""
""

Lavovska sezona iz snova se nastavlja... Sporting i Benfika zajedno na vrhu prvi put posle januara 2009. godine

Vreme čitanja: 2min | ned. 01.12.13. | 23:32

Ako se to od Benfike i očekivalo, od Sportinga svakako nije! Lisabonski velikani iskoristili kiks Porta i posle četiri i po godine opet drže vrh portugalske Primeire

Lisabon opet gospodari portugalskim fudbalom. Porto više nije nedodirljiv kao prethodnih godfina. Prvi puit posle januara 2009. godine lisabonski velikani Sporting i Benfika su poravnati na čelu prvenstvene lestvice Primeire.

Izabrane vesti

Porto je sinoć poražen od Akademike, što klubovi iz prestonice nisu propustili da iskoriste. Posle četiri i po godine, oba lisabionska giganta su prestigla moćne Zmajeve i najavili da ćemo ove sezone gledati trku u troje za titulu. Ako se od Benfike to i očekivalo, od Sportinga svakako nije.

Drugi najpopularniji klub iz Lisabona već godinama prolazi kroz krizu, a kuliminacija svih problema je bila prošla sezona koju su završili na lošem sedmom mestu na tabeli.  Letos je klub doživeo potpunu rekonstrukciju, promenjeno je rukovodtsvo, na mesto trenera je doveden Leonardo Žardim koji je pre par godina napravio čudo sa Bragom, otišli su najbolji igrači poput Van Volfsfinekla, Brume ili Ilorija, a odlučeno je da se klub osloni na mlade snage iz nadaleko čuvene akademije fudbala. Ali i neke neafirmisane fudbalere kakav je do letos bio Kolumbijac Fredi Montero koji je došao iz Sijetla.

I onda je krenula Sportingova sezona iz snova. Predvođeni upravo Monterom, Lavovi su počeli da nižu pobede i duvaju za vrat duplo skupljim timovima Benfike i Porta. Nadmašili su sva očekivanja i večeras izbili na prvo mesto na tabeli pobedom od 4:0 nad Pasoš Fereirom.  Bio je to njihov osmi trijumf u 11 mečeva što je učinak kakvom se ni njihovi najzagriženiji navijači nisu nadali. Imaju ubedljivo najefikasniji napad u ligi, što je najveća zasluga sjajnog Montera koji je prvio strelac lige sa 11 golova u isto toliko mečeva.

Večeras je Montero protiv Fereire postigao dva gola i raspršio sve nade fenjeraša da može do senzacije na Alvaladeu. Vilijan je postigao prvi gol, a onda je Montero dodao dva. Prvi posle gužve u šesnaestercu gostiju, a drugi iz penala, da bi tačku na debakl Fereire stavio Andre Martins.

Euforija među navijačima Sportinga (ima ih preko 100.000 koji plaćaju godipnju članarinu) je ogromna i svi se nadaju da ova mlada i talentovana ekipa može da donese 19. titulu u klupskoj istoriji. Prvu posle 12 godina. 

PRIMEIRA – 11. KOLO

Petak:
Braga – Oljanense 4:1 (2:0)
/Santos 7, Silva 13, Eder 69, Pardo 90+1 – Selestino 56 pen/

Subota:
Akademika – Porto 1:0 (1:0)
/Alešandre 44/

Nedelja:
Aruka – Maritimo 
/Seržinjo 65 - Heldon 50, 80/

Belanenses – Žil Visente 0:0

Nacional – Vitorija Setubal 2:2 (2:1)
/Rondon 13, 37 - Martins 8, Kohene 83/

Rio Ave – Benfika
/Ukra 57 - Rodrigo 38, Lima 63, 78/

Sporting – Pasoš Fereira 4:0 (2:0)
/Vilijan 16, Montero 51, 72 penal, Martins 89/

Ponedeljak:
21:00 Estoril - Gimaraeš 


tagovi

BenfikaEvropaFredi MonteroPasoš FereiraPortugalSporting Lisabon

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara