"Na Banjici talenti niču kao na traci"
"Na Banjici talenti niču kao na traci"

Majstori iz Barake osvajaju Evropu!

Vreme čitanja: 3min | čet. 10.09.15. | 10:09

“Naši omladinci su dobili jedinstvenu šansu da odmere snagu sa vršnjacima iz najvećih klubova Starog kontinenta i sigurno će umeti da je iskoriste“, tvrdi Željko Mijović, direktor Omladinske škole FK Rad koji 30.septembra dočekuje Domžale u prvom nokaut meču za plasman u Ligu šampiona mladih.

Na Banjici talenti niču kao na traciNastup u premijernoj Ligi šampiona za mlade koja od ove jeseni premijerno startuje pod pokroviteljstvom UEFA, predstavlja savršenu nagradu za omladince Rada, kluba koji je još od vremena velikog fudbalskog fantaziste Selje Jovanovića, alfe i omege "Građevinara", vedrio i oblačio na juniorskoj sceni na terenima od Vardara sve do Triglava. Velika nepravda bi bila ovde ne pomenuti i legendarnog Mlađu Mitrovića, čoveka koji je decenijama neumorno tragao za biserima i kasnije ih na pomoćnim terenima banjičkog stadiona glancao do blještavila.

Prvi tim banjičkog superligaša mogao je sebi da dozvoli luksuz, odigra slabo sezonu i preseli se u niži rang takmičenja, ali Radova deca su iz godine u godinu ljubomorno čuvala dobar glas i trofeje i sada je došlo vreme da majstore iz barake, kako svi na Banjici iz milošte nazivaju prostorije omladinske škole, pokažu šta i koliko mogu u okršajima sa evropskim vršnjacima.
"Priželjkivali smo Domžale za protivnika i ta želja nam se ispunila. Potencijalni rivali bili su nam Viljareal i Torino, tako da nam je žreb baš bio naklonjen. E, sad, na nama je da odigramo što bolje možemo i posle dva kvalifikaciona kruga nađemo se među 32 najbolje evropske ekipe", kaže Željko Mijović, direktor omladinske škole FK Rad.

Izabrane vesti

Kakva je atmosfera u svlačionici proteklih dana?
"Šta reći, nikad bolja, momci jedva čekaju to prvo iskušenje koje nas očekuje na našem terenu 30.septembra. Dobili su jedinstvenu šansu da odmere snagu sa vršnjacima iz najvećih klubova Starog kontinenta i sigurno će umeti da je iskoriste".

U čemu je tajna višegodišnje uspešnosti Rada?
"Bogata tradicija pre svega, a potom i porodična atmosfera koja u klubu vlada na svakom koraku, prenosi se i dole na baraku. Deca osećaju da nema tenzije i da postoje apsolutno svi uslovi da treniraju i napreduju. Kao treći faktor naveo bih činjenicu da kod nas nema ono taj mora da igra. Može da bude u pitanju i sin direktora kluba, ako nije talentovan i ima boljih od njega, neće biti u prvom planu. Igraju samo najbolji i to je to".

Pojave li se oni uporni s namerom da prošvercuju na taj način dete?
"Dogodi se s vremena na vreme, međutim, brzo shvate da Banjica nije pogodna sredina za njih i sami odlaze dalje".Direktor Mijović

Koliko godina imaju vaši najmlađi fudbaleri?
"Pokrenuli smo svojevrsno obdanište u kojem radimo sa decom 2010. godište. To znači da decu selektiramo kad napune pet godina, tako da ih ukupno imamo 400 u treningu. Tendencija je da napravimo široku bazu iz koje ćemo regrutujemo igrače".

Postoji li zajednički program rada za sve selekcije?
"Imamo elaborat i način rada koji se primenjuje od selekcije igrača od osam godina sve do prvog tima. Znači, svi moraju da koriste istovetan sistem igre. Nedavno sam na turniru u Stanišiću razgovarao sa Mirsadom Fazlagićem, poznatim sarajevskim trenerom koji smatra da uz zagrebački Dinamo, mi imamo najbolju školu na ovim prostorima".

Odavno nije svejedno ni klincima Partizana i Zvezde kad igraju protiv vas, a kamoli manjim klubovima. Je l vam to olakšava ili otežava put do pobede?
"Jeste, s jedne strane naši protivnici nas respektuju i verovatno su malo pod tremom, ali s druge strane vođeni su jakim imperativom da nas iznenade. Kako god, mi se nikad ne opuštamo i u svaki meč ulazimo maksimalno".  

Jeste li zadovoljni radom skauting službe?
"Ništa ne prepuštamo slučaju, svaki trener je za svoje godište zadužen za angažman talentovanih dečaka. Nekada sam bio šef skauting službe i dobro znam kako treba da se organizuje taj deo posla. Svaka dojava mora da se ispoštuje i zato u našim redovima ima dosta vrhunski talentovanih dečaka. A koliko dobro radimo najbolje je pokazao minuli prelazni rok kad su otišla u inostranstvo četiri naša polaznika: Boris Radunović u Atalantu, Vladimir Rodić u Malme, Strahinja Karišić u Granadu i Nemanja Mihajlović Teleoptik".

PROSEČNI IGRAČI, A VRHUNSKI TRENERI

Među trenerima omladinske škole Građevinara nema nijedno zvučno fudbalsko ime, što je praksa u većini drugih superligaških klubova. Po svemu sudeći, nekadašnji prosečni igrači, izrastaju u vrhunske trenere mlađih kategorija. Možda i prvog tima, pokazaće vreme...
"Trener omladinaca je Željko Miković, kadeta Srđan Stojčevski, mlađih kadeta Vujadin Radenković, pionira Aleksandar Savić, mlađih pionira Stevan Tomašević, petlića Bojan Draginić, predpetlića Nikola Markić, 2005. godišta Danilo Tončić, 2006.godišta Filip Drašković, 2007. godišta Nebojša Komazec", izdeklamovao je imena saradnika Mijović.


tagovi

Željko MijovićSuperligaSrbijaRadLiga šampiona za mlade

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara