"Radost Alvara Morate sa navijačima"
"Radost Alvara Morate sa navijačima"

Majstori taktike žive u Torinu: Morata vadio Kjelinijeve fleke, Borusija živi pred revanš na Vestfalenu (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | uto. 24.02.15. | 22:35

Juventus odigrao odličan meč i u Torinu slavio sa 2:1. Da nije bilo greške kapitena utisak bi bio potpun

Radost Alvara Morate sa navijačimaPre samo koju godinu Evropa je, očarana atomskim fudbalom Bajerna i Borusije, govorila da budućnost leži u Nemačkoj, da je španska tiki-taka poražena, da su italijanski taktičari relikt prošlosti. Ali večeras u Torinu Juventus je bio taj koji je Nemcima držao čas fudbala i na kraju sasvim zasluženo savladao Borusiju Dortmund sa 2:1. Da nije bilo kardinalne greške Đorđa Kjelinija, koja je Borusiju ostavila u životu do revanša u sigurno paklenoj atmosferi na Vestfalenu, u Torinu bi već mogli da stave šampanjac na hlađenje i razmisle o tome gde će nabaviti pobednički tompus za proslavu plasmana među osam najboljih na Starom kontinentu.

Ovako, moraće da strepe, jer i Borusija ima razloga da bude zadovoljna s obzirom na to da je večeras bila u podređenom položaju. Nije baš da ju je Juventus "sabio u 16", naprotiv, ali ju je potpuno onesposobio u trenucima kada je Borusija napadala. A opet je ekipa iz Dortmunda postigla gol na strani što joj daje sasvim realan osnov da se nada preokretu uz podršku vatrene publike u Rurskoj oblasti.

Izabrane vesti

Ono što bi trebalo da zabrine Jirgena Klopa je to što je Masimilijano Alegri očigledno obavio domaći zadatak i prozreo nameru Borusije da kroz posed diktira tempo igre. Prepustio joj je loptu i čekao rupe koje su – znali su to Italijani – morale da dođu. Prosto, poslednja linija Milionera ne uliva sigurnost kao u vremenima kada su Mats Humels i Neven Subotić igrali svoj najbolji fudbal.

Prva se ukazala već u 13. minutu kada je sevnula brza kontra iz kaznenog prostora Juventusa. U samo nekoliko trenutaka Karlos Tevez i Alvaro Morata su težište igre prebacili na protivničku polovinu terena, a ovaj drugi je potom oprobao Romana Vajdenfelera. Golman Borusije nije bio na visini zadatak, loptu je samo kratko odbio na peterac, a defanzivci Borusije – oslabljeni neigranjem gripoznog Subotića – nisu stigli da pokriju snalažljivog Teveza.

Argentinac ih je uostalom celim tokom utakmice stavljao na muke.


Činilo se međutim da bi Borusija mogla da posle tri uzastopne pobede u Bundesligi i definitivno zapuši usta kritičarima i pokaže da je kriza rezultata iza nje. Takav utisak je doduše više bio posledica kardinalne Kjelinijeve greške. Juventusov veteran se potpuno nepotrebno "posvađao" sa Leonardom Bonučijem oko mesta na terenu. Partner iz štoperskog tandema bio je "na lopti", Marko Rojs je verovatno planirao da odustane. Ali onda je Kjelini prišao i – okliznuo se.

Rojs je takav poklon oberučke prihvatio.


Usledio je potom period igre u kome je okuražena Borusija polako stezala obruč oko šesnaesterca domaćeg tima. Kobna greška. Stara dama je goste uhvatila u zamku. U 43. minutu još jedna furiozna akcija, Tevez je – naravno – odradio možda i najteži deo posla, na levoj strani izbacio Pola Pogbu, a Francuz kao na tacni servirao Moratu. Rutinska egzekucija za vođstvo od 2:1 i što je mnogo bitnije kraj nadanja Borusije da bi i u Torinu mogla do pobede.


U nastavku vrlo slična priča. Jalovi pokušaji Borusije i Juventus koji je znao šta želi. I kada krene u napad - a bilo je tu solidnih pokušaja, pre svega Tevezovih - ali još više kada protivnika drži podalje od svog gola. Borusija ipak previše jeftino prima golove da bi u Dortmundu mogla da savlada Juventus sa 1:0?

BORUSIJA – JUVENTUS 2:1 (1:1)
/Tevez 13, 42 - Rojs 18/

Stadion: Juve Arena;
Sudija: Antonio Mateu Lahoz;

Juventus (4-1-3-2): Bufon – Lihtštajner, Bonući, Kjelini, Evra – Markizio – Pirlo (od 37’ Pereira), Pogba, Vidal (od 86’ Padoin) – Tevez (od 89’ Koman), Morata.

Borusija (4-2-3-1) : Vajdenfeler – Pišček (od 32’ Ginter), Papastatopulos (od 46’ Kirš), Humels, Šmelcer – Gindogan, Šahin – Mhitarjan, Rojs, Obamejan – Imobile (od 76’ Blaščikovski).

(FOTO: Action Images)


tagovi

Roman VajdenfelerNemackaMarko RojsLiga šampionaKarlos TevezJuventusItalijaEvropaĐorđo KjeliniBorusija DortmundAlvaro Morata

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara