"VALDIFJORI U DUELU SA NAJNGOLAN"
"VALDIFJORI U DUELU SA NAJNGOLAN"

Majstori i dalje postoje, samo se fudbal izmenio: Mirko Valdifjori je trebalo da se rodi pre 50 godina, bio bi bog! (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | uto. 24.03.15. | 19:50

Empolijeva legenda neodoljivo podseća na Pirla, a na poziv u reprezentaciju je morao da čeka deset godina...

VALDIFJORI U DUELU SA NAJNGOLANAntonio Konte je nastavio trend pozivanja debitanata u sastav Italije, pa su se ovog puta na spisku Azura našli Eder, Franko Vaskez, kao i 28-godišnji plejmejker u dresu Empolija, Mirko Valdifjori. Očekuje se da plejmejker Empolija uskoči kao zamena za povređenog Andreu Pirla, s obzirom da njegov stil neodoljivo podseća na onaj koji gaji Juventusov Mocart. Vladifjori je fudbaler koji je do sada u Seriji A kreirao najviše gol šansi, čak 67(!) i to u siromašnom Empoliju koji je za celu sezonu postigao 30 golova.

Nakon što je u Ćezeni, za koju je 14. maja 2005. odigrao prvu profesionalnu utakmicu, proglašen netalnetovanim, za njegove usluge se zainteresovao Empoli. Drugoligaš koji se poslednjih dvadesetak sezona seljaka od Serije A do Serije B. Mirko je bio baš onakav majstor kakvog su dugo čekali. Spor, slabašan, nizak, fantastičnog prekida i pasa, idealan za obožavanje na Apeninima. Čak i štucne nosi onako kako ih nosi Frančesko Toti, traljavo, neuredno, na pola, vire mu kostobrani, a iza njih mršave nožice u kojima se krije genijalnost.

Izabrane vesti

Postao je legenda u Empoliju. Dugo mu je trebalo da svoj tim vrati u elitu, ali posle šest sezona i to mu je pošlo za rukom. Empoliju uopšte ne ide loše u Seriji A ove sezone. Nalaze se na 13. poziciji, pretplatili su se na remije kojih su sakupili čak 15 (odigrano je 28 kola), a opstanak je praktično obezbeđen, što je i bio cilj.

No, nije ni u rezultatima ključ. Već nekoliko godina unazad, još otkako su Italijani 2006. osvojili Mundijal, glasno se priča o budućnosti Azura, a vrlo retko iko išta pozitivno ima da kaže o reprezentaciji koja se na svetski tron popela četiri puta.

Istina, Italija je dugo odbijala da se prilagodi stilu igre koji je neophodan za jake rezultate. Fudbal je danas potpuno drugačija igra od one koju smo gledali pre desetak godina. Mora da se igra brzo, jako, fudbaleri izgledaju kao savršeni roboti bez grama sala, pucaju od mišića i trče do iznemoglosti. To ipak nije priča italijanskih majstora. Nikada nije ni bila. Riva, Rivera, Toti, Del Pjero, Pirlo... Niko od njih ni ne podseća na modernog fudbalera, a obožavani su na Čizmi do ludila.

Baš je takav Mirko Valdifjori. Da je bilo ko od vas koji čitate ovaj tekst, trener kojem posao zavisi od dobrih rezultata, sigurno da biste preskočili Mirka kada birate prvih 11 za narednu utakmicu, ali u tome i leži problem. Fudbal je neosporno kvalitetniji, brži, atraktivniji, bolji nego što je bio, ali rizikuje da izgubi duh i lepotu koja ga je i postavila na mesto na kojem je - daleko iznad svih ostalih sportova.

No, sve dok postoji Antonio Konte koji će u prestižnu reprezentaciju Italije pozvati nekoga kao što je Mirko Valdifjori, ima nade! Nije velika, ali postoji. Hvala ti Mirko, hvala ti Antonio.

(FOTO: Action Images)


tagovi

Serija Areprezentativni fudbalMirko ValdifjoriItalijaEvropaEmpoliAntonio KonteAndrea Pirlo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara