"Davi Zelke"
"Davi Zelke"

Koga briga što je druga liga: U Cvajtu za 8.000.000 evra! (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 01.04.15. | 13:10

Davi Zelke, jedan od najtraženijih napadača u Nemačkoj, izabrao RB Lajpcig

Davi ZelkeMnogi su očekivali da će se uz maltene neograničen budžet RB Lajpcig ove sezone prošetati do Bundeslige, ali kao i mnogo puta do sada Nemci su nas uverili da su nacija koja se – barem kada je fudbal u pitanju – nikome ne sklanja sa puta. Naoružani inatom drugoligaši su timu pod pokroviteljstvom bogate kompanije Red Bul pokazali da novac ne može da kupi sve, makar ne preko noći, ostavili ga daleko od mesta koja vode u elitu i jasno mu pokazali šta mu sve nedostaje da bi se takmičio sa najboljima u zemlji svetskih prvaka.

Pre svega gol majstor kakvog je sportski direktor RB Lajpciga Ralf Rangnik pronašao u napadaču Verderea i mlade selekcije Pancera Daviju Zelkeu!
"Zelke je jedan od samo nekoliko igrača u kojima je otelotvorena klasična devetka: Visok, brz, dinamičan i opasan!", zadovoljno trlja ruke Rangnik, koji nije jak samo na rečima.

Izabrane vesti

>>> Biće cev Pancera u narednih 15 godina, a koštao je samo 50.000 evra 

Naprotiv, Lajpcig je za potpis 20-godišnjeg fudbalera, leta 2014. najboljeg strelca Evropskog U19 prvenstva na kojem su Nemci pokorili Stari kotinent, izdvojio za drugoligaša ogromnih 8.000.000 evra. Ove sezone Zelke je odigrao 23 ligaške utakmice za Verder, protivničke mreže tresao je četiri puta, namestio je još dva gola.

"Od leta za mene počinje jedno uzbudljivo poglavlje. Ovo je veliki korak napred za mene", rekao je Zelke, koji je sa Lajpcigom potpisao ugovor do 2020, iako je tim trenutno na osam bodova ispod mesta u Bundesligi, pa je jasno da će i dogodine terati loptu u drugom rangu takmičenja u nemačkoj piramidi.

Ipak, ako RB Lajpcig u nečemu ne oskudeva onda je to – novac naravno. Samo u ovoj sezoni već su platili 7.000.000 evra za Omera Damarija iz bečke Austrije, još 5.000.000 za Anderlehtovog Masima Bruna, 3.700.000 za Emila Forsberga iz Malmea... Sve skupa 22.650.000 evra je potrošeno na pojačanja. Na prodaji nije zarađen ni cvonjak, pa se konkurentni klubovi s pravom pitaju zašto je Lajpcigu dozvoljeno da očigledno posluje van propisa koji nalaže Uefin finansijski fer plej?

Činjenica je međutim da će mu Uefa gledati kroz prste dok se ne domogne Evrope što se očigledno neće desiti u skorijoj budućnosti. A dok se ne desi svi talentovani igrači koje je Lajpcig dovodio u poslednje vreme – Džošua Kimič, Rani Kedira, Lukas Klosterman i Jusuf Poulsen su dobri primeri – već bi trebalo da preuzmu konce igre u svoje ruke.

Što se tiče Verdera, klub iz Bremena će morati u potragu za novim golgeterom. Najbolji strelac Franko Di Santu odugovlači sa potpisivanjem novog ugovora. Prema informacijama Bilda najbliži zelenom dresu Verdera trenutno je 24-godišnji napadač Kelna Antoni Udža.

U Bremenu ipak ne mogu da budu sasvim nezadovoljni. Zelkea su pre samo dve godine iz Hofenhajma doveli za tričavih 50.000 evra. Leta 2014. svaki zainteresovani klub je mogao da ga kupi za 1.500.000 evra. Na kraju je Verderu zaradio 160 puta veću sumu novca od investirane.

(FOTO: Action Images)


tagovi

VerderNemackaEvropaDavi ZelkeBundesliga 2Antoni Udža

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara