez ikakvih problema.

MIĆO NA TURNEJI: Pre bi jabuku nacrtao lenjirom, nego što bi loptu šutnuo kako treba! (FOTO)

Možda i zato što je domaćin, predvođen razgoropađenom „desetkom“ Borom Lazarevićem, vrlo brzo postigao gol i tako igračima Blizne jasno stavio do znanja ko „vozi traktor, a ko otvara kapiju“.

„Bravo, Boro, ti si noćna mora Blizne! Pogledaj još jednom u nebo i prekrsti se“, vikao je iz sveg glasa jedan navijač Rudne Glave, opijen ranim vođstvom kluba za koji navija.

Borba za svaki metar terena

U Rudnoj Glavi i Blizni postoji dosta strastvenih kladilaca.

Jedan od njih je zakasnio na početak utakmice i pošto mu je golman gostiju saopštio da je rezultat 1:0, odgovorio mu je kroz smeh kao iz topa...

„To znači, brate, da ti ponovo ne prolazi sistem, jer si promašio u fiksu!“

A brzonogi, vižljasti golgeter Bora nastavio je da pogađa, pošto je pred kraj prvog poluvremena još jednom spakovao loptu u mrežu, što je prilično deprimiralo Blizničane.

„Ti mi pričaš jedno, on mi priča drugo, pustite me, bre, da igram kako znam i umem“, prekipelo je jednom veznom igraču gostiju posle kritike koju mu je uputio kapiten tima.

Digni me da vidim Boru

Pauza između dva poluvremena dobro je došla gostima da predahnu i pregrupišu redove kako bi u nastavku susreta spasavali šta se spasti može. Odlučnije su krenuli u ofanzivna dejstva, međutim, igrači u žutim dresovima, s vidno nabildovanim samopouzdanjem, odbijali su s lakoćom sve atake i brže bolje gledali kako da doture loptu do najboljeg igrača. To im je svako malo polazilo za nogom i posle centaršuta s desne strane, Bora Lazarević je pokazao da i te kako ume da šutne i glavom. Po treći put je usledio trk sa raširenim rukama i pogledom u nebo, dok je publika veselo klicala majstoru.

„Svaka čast, Boro, nemoj da staješ, gde su tri, tu je i četvrti“, priželjkivao je jedan od navijača potpunu golgetersku ekstazu talentovanog napadača i još teži fijasko komšija.

Mali, vraćaj loptu!

Blistao je od zadovoljstva i Ljuba Jakubović Gento, predsednik FK Rudna Glava koji je punih 30 godina vojevao za boje kluba i to kao centarfor na domaćem, a libero na gostujućem terenu.

„U vreme velike Jugoslavije smo se takmičili u Niškoj zoni i to je po rangu bila Treće savezna liga. A danas smo tu gde smo, ali nismo klonuli duhom. S velikim entuzijazmom se borimo i verujemo u dolazak boljih dana za naš klub“, kratko je prokomentarisao popularni Gento koji je duel posmatrao sve vreme stojeći iza gola i povremeno vraćajući lopte na teren.

Predsednik Gento

U finišu zanimljivog meča, gosti su spustili gard i krenuli na sve ili ništa. Rizik im se isplatio, jer su postigli atraktivan gol i smanjili osetnu prednost rivala. Nastavili su u istom stilu, međutim, igrači Rudne Glave su dodali gas i čestim kontranapadima sve češće dolazili u situacije jedan na jedan sa njihovim golmanom. Mogao je Bora Gol da se dodatno proslavi i postigne bar još dva komada, ali očigledno da je umor učinio svoje, tako da je proćerdao nekoliko zicera.

„Baš dobra utakmica, a sad kad odemo na pivo, bićemo i mi dobri“, više za sebe je prokomentarisao jedan stariji simpatizer Rudne Glave, kome se jamačno osušilo grlo od silnog navijanja.

Pobednička fotka!

Pogledajte još fotografija iz Rudne Glave u foto-galeriji.

(Foto: Milorad Plazinić, MOZZART Sport)


tagovi

SrbijaMića na turneji

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara