"Lukić"
"Lukić"

LUKIĆ ZA “SPORT”: Spasio sam Zvezdu bankrota, morao sam da dajem procente. Zašto Džaja sada ćuti?

Vreme čitanja: 7min | pet. 05.04.13. | 22:50

Bivši predsednik crveno-belih konačno progovorio po odlasku sa Marakane i istakao da mu smeta hajka koju nova uprava vodi protiv njega, a i sama pravi greške kao što je ona sa Filipom Jankovićem. Pročitaje šta je rekao o Vesiću, Prosinečkom, neprijateljskom odnosu države, Pižonu, Adžiću…

LukićPet meseci pošto se povukao sa predsedničke funkcije Crvene zvezde na kojoj je proveo tri i po godine, Vladan Lukić je otvorio dušu. U ekskluzivnom razgovoru za “DSL Sport”, Lukić je odgovorio i na optužbe aktuelne uprave i njenog sportskog sektora, koji za mnoge stvari poput “štetnih ugovora” prvotimaca krive svoje prethodnike. Lukić je izašao iz medijske ilegale kako bi prema njegovom mišljenju navijači Zvezde saznali i drugu stranu medalje. Kaže da mu smeta hajka koja se vodi protiv njega i njegovih saradnika, plasiranje podataka bez pokrića i presing da će ga uhapsiti. Prenosimo vam najzanimljivije detalje iz Lukićevog intervjua “Sportu”, s napomenom da će u pomenutom dnevnom listu u nedelju izaći i drugi deo intervjua sa Lukićem.

“Kada sve sagledam najveći uspeh je što sam sa svojim saradnicima spasao klub od bankrota. Uspeo sam da ga podignem, da plaćam evropsku licencu četiri godine, da osvojimo dva Kupa Srbije i da budemo osim poslednje sezone konkurentni za titulu. Svako zna kako nam je prve sezone ukraden ovaj trofej”, istakao je Lukić na početku razgovora za “Sport”.

Izabrane vesti

“DOVELI SMO GASPROM I RADILI U NEMOGUĆIM USLOVIMA”

Posebno se diči činjenicom da je Zvezda za vreme njegovog predsedničkog mandata dovela na Marakanu moćni Gasprom od čijeg sponzorstva i dan danas klub preživljava…
“Prvo, moja Uprava je vratila publiku na stadion. Krenuli smo u akciju i uspeli da nađemo najvećeg sponzora Gasprom, da promenimo Statut, pa tako članovi kluba biraju organe kluba. Plan je bio da se oslonimo na našu decu, ali su nam otimali talente koji su nešto vredeli. Zasukali smo rukave, pa sam tako ostavio 26 reprezentativaca u svim kategorijama.”

Prvi problem sa kojim se Lukićeva uprava susrela bio je ogroman minus u kasi…
“Zaposlenima se dugovalao sedam plata, blokada je bila 1.2 miliona evra, igrači su vraćani sa aerodroma, a klub je imao loš imidž. Na grudima smo nosili znak Tojote bez para samo sa korišćenjem automobila i ukupna vrednost sponzorstava bila je bizarna samo 200.000 evra. Imali smo veoma neprijateljski odnos države prema klubu, pa tako nismo mogli ni kod koga da otpisujemo dugove ili da ih reprogramiramo.”

Podaci su izašli na videlo tek posle nekoliko meseci?
“Bivši generalni sekretar Kozić je u proleće 2009. godine rekao da klub duguje 22,3 miliona evra, da je u periodu 2007. godine potrošeno 50 miliona evra, da su plate podignute zaposlenima i fudbalerima duplo, da su samo krediti bankama bili 12 miliona evra i da je četiri miliona evra potrošeno na pojačanja koja su propala. Sačekao me ogroman broj sudskih sporova, čak pedesetak koje niko nije vodio u knjigama kao dugovanje što nas je posle koštalo još dodatnih deset miliona evra. Uvođenje finansijskog fer pleja od UEFA terao nas je da sve do 31. marta plaćamo ili regulišemo prema bivšim igračima, trenerima, državi klubovima i zaposlenima.”

“IZGUBILI SU JANKOVIĆA ZA 12.000 EVRA, A MENE OPTUŽUJU ZA PROCENTE”

Bivši predsednik Zvezde se osvrnuo i na priču koji plasira aktuelna uprava, a posebno njen sportski resor na čelu sa Kokezom i Stojadinovićem o štetnosti ugovora Zvezdinih igrača.
“Sve te priče koje se iznose sada su zlonamerne. Nisu to bili štetni već realni ugovori u skladu sa tadašnjim mogućnostima. Ja sam Zvezdino dete, odrastao sam na severu i jedini sam fudbaler u Srbiji koji se u vreme bombardovanja vratio u zemlju, ostavio milionski ugovor i uzeo pušku u ruku da branim zemlju. I sada će mene da pljuju? Pre bih odsekao ruku nego dozvolio da Zvezda bude oštećena. Ti koji sada pričaju o tim ugovorima ne znaju da smo radili u nemogućim uslovima, ulazili smo iz blokade u blokadu, sa računa nam je skinuto više stotina miliona dinara, a pored mnogo muka smatram da smo obezbedili kvalitetan tim za 1,5 milona evra, uglavnom sačinjen od mladih reprezentativaca.”

Aktuelna je priča o procentima koji su ustupljeni menadžerima…
“Tačno je i to rade svi klubovi na svetu kada nemaju pare. Ili imaš pare, pa kupiš igrača i potpuno je tvoj ili nemaš, pa platiš i ostaviš procente. I nije tačno da je to samo radila Zvezda. Pre godinu dana smo se „tukli” sa Partizanom za jednog mladog golmana i traženo nam je 80.000 evra i 30 odsto za taj klub. Bilo nam je mnogo, a Partizan je dao 100.000 evra i 30 odsto. Kada sam video Dejana Lekića rekao sam Pižonu i Adžiću da je igrač za Zvezdu. Otišao sam u Zemun i tražili su mi više stotina hiljada evra. Nismo imali ni evro, a onda su nam ga dali bez dinara i tražili 35 odsto. Ako Uprava koja nas je nasledila bude imala milione neće imati problem da svi budu samo Zvezdini. Ja im to od srca želim.”

Spominje se da su menadžeri bogato zarađivali na proviziji posle prodaje?
“Nije tačno sve je potpisivano sa klubovima, a ja nikome ne mogu da zabranim da posle prodaju svoje vlasništvo. Borac iz Čačka nas je obavestio da su prava ustupili jednoj agenciji za Darka Lazovića i da su dobili novac pošto ne mogu da čekaju. Sada Maksimović, Kasalica, Mudrinski, Milivojević, Mladenović... vrede mnogo više. Kada pričamo o šteti Janković je izgubljen za 12.000 evra od strane aktuelnog rukovodstva, a bilo je zvaničnih ponuda da se zaradi dva ili tri miliona. Ne pada mi na pamet da kažem da je namerno, ali eto desilo se i niko nije na crnoj listi. Poslovanje kluba je imalo nekoliko kontrola. Nije samo Lukić odlučivao već Uprava, a da bi parirali bogatijim za Kasalicu, Maksimovića, Milivojevića i Mudrinskog, koga nije hteo Prosinečki već Janković, morali smo da rizikujemo. Ova praksa je bila i ranije i niko me nije pitao koliko je Žigić bio Zvezdin, pa Vujadin Savić samo 50 odsto, pa Tomović... Ne vidim da je to sada problem već samo Milivojević.”
Džaja
“DŽAJU SAM ZVAO KADA MU DRŽAVA NIJE DALA DA PRIĐE PUTINU, A SADA ĆUTI”

Lukić je prokomentarisao i odnos njega i njegove uprave prema Draganu Džajiću.
“Moja uprava je pozvala Džajića na stadion na koji nije dolazio godinama. Imali smo mnogo problema zbog toga, ali smo ćutali. Pogotovo kada je dolazio Putin. Tada je bila organizovana čitava akcija da mu on slučajno ne priđe. A poslao sam i pismo sudu da nije oštetio Zvezdu. I ponovo bih to uradio. Očekivao sam posebno od Džajića da sada podigne glas, kada se protiv mene, iz njegove Uprave vodi hajka jer on najbolje zna šta je hajka ili da kaže zvanično da stoji iza svih tih ružnih izjava. Ništa više. Nismo se skoro čuli, a njemu lično i Zvezdi stojim uvek na raspolaganju”.

Potenciraju se sada priče i o visokim platama i premijama, milionskim kreditima...
“Od kada sam u Zvezdi, dakle od osamdesetih godina deo rukovodioca u administraciji dobija 10 do 20 odsto od premija. Taj sistem sam nasledio i prvi uveo da nema premija kada Zvezda nije prva. Gro igrača ima primanja od 30 do 90.000 evra. Bruto plate iznose oko tri miliona za igrače. Kredite sam podizao jer nisam hteo da budem prvi predsednik koji je Zvezdi onemogućio da igra u Evropi. Preuzeo sam rizik želeći rezultat, pa da se posle sve naplati i vrati ulaskom u Ligu šampiona ili Ligu Evrope. Tri minuta u Bordou nas je delilo od 6 miliona evra.”

“VESIĆ NIJE BIO IZNAD MENE, DVA PUTA SAM MOLIO ROBIJA DA NE IDE

Spočitavalo se Lukiću i da klubom u njegove vreme vedrio i oblačio Goran Vesić kao siva eminencija…
“Naš odnos je bio samo u cilju da se stabilizuje Crvena zvezda. I kada sam imao dilemu uvek sam hteo da presečem preuzimajući rizike, a nikada nisam dozvoljavao saradnicima da budu pojedinačno iznad kluba ili da nekim potezima urušavaju ugled koji je bio nizak zbog raznih stvari iz prošlosti”.

Zašto je došlo do rastanka sa Adžićem i da li je smena Vladimira Petrovića odrađena pod pritiskom?
“Adžić je rekao da će ako izgubimo od Partizana podneti ostavku. Ja ga nisam terao na to niti bi ga bilo kada terao. Izgubili smo, on je održao reč i otišao. Odlazak Pižona smatram kao iznuđen potez. Pokušali smo šok terapijom da dođemo do titule, ali nismo uspeli.”

Da li se lutalo sa trenerima i izborom igrača?
“Sa ove vremenske distance, kada pogledam do dolaska Roberta Prosinečkog i jesmo lutali, a svakako da je bilo loših poteza kada su u pitanju igrači. Sebi nikada neću da oprostim što prve godine, kada niko nije očekivao titulu nismo pokušali da napravimo mlad tim kao 2012. godine i da kažemo tada bićemo peti, ali pravimo tim. Nismo to uradili jer smo bili prvi 25 kola, ponela nas je euforija i pogrešili smo. Sa Robijem nije bilo nesuglasica, on mi je prijatelj, dugogodišnji saigrač... Dva puta sam razgovarao sa njim da promeni odluku o odlasku, jer sam smatrao da kao predsednik imam pravo da ga pitam nasamo neke stvari. Sam je otišao i mogu vam reći da mi je bilo mnogo žao, ali to je život. Verovao sam da možemo zajedno da radimo i drago mi je da je posle Zvezde u Kajseriju uspeo i da smo mu sa pravom dali priliku da vodi ekipu pored silnih pritisaka”, zaključio je Lukić u intervjuu za “Sport” u čijem sutrašnjem štampanom izdanju možete da pročitate kompletan prvi deo intervjua.

(FOTO: MN Press)

 


tagovi

FK Crvena zvezdaDragan DžajićSuperligaVladan Lukić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara